Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet

Aktualitások - Hírmondó

Főoldal / Hírmondó

Húsvéti körlevél

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2012-04-05 11:11:43

Mit keresitek a holtak között az élőt?" (Lukács evangéliuma 24, 5)

 

Húsvéti körlevél

 

tavaszi programajánlóval és

visszatekintéssel 2011 eseményeire

 

 

tovább

MEGHÍVÓ

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2012-02-08 14:06:53

H á z a s s á g  V i l á g n a p j a


Szentkirályszabadján


f e b r u á r  1 2 - é n , v a s á r n a p


a Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet szervezésében

 

Időpontok, program, helyszínek a mellékelt meghívón találhatók.

 

Szeretettel várunk mindenkit! ...Nem csak házasokat - hiszen valamennyien gyermekek is vagyunk, az egyedülállók pedig még lehetnek házastársak és szülők…

tovább

Meghívó 3. Alfa tanfolyamunkra

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2012-01-20 14:59:20

"Több-e az élet?"


Szeretettel várunk mindenkit, a februárban induló Alfa tanfolyamunkra, ahol a fenti kérdésre keressük a választ.

Hogy mi az Alfa...? Egy felfedezőút, mely során a keresztyén hit alapjaival ismerkedhetünk meg. Egy találkozó, amelynek légköre elfogadó, baráti, meghitt. Egy kommunikációt fejlesztő módszer, ahol kiscsoportokban beszélgetünk az előadásokról. Egy lehetőség, hogy bárki számára elkezdődjön egy olyan új élet, amely több annál, mint amit saját erőnkből élni tudunk.

 

 

Meghívó

Jelentkezési lap

tovább

Családi kör január 8-án!

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2012-01-04 11:10:47

PROGRAM

 

10:00 Istentisztelet

 

11:15 Szabadidő, előkészületek

 

12:00 Batyus ebéd - mindenki hozzon azt és annyit, amit és amennyit enne maga vagy a családja

 

13:00 Közös kezdés és éneklés (gyerekek, nők, férfiak)

 

13:15 Foglalkozások

- gyerekeknek Tappancs klub

- nőknek: Kimerültség és időzavar

- férfiaknak: A Férfi útja című könyv 1. fejezete (Első beszéd) befejezése: Egy mese (Vasjankó) tanulságai; Nőies és férfias erények

 

14:45 Zárás, elpakolás

 

Szeretettel várunk, és kérünk, hívj másokat is!

 

Laci és Bea

tovább

CD ajánló

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2012-01-03 09:24:46

Különös dolog egy olyan CD-ről ajánlót írni, amin saját maga is szerepel, még ha csak háttérszerepben is. De legalább ilyen érdekes volt visszahallgatni magát a felvételt.

 

Mi vagyunk, és mintha mégsem mi volnánk csupán a lemezen! Nem csupán arra gondolok, hogy kívülről egészen más hallani a zenét, mint benne lenni, és nem csupán arra gondolok, hogy igen, Andris és Triebl Laci nagyon sokat dolgoztak a hanganyagon, ráadásul szokatlan, hogy ennyire hibátlanul és ilyen tisztán és szép akusztikával csendüljenek föl ezek a dalok – ahogy sose szoktak egy ,,átlagos” vasárnapi istentiszteleten.

 

Mi vagyunk, és nem csupán mi vagyunk a lemezen! Hiszen az előadókon túl legalább olyan fontosak a szerzők is! Ott vannak, igen, kottákon és verssorok között és mögött mindazok, akik először dicsérték ezekkel az énekekkel az Urat. Itt van velünk lélekben az ismeretlen középkori zsoltáros, a mélabús skót dalszerző a romantika korából, vagy a mulatságos névre hallgató finn Lötty, és persze a magyarok, ősök és kortársak, fél évezredet átölelve, sokféle stílusban és háttérrel, mégis csodálatos egységben, sokszínű harmóniában. Megannyi Isten felé forduló ember, némelyik mély fájdalmaival küzdve, másik elsöprő lelkesültséggel, megint másik megrendülve vagy harcos odaszánással, mindegyik a maga vérmérséklete és hite szerint.

 

Mi vagyunk a lemezen, előadók és dalszerzők, és nem csupán mi. Van még Valaki, aki kimondva kimondatlanul formál minden szót és hangot. Ő tudja élővé, megragadóvá, hol simogatóvá és vigasztalóvá, hol pedig szárnyalóan szabaddá tenni ezt a zenét. Ő tud adni mélységet és magasságot, mondhatni új, nem emberi dimenziót, mennyei távlatot ezeknek a daloknak.

 

Sasszárnyon hordoz az Úr! – vallja a CD címe, egy régi református énekünk egyik sorával. Azt kívánom kedves hallgató, hogy az Ő Lelke adjon szelet ezek alá a szárnyak alá! Szelet, mely nem tudni honnan és hová fúj, de ami, ha megérzed, és rábízod magad, felemel, és magasba visz!

 

Szabó György

tovább

Gondolatok a szentkirályszabadjai gyülekezet CD anyagához

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-12-22 12:22:35

Milyen gyönyörű a szép dicséret!” (Zsoltárok 147,1c)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szentkirályszabadjai Református Egyházközség ezen a hangzó anyagon a református énekeskönyvi énekek mellett, népies, gyermek és ifjúsági énekeket is közkinccsé tesz, fiatalos, lendületes előadásban és hangszerelésben. Ezek az énekek az Urat dicsérik, bibliai késztetésnek engednek, méltó módon. Bizony gyönyörű dolog az urat „szépen” dicsérni. Az a dicséret szép, amelyik fogalomkészletében, gondolat és dallamvilágában méltó az Isten ügyéhez, egyszerűségében is igeszerűen mély, és képes minden erőltetett ráhatás nélkül az Úr magasztalására hangolni a szívünket, hogy azután alkalmasak legyünk figyelni az Ő szavára és akaratára. Nekem elsősorban a hagyományos, orgonával kísért gyülekezeti éneklés nyitja meg a szívemet az Isten Igéjére; de ez a CD, más módon, sokakat vezethet az Úr közelébe. Isten áldása kísérje ezt a kiadványt!

 

Steinbach József

tovább

Karácsonyi körlevél

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-12-16 15:08:18

Kedves Egyháztagunk!

 

ÜNNEPI GONDOLATOK

Karácsonyi ajándékok


Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.
(Mt 2, 11)

 

 

 

Szinte elképzelhetetlen a karácsony ajándékok nélkül. Ha fel kellene idéznünk néhány olyan emlékezetes ajándékot, amit karácsonyra kaptunk, a legtöbbünknek biztosan nem kellene sokat gondolkodnia, kapásból tudnánk sorolni. De vajon miért ajándékozunk? Isten megajándékozott minket az Ő fiával, Jézussal. Az emberiség számára Ő a legdrágább ajándéka Istennek. Erre emlékezve ajándékozzuk egymást. Hódolatuk jeleként a napkeleti bölcsek is megajándékozzák az újszülött Jézust. Az ajándékozásnak tehát helye van a karácsonyban. Jól van ez így. De az már nincsen jól, ha ajándékhegyekkel akarjuk elhalmozni a karácsonyt. Az ajándékozásra egész iparágak telepedtek rá, és a reklámokon keresztül el akarják hitetni velünk, hogy attól lesz boldog és békés a karácsonyunk, ha minél több és értékesebb ajándékkal töltjük meg.

tovább

December 4-én folytatódik a CSALÁDI KÖR!

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-11-30 13:57:46

Lassan megszokott eseménnyé válik gyülekezetünkben ez az új program, vagy inkább programsorozat. És ami ennél is fontosabb: várt, kívánt eseménnyé. Egyik résztvevő a legelső Családi körös nap végén így köszönt el: minden percét élveztem, nagyon sokat kaptam. Dicsőség ezért Istennek, és köszönet minden szervezőnek és résztvevőnek. Mert ez igazi csapatmunka. Olyan, amelyik úgy működik, hogy annyit kapunk belőle, amennyit beleteszünk. Sokat tettünk bele, sokat adtunk egymásnak, és sokat kaptunk egymástól - és azt tapasztaltuk, hogy közben jön az áldás.

 

A második családi körös napon, a férfikörben őszinte megnyilatkozások hangzottak el az apa-fiú kapcsolatról, arról, ki hogyan élte vagy nem élte meg. És együtt indultunk el a férfi útján. Hogy legbelül milyen igényünk van arra, hogy ezekről beszéljünk, jól mutatja, hogy a női körből jöttek át szólni, hogy ők már befejezték, lejárt a kijelölt idő.....

 

Közben a gyerekeknek a Tappancs klub foglalkozásai szintén olyan sokat adtak, hogy a nagyobbakban felerősödött a vágy: jó lenne így akár minden héten találkozni, egy kis ifiben.

 

Most vasárnap még csak harmadszor tartunk Családi körös napot, de annyi élménnyel, áldással gazdagodtunk már eddig is, mintha legalább tíz ilyen lenne mögöttünk.


tovább

Derekas kezdés

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-11-30 13:34:01

Egy darabig gondolkodtam azon, melyik rovat számára írjam meg a következő néhány sort, aztán végül is a Hírmondó mellett döntöttem. Való igaz, hogy ebben olyan programokról adunk tudósítást, amelyek még előttünk vannak, és a Naplóban számolunk be azokról, amik már megvalósultak. Amiről most írok, már elkezdődött, viszont úgy érzem, az igazi kezdet még csak most következik.

 

Új csoport indult gyülekezetünkben, amelynek egyelőre a Derekas kör elnevezést adtuk.

 

 

November 20-án, vasárnap délután tartottuk első találkozásunkat, „alakuló ülésünket." A helyszín gondnokunk, Jóska, és felesége, Renáta otthona. Mikor megérkeztem, a vaskandallóban vígan lobogó tűz, és a csoport jókedve fogadott. Azonnal érezhető volt, hogy noha ebben a formában első találkozónkat tartjuk, nagy az összhang.


tovább

Ismét CSALÁDI KÖR!

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2011-11-04 18:44:42

PROGRAM


10:00 Istentisztelet

11:15 Szabadidő, előkészületek

12:00 Batyus ebéd - mindenki hozzon azt és annyit, amit és amennyit enne
maga vagy a családja



13:00 Közös kezdés és éneklés (gyerekek, nők, férfiak)

13:15 Foglalkozások
- gyerekeknek Tappancs klub
- nőknek: A női hangulatváltozások természete
- férfiaknak: beszélgetés A Férfi útja című könyv 1. fejezete alapján /apa-fiú kapcsolat, és a férfi két útja: az egyik a hamis férfihez vezet el (macsó), a másik a vad férfihez (szent)

14:45 Zárás, elpakolás


Szeretettel várunk, és kérünk, hívj másokat is!

Laci és Bea

tovább