Őrségi Református Egyházmegye

Elkezdődött...

2019-04-19 16:02:38 / Bódis Tamás


PARÓKIAÉPÍTÉS SZOMBATHELYEN

A szombathelyi református gyülekezet első épülete a parókia volt, amely 1934-ben épült. A korban modernnek számító, arculatában még mindig annak tűnő épület bauhaus stílusú. Ritkaságszámba ment ez a fajta választás az egyházban a két világháború között is, amikor inkább a historizáló stílus volt a divat. A bauhaus egyszerűsége és visszafogottságában is megmutatkozó eleganciája szinte „hitvallásosan" illeszkedik a református puritán hagyományba.

 

A szombathelyi parókia építése óta a szükséges felújításokat kapta, ha beázott a tető javították, ha elavult a fűtésrendszer, módosítottak rajta. Belső javítását is másfél évtizede élte meg utoljára. A tavaly szeptemberben kezdődő felújítási munkák befejezése május végére tervezett, ami egy lelkészi iroda építését és a teljes felújítást jelenti, új falszigetelések, ajzat- és gépészet felújítás, hőszigetelést kap az épület és az épület nepelemekkel való ellátása is tervben van. A négy évvel ezelőtti kalkulációban igényelt támogatás a felújítás költségeinek hatvan százalékát fedezi, a gyülekezet a fennmaradó részt adakozásból, illetve kölcsönből egészíti ki. Várható összköltség: 75 millió forint.

 

Ha valaki felkapná a fejét az összeg hallatán, én érintettként megtettem, körbe járva a történetet érdemes tudni, hogy egy minőségi felújítási munka mindig költséges kaland, amit esetünkben tetéz a mai építőipari valóság. De hisszük, hogy a minőség, igényesség hosszútávon kifizetődő és még szép is.

 

Szeretettel fogadunk minden adományt céljaink magvalósulásában. És köszönjük azoknak, akik a jövőnek is áldoznak.

 

Jakab Bálint lelkipásztor

 

Forrás: https://www.szombathelyref.hu/elkezdodott (2019.04.19.)