Őrségi Református Egyházmegye

Aktualitások - Esperesi Hivataltól

Főoldal / Esperesi Hivataltól

Lelkésztovábbképzés az Őrségben

Őrségi Református Egyházmegye / 2009-10-04 21:11:06

Az Őrségi Egyházmegye, október hó 5 – én, hétfőn 10 – órai kezdettel tanulmányi továbbképzést tart az egyházmegye lelkipásztorai részére, a magyarszecsődi faluházban.

Felkért előadó: Tóth Réka, A Református Ifjúsági Vezetőképző tanára.

Előadásának témája: "Kommunikáció a fiatalok felé és a fiatalokkal"

tovább

Lelkészértekezlet Egyházasrádócon

Őrségi Református Egyházmegye / 2009-09-29 19:34:06

Az Őrségi Egyházmegye lelkésztestülete szeptember 28- án Egyházasrádócon tartotta meg őszi első értekezletét. A lelkészi kar egy igazolt távollévő kivételével teljes létszámban megjelent.

Az értekezlet a templomban megtartott áhítattal kezdődött, ahol is Balikó Zoltán egyházmegyei helyettes lelkész a Filippi 4: 12/a. alapján szolgált.

Az Esperesi Hivatalban folytatódott értekezleten először is az egyházmegye tanulmányi összejöveteleinek időpontjai és témái kerültek meghatározásra. Megállapodás született abban, hogy ez év őszén három alkalommal lesz tanulmányi továbbképzés a lelkipásztorok részére. Az őszi missziói programok a következők lesznek: Presbiteri Konferencia, Ifjúsági összejövetel Sárváron, Nők imanapi alkalma Szombathelyen. Az Egyházmegye közös reformáció ünnepnapi istentiszteleti alkalma a kustánszegi artikuláris templomban lesz, október 31 – én 10.30 – kor.

Szakál Péter időszerű tájékoztatójában kiemelte, hogy a Dunántúli Egyházkerület Pápán megtartott Közgyűlése számos fontos határozatot hozott. Ezeket ismertette a lelkésztestülettel. A lelkipásztorok őszinte örömüknek adtak hangot, hogy az egyházkerületben számos új és jó kezdeményezés indult, vagy fog indulni. Különösen is hálásak azért, hogy az egyházkerület püspöke főjegyzője és főtanácsosa felkereste az Őrségi Parókiákat. A lelkészek egyöntetűen beszámoltak arról, hogy a gyülekezetek tagjai nagy lelkesedéssel és megelégedéssel fogadták az új Dunántúli Református Lapot. Hasonlóan, pozitív a fogadtatása a honlapnak is. Viszont elfogadhatatlannak tartják az Egyházkerületi Közgyűlés 44/2009. sz. határozatát, az u.n. áthidaló kölcsönök ügyében. Annak az egységes véleményüknek adtak hangot, hogy az Egyházkerület legalább olyan mértékben támogassa a gyülekezetek ügyeit a pályázatok és építkezések terén, mint azt jelenleg teszi az egyházi fenntartású intézmények esetében. Ezért a lelkészi kar köszönetét fejezte ki az Őrségi Egyházmegye képviselőinek, hogy a fent említett Egyházkerületi Közgyűlési Határozatot nem szavazta meg. Egyébként a határozatot az Egyházkerületi Közgyűlés elfogadta.

A lelkészértekezlet a fehér asztal mellett, vacsorával fejeződött be az Iskola menzáján, ahol egészen estig együtt maradt a kicsiny őrségi lelkészi közösség.

tovább

Erdélyi faragott szószékek - kiállítás Szombathelyen

Őrségi Református Egyházmegye / 2009-09-26 19:54:30

 

A Kulturális Örökség napjai alkalmából

a Szombathelyi Képtár

és a Rumi Rajk Műpártoló Kör rendezésében

szeptember 19-én, szombaton 15 órától kiállítás nyílt a képtár galériáján

ERDÉLYI FARAGOTT SZÓSZÉKEK

címmel.

A kiállításon

MURÁDI KATALIN építész rajzait mutatják be,

amelyeken erdélyi református templomok,

többségében reneszánsz stílusú,

művészien faragott berendezései láthatók.

A kiállítást BALOGH PÉTER,

az Őrségi Református Egyházmegye gondnoka,

építész a kör elnöke nyitotta meg.

 

A kiállítás megtekinthető 2009 október 3-ig.

(A képtár vasárnap és hétfőn zárva tart.)

 

 

 

tovább

Lelkészértekezlet az Őrségi Egyházmegyében

Őrségi Református Egyházmegye / 2009-09-21 21:16:43

Az Őrségi Egyházmegye lelkésztestülete, szeptember hó 28- án délután 4 órai kezdettel értekezletet tart az Egyházasrádóci Esperesi Hivatalban.

Napirendi pontok:

  1. Igeszolgálat: Balikó Zoltán egyházmegyei helyettes lelkész Egyházasrádó
  2. A Reformáció hónapjának egyházmegyei alkalmainak megbeszélése – Szakál Péter esperes
  3. Őszi tanulmányi és missziói alkalmak megbeszélése – Ferentzi Sándor és Veres János szakelőadók
  4. Az „Őrségi Üzenet” soron következő számának szerkesztése- Sisakné, Páll Klára sajtófelelős
  5. Időszerű tájékoztató – Szakál Péter esperes.

Az értekezlet vacsorával ér véget az Iskola menzáján. tovább

Megbízások az Őrségi Egyházmegyében

Őrségi Református Egyházmegye / 2009-09-21 21:11:32

 

  1. Szakál Péter esperes, szeptember 20- tól december 31- ig, helyettes lelkészi megbízást adott Nagy Dániel ny. szentgyörgyvölgyi lelkipásztornak, hogy az átválasztás miatt megüresedett Bajánsenyei Egyházközségben a lelkipásztori szolgálatot az eddig megszokott időpontokban lássa el.
  2. Szakál Péter esperes, megbízást adott Major Lehel őriszentpéteri lelkipásztornak, hogy az őriszentpéteri iskolában tanuló, bajánsenyei, kercaszomori és „belsővidéki” felső tagozatos diákok iskolai vallásoktatását lássa el, a 2009-10- es tanév I. félévében.
  3. Szakál Péter esperes, megbízást adott Ozsváth Imre kercaszomori lelkipásztornak, hogy a bajánsenyei iskolában tanuló bajánsenyei, kercaszomori és „belsővidéki” alsó tagozatos diákok iskolai vallásoktatását lássa el, a 2009-10 – es tanév I. félévében.
  4. Szakál Péter esperes további egy évre megbízta Hodánics Péter Csaba lelkipásztort, hogy a Szentgyörgyvölgyi Anyaegyházközségben és a Kerkamenti Társegyházközségben, valamint az oda tartozó szórványokban, a helyettes lelkészi szolgálatokat lássa el.
tovább