Pápai Református Egyházmegye

 

"Gazdálkodjunk okosan" a Pápai Református Egyházmegyében

2009-10-10 21:32:37 / Füstös Gábor

A Pápai Református Egyházmegye lelkészei és gondnokai számára megrendezett konferenciára került sor 2009. október 9-én, a pápai Kollégium Dísztermében. A konferencia címe "Gazdálkodjunk okosan" volt.

A jelenlévő mintegy negyven fő kezdő áhítatban figyelt előbb Istenre, melyben az egyházmegye esperese, Lentulai Attila szólt az Igéről (de mint az alábbi képek is között is látszik, nemcsak a Bibliával a kezében, hanem az orgona mellett is gazdagította a jelenlévők elcsendesedését).

Ezt követően előbb dr. Pataky László gondnok (Győr) szólt. Előadása: "Válság és kiutak". Ebben rávilágított a kialakult gazdasági válság okaira és megmutatta, hogy milyen kiutak lehetnének egy újfajta gazdaság-politikával. Erre azonban legalább a következő évi választásokig várni kell.

 

A szünetet követően került sor a második előadásra, melyet Orbán Kálmán lelkipásztor (Budapest-Pestszentimre) tartott "Egy működő modell a falu és város összefogásáról" címmel. Ebben előbb egy teológiai alpvetést tett, miszerint az egyházban megjelenik az Isten Országa. Így az egyházban Isten Országának erői munkálkodnak. Az egyháznak pedig nem más a feladat, mint Isten Országát beleélni a világba. Ezért tenni kell. A cselekedet egyik formája a diakónia.

Ezek után beszámolt arról, hogyan kezdett ebben a gondolatkörben cselekedni a Pestszentimrei gyülekezet.

Alma-akcióval indult. Szabolcsi almatermelő vitte fel Budapestre az almát és a gyülekezetben feliratkozottak részére szállította a jó minőségű, olcsó árut.

Több év után már nemcsak alma-akció, hanem paradicsom-, káposzta-, krumpli- és sok egyéb akció is volt és van a gyülekezet szervezésében.

Ezzel a termelőt és vásárlót egyaránt segíti ez a diakóniai szolgálat.

A zárszóban elhangzottak szerint lesz folytatása ennek a konferenciának, mert jó lenne, ha a Pápai Református Egyházmegyében egymást segítenék azok, akik felbuzdulnak arra, hogy tenni is kell valamit.

 

Isten adja, hogy így legyen

Csatolt dokumentumok
A konferencia hanganyaga ( 23.7 MB )
Galéria

2009. okt. 9. Pápa - Lelkész-gondnoki konferencia: "Gazdálkodjunk okosan" 2009. okt. 9. Pápa - Lelkész-gondnoki konferencia: "Gazdálkodjunk okosan" 2009. okt. 9. Pápa - Lelkész-gondnoki konferencia: "Gazdálkodjunk okosan" 2009. okt. 9. Pápa - Lelkész-gondnoki konferencia: "Gazdálkodjunk okosan" 2009. okt. 9. Pápa - Lelkész-gondnoki konferencia: "Gazdálkodjunk okosan"