A Rédei Református Egyházközség Honlapja

Hit és... Reformáció 500

2017-03-19 19:05:46 / Barta Zsolt

Hit és... Reformáció 500

 

 

Természetesen idén a reformáció jegyében szerveztük meg szokásos előadás sorozatunkat.

 

 

Ezért talán meglepő, hogy az előadók között volt az új rédei római katolikus plébános, Aradi László is. Az ő meghívásának apropóját az adta, hogy 2 évig ösztöndíjas diák volt Rómában és így személyes tapasztalatai alapján mutatta be számunkra az örök város ókori és mai arculatát.

 

 

Élvezetes és humorral fűszerezett előadása egyfajta tájékozódási pont volt a reformáció elindulásával kapcsolatban. Bemutatta számunkra a Vatikánt, a pápával és bíborosokkal való találkozásait is.

 

 

 

A további estéken szerettük volna bemutatni, hogy mit tanulhatunk reformátor elődeinktől, mint Husz, Zwingli és Kálvin. Mit jelentenek a református gyökerek egy festő életében és milyen példát adnak elénk a reformáció nagy asszonyai, mint Bora Katalin és Lorántffy Zsuzsanna.

 

 

Az első előadást Horváth Mariann, oroszlányi-kömlődi segédlelkész tartotta, aki Csók István munkásságát mutatta be számunkra.

 

 

Ő az a festő, aki 1890-ben az Úrvacsora című festményével a párizsi világkiállítás első díjasa lett. Ugyanekkor készült el az Eiffel torony is, amit ugyancsak első díjaztak. Csók István egy dunántúli kis faluból, Sáregresről indult el világot látni és festészetet tanulni. Megjárta Pest, München és Párizs művészeti iskoláit. Nagy szerencséje volt, hogy édesapja mindvégig támogatta anyagilag tanulmányait. Hosszú élete alatt -hisz majdnem száz esztendeig élt- Csók Istvánnak az is megadatott, hogy még életében elismerjék. Kétszer kapta meg a Kossuth díjat. Képeiről sugárzik az életöröm és természetszeretet. Az is ritkaságnak számít, hogy művészetéből jól meg tudott élni. Megrendelésekből és festményei eladásából fényűző lakást tartott fent Pesten és el tudta kényeztetni egyetlen gyermekét, „Züzüt". Életművének legszínesebb és legbensőségesebb képsorozata a Züzü-ciklus. Kislányának csaknem az egész gyerekkorát megfestette.

 

Egy alkalommal, amikor Münchenből hazalátogatott, Csók Istvánt mélyen megragadta a kis fehér falú református templomban zajlott úrvacsorás istentisztelet. Ezen az alkalmon az ő családja adta az úrvacsorai jegyeket. Az egresi parasztlányok arca valójában müncheni modellek, de a helyszín, a ruhák mind eredetiek. Annak ellenére, hogy ezt a képet Magyarországon nemtetszéssel fogadták, Párizsban nagy sikert aratott és világhírnevet hozott számára.

 

 

 

 

 


A második előadás során az olasz kultúrával és Róma nevezetességeivel ismerkedtünk meg. Kitekintettünk katolikus gyökereinkre. A végén még egy olasz receptet is kaptunk, hogy kipróbálhassuk az igazi spagettit.

 

A harmadik szerda estén Barta Lívia és dr. Barta Zsolt vetített képes beszámolót tartott a tatai egyházmegye lelkészeinek szervezett svájci utazásról, mely során reformációi emlékhelyeket kerestünk fel.

 

Az 5 napos utazás, amelyre 2016 szeptemberében került sor, első állomása mégis a németországi Konstanz volt, ahol megtaláltuk azt az emlékkövet, amely Husz János máglyájának helyét jelöli. Az egykori cseh előreformátort, aki elsőként engedte meg a két szín alatti áldozást, vagyis a kenyér és bor vételét is a köznép számára, pápai kiközösítéssel sújtották és az ítéletet azonnal végrehajtották rajta, hiába érkezett Luxemburgi Zsigmond védelmi levelével a konstanzi zsinatra. A következő napot Zürichben és környékén töltöttük. Ellátogattunk a Rajna legnagyobb vízeséséhez Schaffhausenbe, ahol a vízesés feletti Laufen kastélyban található az a kápolna, amelyben Zwingli működött egy ideig. Zürich belvárosának nevezetességeit bejárva a Grossmünster előtt találkoztunk az ottani protestáns gyülekezet egyik presbiterével, aki bevezetett minket az ottani magyarok mindennapjaiba és gyülekezeti életébe. Megmutatta a Grossmünster oldalán található táblát, mely a gályarabok emlékének állít emléket, a tóparton pedig az 56-os kopjafát, ahol elénekeltük a magyar himnuszt. Másnap tettünk egy pár órás megállót Svájc fővárosában, Bernben, majd libegőzéssel zártuk a napot, amikor is madártávlatból csodálhattuk meg Genf városát egy közeli franciaországi hegy tetejéről. Ezután egy egész napot töltöttünk Genfben, ahol szintén voltak idegenvezetőink két ott élő magyar és egy ösztöndíjas diáklány személyében. A reformáció emlékműve előtt végigsétálva, megálltunk Bocskai szobra előtt és meghallgattuk Illyés Gyula híres versét Boross Géza lelkész testvérünk előadásában. (A reformáció genfi emlékműve előtt)

 

 

A legfelemelőbb élmény mégis a Szent Péter katedrálisban eltöltött idő volt. Kálvin templomában elénekeltük az összes zsoltárt, ami csak eszünkbe jutott, csaknem egy órán keresztül. Természetesen megnéztük a Reformáció Múzeumát is, ami a közelben áll. Az utolsó nap fárasztó utazással telt, amely során felüdülést jelentett a Sankt Gallen-i városnézés.

 

 

 

Az utolsó szerda esti előadásra nőnapon került sor a reformáció két nagy asszonyáról, Luther Márton feleségéről és Lorántffy Zsuzsannáról. Mindketten férjeik hűséges támogatói és a reformációi nagy pártfogói voltak. Drs. Millisits Máté, művelődés történész Budapestről érkezett hozzánk, hogy bemutassa számunkra ennek a két asszonynak az életét. Bora Katalin igazi, odaadó lelkészfeleség volt, aki életvidámságával nemcsak a háztartást vezette, a gyerekeket nevelte, hanem részt vett az asztali beszélgetésekben is, férjének lelkes rajongója és mindenben társa volt. Lorántffy Zsuzsanna pedig a 17. század egyik legviharosabb időszakában odaadóan támogatta a reformátusság ügyét. Kétszer is félárván maradt, hisz édesanyja és nevelőanyja is meghalt, amikor ő még gyermek volt. Öt gyermek édesanyjaként még sok fiatal lányt segített a boldogulásban, tanította őket háztartásvezetésre, főzésre és kézimunkára. Legfőbb olvasmánya Biblia volt, szelíd és puritán életet élt.

 

 

 

Ezek az esték, hiszem, hogy megerősítették minden jelenlévőben, hogy 500 év elteltével is a reformáció büszke örökösei lehetünk. A reformáció bennünk él tovább! Reformátor nagyjaink hitéből és örökségéből ma is meríthetünk bátorságot és kitartást.

 

Barta Lívia

Galéria

Hit és 2017.jpg DSC00434.JPG DSC00420.JPG DSC00422.JPG DSC00424.JPG DSC00425.JPG DSC00427.JPG DSC00428.JPG DSC00430.JPG DSC00432.JPG DSC00434.JPG DSC00436.JPG DSC00439.JPG DSC00442.JPG DSC00443.JPG DSC00447.JPG DSC00450.JPG DSC00451.JPG DSC00415.JPG DSC00452.JPG DSC00458.JPG DSC00473.JPG DSC00483.JPG DSC00485.JPG DSC00489.JPG DSC00494.JPG DSC00499.JPG DSC00502.JPG DSC00526.JPG DSC00529.JPG DSC00534.JPG úrvacsora.jpg DSC00415.JPG