Őrségi Református Egyházmegye

Cantate vasárnap Zalaegerszegen

2016-05-29 22:19:22 / őrségi admin

 

Szépen megtelt a zalaegerszegi templom vasárnap, május 29-én, az Őrségi Református Egyházmegye több gyülekezetéből érkezett kórusaival, illetve az egyházi éneket, kórusműveket kedvelő, énekelni szerető hívekkel.

 

Az alkalmat Török Zoltán házigazda lelkipásztor nyitotta meg, ő köszöntötte az egybegyűlteket. Az előző évekhez hasonlón, az idén is be voltak vonva aktívan a jelenlévők is az éneklésbe, ennek volt szép megnyilvánulása rögtön az istentisztelet elején a 42. zsoltár interpretálása, hiszen az első versszakot az egyesített kórus énekelte el orgonakíséret nélkül, a második szakaszt immáron orgonakísérettel a nők énekelték, a harmadikat a férfiak, majd így felváltva, végül az utolsó versszakot a kórus több szólamban adta elő.

 

 

A 95. zsoltár közös éneklése után a zalaegerszegi kórus lépett fel, majd a gyülekezet a 23. zsoltár első versének eléneklése után a celldömölkieket hallgathatta meg. Egy újabb zsoltár, a 139. után Kustánszeg-Becsvölgye énekes asszonyai szólaltattak meg dalokat, némelyeket gitárkísérettel. A 140. zsoltár sem maradt ki a cantate-vasárnapból, majd az Őrségi Baráti Kar adta elő zongorajátékkal kísért műsorát. A 75 zsoltár után a sárvári dalárda lépett fel. Nehéz lenne felsorolni, hányféle hangszerrel színesítették éneklésüket, "minden éneklő szerszámmal" tisztelték az URat. Újabb gyülekezeti éneklés következett, ezúton a 128. zsoltár, majd az egyházmegye esperese, Szakál Péter szólt az egybegyűltekhez. Záróbeszédében elmondta, hogy ez alkalommal is sokfajta stílusban, de mégis egységben hangzottak el az előadott művek. Bejelentette, hogy jövőre a szentgotthárdi templomban kerül sor cantate-vasárnapjának a megünneplésére, a nemrég vásárolt új orgona kiváló kíséretnek fog bizonyulni a zsoltárok énekléséhez.

 

A 150. zsoltár és áldásvétel után további lehetőség nyílt a testvéri közösség megélésére, ezúttal a Kálvin-teremben megtartott szeretetvendégség keretében.

 

 

Galéria

. . . . . . . . . . .. ,,