Mezőföldi Református Egyházmegye

BESZÁMOLÓ ÉS KÉPEK - Egyházmegyei Presbiteri Konferencia 2019 Fehérvárcsurgó

2019-11-19 13:37:52 / Imre Enikő

 

Presbiteri konferencia a Mezőföldi Református Egyházmegyében

 

Örömteli készülődés előzte meg Fehérvárcsurgón az idei egyházmegyei konferencia megrendezését. Mindig szívesen veszek részt hasonló alkalmakon, viszont így, házigazdaként még izgalmasabb volt mindez. Már hetekkel előtte készültünk az énekcsoporttal a vendégek köszöntésére. Az asszonytestvérek sem tétlenkedtek, finomabbnál finomabb falatokkal kényeztettek bennünket.

Az alkalmat Jákob Judit Ibolya lelkipásztor áhítata nyitotta „Mert szinte megelevenedünk, ha ti erősek vagytok az Úrban." (I Thesszalonika 3:8) alapján. Hogy van a lelked? - hangzott felénk a kérdés. Olyan kérdés ez, melyet még magunknak is ritkán teszünk fel, nem hogy másnak, másoknak. Pedig fontos, mert akinek ép a kapcsolata Istennel, akinek rendben van a lelke, az képes megállni az őrhelyén és eleget tenni keresztyén kötelességének.
Keresztyén kötelesség. Furcsa szókapcsolat. Ezt a témát hozta elénk Jákob János tábori püspök előadásában. Katonák között szolgál, ahol mindennek rendje van. Mindent előre megterveznek, leosztják a feladatokat személyre és mindent számon kérnek. Ennek így kell működnie egyéni és közösségi életünkben is. Nehezen kezelhető az egyházi közösségeinken belül az egyértelmű feladatleosztás és a számonkérés kérdése, hiszen itt a gyülekezeti tagok önkéntes munkát végeznek. Kerülgetjük is ezt a témát, hiszen kellemetlen, feszültség lehet belőle és akár sértődés, eltávolodás is. Mégsem lehet szőnyeg alá söpörni, mert ha valaki nem végzi el a vállalt feladatát, nagyon megnehezítheti a többiek munkáját, vagy szélsőséges esetben teljesen értéktelenné is teheti azt. Ahhoz, hogy jól működjön a „rendszer", legelőször magunkat kell rendbe tennünk! Rendben van a lelkem? Őrhelyemen állok? Megteszek mindent? Beleadok mindent?
Nehéz rendezni ezeket a kérdéseket, hiszen a világ, pont a keresztyénségünkre hivatkozva próbál mind jobban eltávolítani bennünket az Isteni mércétől. Legyünk elfogadók minden iránt, amit a világ szeretne és sorolhatnám tovább az elvárásaikat.  Ha mi komolyan a bibliai normát vesszük alapul, egyből nem vagyunk trendik, elfogadók, lojálisak, és sorolhatnám még a minket érő vádakat. Mert a biblia egyértelműen állást foglal pl. a házasság, a család, a gyereknevelés kérdésében is és ez nem felel meg nekik! Ezért is olyan fontos a gyülekezethez tartozás, hogy egymás hite által erősödve, szilárdan megálljunk a hitben!

 

A katonáknál az első lépés a tervezés. Kezdjük itt mi is! Személyes és gyülekezeti életünk kérdéseit is vigyük imádságban Isten elé! Ha Vele indulunk, és Vele járunk az úton, biztosan célhoz érünk! A megvalósításkor pedig figyeljünk arra, hogy ha bekapcsolódunk egy gyülekezeti munkába, fontos elfogadnunk a kijelölt irányt és annak megfelelően hozzátennünk a magunk részét! E nélkül csak akadályozni, nehezíteni fogjuk a többiek munkáját!

 

A konferenciák felépítésében hangsúlyos, hogy ne csak ismeretanyagot vigyünk magunkkal, hanem lehetőséget kaphassunk a feltöltődésre is. Dinnyés József énekes-zenés szolgálata ebben nyújtott segítséget nekünk. Históriás stílusban énekelt zsoltárok és megzenésített versek hangzottak el.

 

Isten kegyelméből tartalmas délelőttöt tölthettünk együtt a testvérekkel.

 

Köszönöm szépen mindazok munkáját, akik az alkalom szervezésében és kivitelezésében aktívan részt vettek.

Szabó Gábor
gondnok

 

Köszönjük a Fehérvárcsurgói Gyülekezetnek, hogy vendégül látták a résztvevőket.


Köszönjük Nagytiszteletű Gállné Medveczky Borbála lelkipásztornak az alkalmon készített fényképeket.


A fényképek megtekinthetők a tovább mögött.