Pápai Református Egyházmegye

 

Egyházmegyei Missziós Nap, 2024

2024-09-01 14:51:44 / Füstös Gábor

„Szántsatok föl új szántóföldet!”

Belátjuk vagy sem, aszályos időket élünk. Fizikálisan, de átvitt értelemben is. Olyan hetek vannak mögöttünk, melyek a jövő bizonytalanságait sejtetik, de az abból fakadó félelmeinket is ébresztgetik. Porladó szántóföldeken szaporodnak az egymást kergető porördögök. Katonás rendben sorakozó aszott kukoricák lengedeznek élettelenül és közönyösen a perzselő napsütésben. Pánikszerűen keressük az árnyékot, egy kis hűvöset. Szomorú kép. De legalább ennyire szomorú látni a kiégett, lelkükben felperzselt emberek egyre növekvő sokaságát is. Van még szavunk egymáshoz?

Mondhatnánk közönyösen, hogy nincs mit tenni. Ilyen a világ, ezzel kell valahogy felvenni a ritmust. Való igaz, vannak az életnek olyan részei, melyekre nincs hatásunk. Nem működik gombnyomásra az eső, a napfény, a gazdasági fellendülés, de még a szerelem sem. Bár kényelmesebb az online tér adta lehetőség, az istentisztelet vagy a gyülekezethez való tartozás élménye sem tud maradéktalanul gombnyomásra működni. Van viszont az életnek olyan felülete, ahol megkaptuk a lehetőséget a cselekvésre.

A tettek mezejére, egész pontosan Pápára a Malom-Tóhoz hívunk minden kedves érdeklődőt, akiben túlcsordul már a felelősségvállalás feszültsége. De azt is, akiben még csak halkan csobog a tettvágy. Hívunk és várunk Mindenkit, hogy bölcsen tudjunk és merjünk is új szántóföldet szántani. Legnagyobb kincsünk, hogy Isten megváltottai lehetünk, nem egymás kizsákmányolói. Szántsuk fel a kapcsolataink közé ékelődött és a kényelem világában parlagon hagyott lelki szántóföldeket! Szánjunk időt, teret és jóindulatot egymásra Szeptember 28-án délután, mert megmaradásunk kulcsa az egymásért felelősséget vállaló közösség.

Találkozzunk egy festői környezetben, ahol a különböző korosztályoknak szánt programok kísérnek bennünket az egymáshoz vezető, talán még ismeretlen utakon. Az igehirdetésben, előadásokon, játékokban, koncerten, de még a vacsorán is megélhetjük, hogy mi nem egy letűnőben lévő kor őskövületei vagyunk, hanem élünk és növekszünk Isten kegyelméből. A mi felelősségünk a bölcs földművelés, az Úré az áldás.

Szeretettel várunk!

Erlitz Anita