Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet

Aktualitások - Hírmondó

Főoldal / Hírmondó

Gyülekezeti körlevél

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-04-13 15:22:27

Jöjjetek, lássátok az ÚR tetteit, aki bámulatos dolgokat művel a földön." (Zsoltárok 46,9)

Tisztelt Egyháztagunk!

Miközben visszagondoltam az elmúlt évre, és számba vettem azokat az eseményeket, amelyek gyülekezetünkben történtek, ez az ige jutott eszembe. Erről az igéről pedig az, hogy a mi Urunk olyan Isten, Aki bámulatos dolgokat művel a földön, közelebbről a mi életünkben is. Kérdés, hogy van-e szemünk meglátni, és van-e hitünk ezekkel számolni. Ha igen, akkor egészen másként tekinthetünk életünkre, akár a múltat, akár a jelent vagy a jövendőt vesszük figyelembe. Ha nem vesszük figyelembe az Úr bámulatos tetteit, akkor elkerülhetetlenül a rosszra fog ráállni a szemünk - hiszen ilyen világban élünk. Mennyivel jobb ennél keresni és felfedezni az Úr bámulatos tetteit, és közben megélni azt a változást, hogy ez alapvetően határozza meg látás-és gondolkodásmódunkat, egész életérzésünket, életkedvünket. Gyülekezetünk minden programjával ennek terjedését szeretnénk szolgálni.

 

Ahogyan már eddig megszokhattuk, a levél elején tekintsünk vissza az elmúlt esztendőre.

tovább

M E G H Í V Ó

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-04-12 10:52:40

A  s z e n t k i r á l y s z a b a d j a i
r e f o r m á t u s  h i t t a n o s o k
b e m u t a t j á k


M a x  L u c a d o
É R T É K E S  V A G Y !
c í m ű   m e s e j á t é k á t


V á r u n k   s z e r e t e t t e l
v i r á g v a s á r n a p,
2 0 1 1.  0 4. 1 7 - é n, 1 0  ó r a k o r
a  t e m p l o m b a n  !

 

tovább

Jött, látott és betöltött - Szentlélek-hétvégénk a Velencei tó partján

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-04-03 22:32:08



Második Alpha kurzusunkat tartjuk.

A kurzus része egy közösen eltöltött hétvége valahol máshol, mint ahol általában az előadások zajlanak.

Mi úgy döntöttünk, hogy Gárdonyba megyünk és ott ismerkedünk meg egymással és Istennel is jobban.

 


tovább

Heti útravaló - áldás tavaszra, nyárra

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-03-22 09:09:45

Áldjon meg minket Isten egy tarka virágcsokorral:

adjon egy szál nefelejcset annak, akit elfeledtek, adjon tűztövist a bátortalannak.

Áldjon meg minket az Úr, és adjon százszorszépet a szerelmeseknek, örökzöldet a környezetvédőknek.

Adjon rezgőfüvet a hatalmasoknak, és pitypangot a magabiztosaknak.
Áldjon meg minket az Úr, és adjon harangvirágot a gyerekeknek, tulipánt a művészeknek.

Mindannyiunknak pedig egy szál napraforgóvirágot, hogy életünk minden órájában keressük a világ Világosságát, Jézus Krisztust, felé forduljunk, őt szeressük, rajta tájékozódjunk, és őt kövessük!

 

tovább

Heti útravaló - böjt első vasárnapján

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-03-16 09:46:47

Olv: Lukács ev. 9, 10/b-11.

"Akkor maga mellé vette őket, és elvonult velük külön egy Bétsaida nevű városba. De amikor a sokaság észrevette, utánament. Jézus örömmel fogadta őket; beszélt nekik az Isten országáról, és a gyógyulásra szorulókat meggyógyította."


Nemrég lelkészkollégáimmal egy kisebb körben beszélgettünk. Elmondtuk egymásnak őszintén, hogy vagyunk, és aztán beszélgettünk a böjtről is, arról, kinek mit jelent, és hogyan készül rá. Kollégáim közül többen is őszintén megfogalmazták: nem tudják pontosan, mit is kezdjenek a böjttel. Egyikük szó szerint ezt mondta: Keresem, de nem találtam meg. Elmondtam nekik is, és most nektek is: bennem is vannak hasonló tétova érzések. Talán nektek is ismerős ez.

Ám az az ige, amit az imént felolvastam, úgy érzem, sokat segített. Nagyon közel jött hozzám a készülés során, és a böjtre nézve fontos üzenetet adott. Az a reménységem, hogy nektek is fog jelenteni valamit, amit most ebből elmondok.

tovább

Heti útravaló - nem házasoknak is

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-03-07 14:28:59

A házasság témájához hozzátartozik a nem házasok helyzete, hiszen minden gyülekezetben vannak ilyen testvéreink, nem is kevesen. Isten igéje nagyon fontos mondanivalókat tartalmaz számukra is, ezért a házasság hetéhez kapcsolódóan külön igehirdetésben tértünk ki az ő helyzetükre. Alább ebből az igehirdetésből olvashatunk egy részletet:

 

...Hadd olvassak egy olyan igét, ami új pályára állíthatja a gondolkodásunkat akár házasok, akár nem házasok vagyunk. Gal 4, 6: „Mivel pedig gyermekek vagytok, Isten elküldötte Fiának Lelkét a mi szívünkbe, aki ezt kiáltja: 'Abbá, Atya!'"

tovább

Házaság-heti útravaló

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-02-14 15:46:25

Negyedik éve kerül megrendezésre ökumenikus szervezésben a Házasság hete Magyarországon. Ennek idei mottója: „Veled vagyok egész”. Országszerte 30-40 helyszínen különböző programok mutatják fel a házasság értékeit a 2011. február 13-án kezdődő héten.

Ennek kapcsán elgondolkodtam azon, hogy vajon miben különbözik a keresztyének házassága a nem keresztyénekétől? És arra döbbentem rá, hogy szinte semmiben: hiszen a keresztyének házasságát is érik bajok, kísértések, ugyanúgy vannak válságkorszakai. Egyetlen egy dologban van csak különbség: hogy nem valamiért, hanem valakiben, az Úrban, a Krisztusban kötik meg házasságukat. Ennek az egyetlen különbségnek viszont messzemenő következményei vannak. Milyen messzemenő következményei vannak?

tovább

Újra Alfa tanfolyam a gyülekezetünkben!

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-01-26 21:54:01

"Több-e az élet?"

Szeretettel várunk mindenkit, a gyülekezetünkben február 4-én induló Alfa tanfolyamra, ahol a fenti kérdésre keressük a választ. Hogy mi az Alfa...? Egy felfedezőút, mely során a keresztyén hit alapjaival ismerkedhetünk meg. Egy találkozó, amelynek légköre elfogadó, baráti, meghitt. Egy kommunikációt fejlesztő módszer, ahol kiscsoportokban beszélgetünk az előadásokról. Egy lehetőség, hogy bárki számára elkezdődjön egy olyan új élet, amely több annál, mint amit saját erőnkből élni tudunk.

 

Mikor és hol lesz?

IDŐPONT: Első találkozó 2011. február 4. péntek 18 óra, utána tíz alkalommal minden pénteken ugyanebben az időpontban

HELYSZÍN: Szentkirályszabadja, Kossuth Lajos u. 16. református gyülekezeti terem

tovább

Fireproof – Tűzálló

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-01-10 13:43:17

"Van nekünk Istenünk, akit mi tisztelünk: Ő ki tud minket szabadítani az izzó tüzes kemencéből, és ki tud szabadítani a te kezedből is, ó király!"

(Dániel könyve 3,17)

 

Tegnap gyülekezetünk házaskörével megnéztük a Tűzálló című amerikai filmet. Az alkotás nagyon röviden egy tűzoltóparancsnokról szól, aki a hivatásában rendkívüli módon helyt áll, de a házassága válságba jut. Miközben embereket ment égő házakból, aközben saját házassága kezd porig égni. A filmet a témája miatt nagy érdeklődéssel vártam. Nemcsak a házastársi kapcsolatokra gondolok itt, hanem a tűzoltók életére, munkájára, ami újra és újra lenyűgöz. Ebből kiindulva azt reméltem, erre majd mások is fölkapják a fejüket, elsősorban olyan férfiak, akik nem vagy alig járnak gyülekezeti alkalmakra, hiszen igazán férfias csomagolásban tálalja az egyik örökzöld témát. De amikor interneten rákerestem, bevallom, némi fenntartás és ellenérzés fogott el, olvasva a film beharangozóit: a világ eddigi legjobb, házasságról szóló filmje, a legjobb sztori, stb. Ez nekem nagyon amerikai, lehetne kicsivel több alázat is bennük - tolultak bennem a gondolatok é érzések. Amikor azonban kiküldtük a meghívókat, a visszajelzések más irányba terelték a gondolataimat. Soha nem tapasztalt létszámban jelezték részvételüket a házaskör törzstagjai mellett hittanos szülők és a gyülekezet vagy a házaskör holdudvarához tartozó párok is. Végül 19 felnőtt és 14 gyermek érkezett: a parókia egy részét teljesen át kellett bútoroznunk.

tovább

Karácsonyi körlevél

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-12-14 13:44:15

Olvasandó: Mt 2, 1-12

Kedves Egyháztagunk, Kedves Testvérem!


Tudok-e még gyermek(i) lenni? Ez a kérdés jutott eszembe, amikor karácsonyra készülődve újra elolvastam a napkeleti bölcsek és Heródes történetét. Milyen más lett a karácsonya a bölcseknek és Heródesnek! Az előbbieket nagy öröm (az eredeti görög szöveg alapján így is mondhatom: mega-öröm) töltötte el, Heródest pedig nyugtalanság. Miért? Mert a bölcsek, amikor kellett, tudtak gyermekivé lenni, Heródes nem, ő végig felnőtt(es) maradt.

tovább