Kaposvári Református Egyházközség Honlapja

2020.06.29.

2020-06-29 09:03:46 /

Áhítat, 2020. június 29., Kaposvári Református Egyházközség

 

Ige: 2Mózes 4, 1-17

„Hátha nem hisznek nekem, és nem hallgatnak a szavamra…” (2Móz 4,1)

 

A mai napra kijelölt ószövetségi igeszakaszunkban arról olvashatunk, hogy Isten felkészíti Mózest a nagy küldetésre, arra, hogy kihozza Izráel népét Egyiptomból, a fogságból. Elő olvasatra nekem egy kérdés jutott eszembe. Felkészültél? Nincs benne történetünkben, de úgy gondolom, nyugodtan kezdődhetett volna ezzel a kérdéssel a mai igeszakaszunk.

Egy kép jutott eszembe. Méghozzá egy túrázóé. Mikor Pécsen tanultam, sokat túráztunk a Mecsekben. Volt mikor rövidebb távot, volt mikor hosszabbat. Azonban mielőtt elindultunk, mindig feltettük magunknak a kérdést: Felkészültünk? Ilyenkor ellenőriztünk mindent, hogy megvan-e? Elismételtük az útvonalat merre fogunk menni. Mindezek után neki is vágtunk a kalandnak.

Isten feltette Mózesnek is a kérdést: Készen állsz? Felkészültél? Ő válaszol is erre a kérdése: „Hátha nem hisznek nekem, és nem hallgatnak a szavamra…” Válaszában érződik a kételkedés. Rögtön a kifogást keresi, rögtön alkalmatlanságát hozza fel. Nem bízik magában, abban, hogy képes ezt a hatalmas feladatot elvégezni. Azonban Isten nem hagyja ezt és segítséget ad neki. Ad neki egy botot, ami kígyóvá tud változni. Adott neki egy „varázslatos ruhát”, amibe, ha bedugta a kezét fehér lett, majd újra normális. Adott neki „csodavizet”, ami vérré változott, amint a földre öntötte. De ha ez mind nem lett volna elég, adott neki egy segítőt is, testvére Áron személyében. Isten gondoskodott mindenről, ami ahhoz kellette, hogy ezt a küldetést teljesíteni tudja. Felkészültté tette Mózest a „kirándulásra.”

Vajon mi mit felelnénk Istennek erre a kérdésére: Felkészültél? Rögtön mi is a kifogásokat keresnénk? „Uram, én nem tudok olyan korán felkelni, hogy templomba menjek. Nem tudok elmenni az esti alkalomra, mert pont akkor megy a sorozatom. Alkalmatlan vagyok bármilyen szolgálatra is.” Valljuk meg őszintén, könnyebb ez a mentalitás. Hiszen tudjuk, hogy Istennel járni, az Ő parancsát, akaratát teljesíteni nem könnyű feladat. Nagyon sokszor akadályokba ütközünk, nehézségekkel találjuk szembe magunkat. Azonban ilyenkor kell gondolni erre a történetre, hiszen Mózest is megsegítette, felkészítette a küldetésére. Akkor minket miért ne készítene fel a mi küldetésünkre? Adja meg számunkra a Mindenható, hogy erre a kérdésre tudjuk azt felelni: „Igen Uram, felkészültem a feladatom elvégzésére.” Így legyen. Ámen.

(Szabó Gergely)