Tatai Református Egyházmegye

Aktualitások - Egyházmegye hírei

Főoldal / Egyházmegye hírei

Beiktatás Dunaalmáson

Nagy Attila / 2023-03-02 11:48:35

tovább

Kreditpontos továbbképzések lelkipásztoroknak

Nagy Attila / 2023-02-26 21:37:44

A Dunántúli Egyházkerületben a 2023. évben a következő  kreditpontos képzéseket hirdeti meg a lelkipásztorok számára.


(A Tatai Ref. Egyházmegyében két lelkészértekezlet lesz még, ahol 1-1 kreditpontot lehet szerezni)

 

Horizontok konferencia

2023. február 27-28. (hétfő, kedd) - Isten népe, az Egyház (12 kredit)
A PRTA, illetve a DREK honlapján megtalálható a hirdetmény, a jelentkezési link, a lelkipásztoroknak e-mailben is ki lett küldve a konferenciáról szóló tájékoztatás.

 

Katechetikai továbbképzés
2023. március 10. (péntek) - Bábos kalandozás a Biblia világában (6 kredit)

 

Egyházkerületi tavaszi továbbképzés (A presbiterválasztásra is gondolva.)
2023. május 11-12. (csütörtök, péntek) - Református identitás és spiritualitás (12 kredit)

 

Egyházkerületi őszi továbbképzés (A lelkipásztori hivatás éve kapcsán.)
2023. szeptember 28-29.  (csütörtök, péntek)- A lelkigondozás hitbeli és szakmai problémái (12 kredit)

 

Kálvin konferencia
2023. október 10-11. (6+ kredit)

tovább

Kárpátaljaiak Találkozója Tatabányán

Nagy Attila / 2023-02-20 10:05:57

tovább

Lelkészbeiktatás Rédén

Nagy Attila / 2023-02-19 12:05:40

A Rédei Református Egyházközségben lelkészbeiktató ünnepi istentisztelet lesz 2023. február 25-én szombaton 10.00-tól, melynek keretében hálát adnak az elmúlt évek felújítási munkáiért is. Beiktatják tisztségébe Makra Zsolt István lelkipásztort.

 

 

 

 

tovább

Információk a tisztújítással kapcsolatban

Nagy Attila / 2023-02-13 13:43:47

tovább

Ifivezető képzés

Nagy Attila / 2023-01-24 12:27:54

Az Ifjúságépítők hatodik alkalommal szervezik meg az IVK-t ifjúsági vezető képzés, amely kiváló lehetőség, hogy az ifivezetők és az ifivezetőkké válni vágyók hasznos információkra, új készségekre és valódi tapasztalatokra tehessenek szert. Az ifimunka minden résztvevőjének szeretnénk megfelelő szintű képzést nyújtani: mindegy, hogy valaki új a szolgálók között vagy már tapasztalt, kistelepülésen vagy nagyvárosban él, önkéntes vagy főállású munkatárs, talál magának programot.

A 2023-as Ifivezető Képzésnek ismét a budafoki Rózsakerti Demjén István Református Gimnázium (1223 Budapest, Rákóczi út 17-21.) ad otthon 2023. március 17-19. között.

tovább

Lelkészértekezlet januárban

Nagy Attila / 2023-01-21 11:24:49


A Tatai Ref. Egyházmegye következő lelkészértekezlete 2023. január 30-án, hétfőn 15.30-tól lesz TATÁN, a  Gyülekezeti Otthonban ( Kocsi u. 15.)


 

tovább

Perselyes adakozás

Nagy Attila / 2023-01-14 20:18:43

A Kocsi Ref. Egyházközség templomát ért tűzeset kapcsán a helyreállítási munkálatok segítésére a Dunántúli Ref. Egyházkerület perselyes adakozást hirdet a 2023. február 5-i istentiszteletre. tovább

Ezer nemzedéken át - könyv a családpesztorációról

Nagy Attila / 2023-01-05 08:08:51

A Családpasztoráció című könyv

Isten irgalma ad esélyt a lelkészeknek a családokkal való foglalkozásra és az, hogy Isten nemzedékek folyamatában gondolkodik, amelyben felkínálja az irgalom, a gyógyulás lehetőségét - mondja Fodorné Ablonczy Margit, a Családpasztoráció című könyv szerzője. A lelkipásztor doktori disszertációját szerkesztette át könyv formába, amellyel szolgatársainak kíván segíteni a rájuk bízott családok kapcsolatainak újragondolásában.


Van közös nevezője a teológiának és a családterápiának?

Még ma is sokszor érzem úgy, hogy a pszichológia és a teológia kerítéssel vannak szétválasztva egymástól. Azokat a lelkészeket, akik pszichológiával kezdenek foglalkozni, elítélik lelkésztársaik, s a pszichológusok közül is jó néhányan. De ugyanez igaz fordítva is: azokat a pszichológusokat, akik nyitnak a teológia felé, a szakma nem veszi komolyan. Én onnan indulok ki, hogy maga a Biblia családszempontú. Isten megteremtette a férfit és a nőt, tehát eleve kapcsolatba teremtette őket, így jött létre az első család, és ettől kezdve az egész Biblia egyfajta családtörténet.

 

A teológia és a családterápia egyik közös alapja lehet a második parancsolat indoklása, amelyben Isten így szól: „Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is három, sőt négy nemzedéken át, ha gyűlölnek engem." Az a családterápia tapasztalata is, hogy a családi minták, titkok, terhek öröklődnek, továbbadódnak valamilyen formában. Ezek a családi terhek befolyásolják, hogy mitől félek, mit utálok, de sokszor azt is, milyen hivatást választok. A parancsolat folytatásában azonban kiderül az is, hogy Isten nemcsak felelőssé tette a szülőket a gyermekeikért, hanem lehetőségeket is megnyitott: „De irgalmasan bánok ezer nemzedéken át azokkal, akik szeretnek engem és megtartják parancsolataimat." (2Móz 20,4b) Ez az irgalom ad hihetetlen esélyt - ezer nemzedék távlatában! - a lelkészeknek a családokkal való foglalkozásra, hogy Isten minden nemzedéknek újra és újra felkínálja az irgalom, a gyógyulás lehetőségét. Ez egyben a kazuáliák áldássá formálható tere lehet.

 

A kazuáliák olyan istentiszteletek, amelyek nem az egyházi évhez kapcsolódnak, hanem különféle ünnepekhez és eseményekhez, ilyen a konfirmáció, esküvő, keresztelő, temetés.

tovább

Válságmenedzsment és spirituális valóság - interjú

Nagy Attila / 2022-12-20 08:13:59

Bagdy Emőke szerint a tudomány letaszította a trónról Istent, majd átadta a helyét világunkban a mammonnak, a pénznek. A kulturális környezetünk hazug módon materiálisan határozza meg az élet értelmét. A pszichológus a természeti, politikai, gazdasági válságban is a hitet tartja megtartó erőnek.

Mindenkire másképpen hatnak a rossz hírek, abból pedig jön elénk bőven a telefonunkból. Bagdy Emőke pszichológus azt tanácsolja, lelki egészségünk megőrzéséért legyünk tudatában annak, mit tesz a válság a testünkkel és a lelkünkkel.

 

Magyarázata szerint lelki életünk különbözősége dacára mindannyiunkban azonos biológiai folyamatok zajlanak a válságban. - A stressztörvény azt mondja: üss vagy fuss! A mellékvesevelő adrenalint termel, a mellékvesekéreg kortizolt, küzdőhormont, ezek védekezésre, menekülésre vagy támadásra készítenek föl. Ha nincs akció, a magas készültségi szint önpusztító erőként károsítja a szervezetet - hangsúlyozza a pszichoterapeuta. Úgy véli, nem mondhatjuk gőgösen azt, hogy minket nem érintenek a körülöttünk zajló események, mert akaratunk ellenére is reagál a szervezetünk. Ha a legmagasabb tudatossági szint nem is, a tudattalan válaszolni fog, mert a szervezet egy egész. Elindulnak az intrapszichés, a veszélyeket elhárító belső lelki mechanizmusok, amelyek a lelki bizonytalanságot igyekeznek enyhíteni. - A krízis csúcspillanatában, amikor az új próbatétel előtt tehetetlenül állunk, olyan pánikállapotba kerülünk, hogy szinte elbutulunk, mivel a memória és a szorongásközpont közel vannak egymáshoz, ez a debilizáló szorongás. Senki sem okos a krízis legintenzívebb szakaszában - magyarázza a professor emerita.

 

Bagdy_Emoke_irodaf4de

 

„Cselekedeteinket ugyanis nem a realitáshoz, hanem az adott érzelmi állapotunkhoz igazítjuk..."

 

tovább