Pápai Református Egyházmegye

 

Szükségünk van az örömre

2021-04-05 09:16:15 / Füstös Gábor

Halál felett is Győzelmes Urunk!

Köszönjük a húsvéti csodát, köszönjük az életet, köszönjük horizontunk kitágulását, köszönjük az örökkévalóság kinyílását.

Akkora szükségünk van erre a jó hírre, amikor azt látjuk, hogy körülöttünk és a miéink között is kegyetlenül arat a halál. Akkora szükségünk van erre az evangéliumra, mikor egyre inkább lehorgasztjuk a fejünket, mert egyre nehezebben viseljük a körülményeket, és tele vagyunk félelmekkel. Akkora szükségünk van az örömre, amikor oly sokak ajkáról csak panaszt hallunk, és egyre több a kiábrándult, reménytelen ember. Akkora szükségünk van az ünnep, a feltámadás bizonyosságára, amikor annyi minden bizonytalanná vált körülöttünk.

Megvalljuk, hogy a világ kuszasága ránk is hatással van. Bennünk is sok minden összekeveredett, felkeveredett. Jézusunk, hadd halljuk meg újra azt a szót, mellyel bezárkózott tanítványaidat is nemcsak köszöntötted,de meg is nyugtadtad, meg is örvendeztetted, és hitükben meg is erősítetted, mikor megálltál közöttük. Ha Tőled jön a szó: „Békesség Néktek!”, az valódi békességet, harmóniát, kiegyensúlyozottságot teremt ma is, és semmihez nem hasonlítható örömöt szül.

Imádkozunk, hogy a betegek, a körülöttük szorgoskodó orvosok, ápolók kapjanak erőt, bátorítást Tőled, feltámadott Úr, és akik gyászolnak, akik sírnak, megvigasztaltassanak és legyen jó reménységük, hogy szeretteik élete nem a semmibe hullott, hanem Hozzád érkeztek meg. Váljék a sokszor elmondott szó igazi hitvallássá: „hiszem a test feltámadását és az örök életet”.

Urunk, áldd meg a szokásosnál sokkal csendesebb ünnepszentelésünket, és kérünk, hogy legyen áldásul mindannyiunk számára a keserűség, a nehézség. Tudjuk, hogy van erre is hatalmad! Add, hogy a reménység emberei lehessünk, akik hirdetik a jó hírt megtalálva az általad készített lehetőségeket, utakat, módokat!

Ámen.

(Pálfi Zsuzsanna imádsága)