Tatai Református Egyházmegye

Aktualitások - Egyházmegye hírei

Főoldal / Egyházmegye hírei

Isten irányt - Steinbach József püspök úr gondolatai

Nagy Attila / 2020-10-25 18:42:43

 

Steinbach József püspök úr bemutatkozása a 2020. évi tisztújításhoz kapcsolódva

 

tovább

Balatonakarattya kapja az országos perselyadományt

Nagy Attila / 2020-10-24 20:14:11

akarattya_01.jpg Október 25-i, a reformáció hónapjának utolsó vasárnapi perselyadományainkkal ebben az évben a balatonakarattyai református egyházközségnek nyújthatunk segítséget, hogy templomuk felépülhessen.

A Balaton-parti település reformátusainak már többször le kellett mondaniuk a templomépítésről, de ilyen közel még sosem voltak ahhoz, hogy felépüljön a szent hajlék.

 

A hir végén található a Zsinat elnökségének körlevele az adományozással kapcsolatban.

 

 

 

tovább

Egyházunk a forradalom idején

Nagy Attila / 2020-10-23 11:10:41

Kiss László írása 1956-ról

 

A szabadság levegője járta át: 1956 őszén egyházunk a nemzettel együtt készült a társadalmi megújulásra.

Az ifjú nemzedék tagjaival beszélgetve döbbentem rá, hogy az 1956. évi forradalom számukra már inkább tananyag, amelynek megtanulása teher. Az iskolák az adott évfolyam tanulóira bízzák az ünnepi műsort, amelyek nem mutatnak fel abból már semmit, hogy népünknek miért lett elege a kommunista diktatúrából annyira, hogy akár a fegyveres harcot is vállalta. Írásom célja, hogy az eseményeket református szempontból bemutatva a maiak számára is érthetővé legyen, mi miért történt.

tovább

Művészeti Iskola Neszmélyen

Nagy Attila / 2020-10-16 12:20:13

A Launai MIklós Református Általános Iskola,Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium Komárom-Esztergom megyében, Neszmély Községben, a Duna és a Gerecse hegység között található.  Iskolánk alapítója a Református Egyház, az alapítás időpontjára a dokumentumok több időpontot is megjelölnek. Szerepel az 1663 és az 1771-es dátum is, újbóli alapítása 2012. május 20. Ekkortól a fenntartó a Tatai Református Egyházközség.

Iskolánk összetett intézmény, ahol általános iskola, alapfokú művészetoktatás és művészeti szakközépiskola működik párhuzamosan.

 

tovább

Októberben épül a Szeretethíd

Nagy Attila / 2020-10-09 19:39:07

Miután a májusra tervezett Szeretethíd - Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokat a járványügyi helyzet nem engedte megszervezni, október második hétvégéjén lesz bepótolva az országos programsorozat. A Magyar Református Szeretetszolgálat akciójának célja, hogy felhívja a figyelmet az önkéntesség, a környezetünk és embertársaink felé nyújtott segítségnyújtás szerepére. Idén a legszolgálatkészebb közösségek ráadásul pénzadományban is részesülnek.

 

tovább

Az Egyházkerületi Választási Bizottság közleménye

Nagy Attila / 2020-10-07 22:14:58

A Dunántúli Református Egyházkerület Választási Bizottsága és az egyházmegyék választási bizottságai megállapították a 2020-as egyházi tisztújítás kapcsán az egyházkerületi és egyházmegyei tisztségekre jelöltté vált személyek listáját.

 

A Dunántúli Református Egyházkerület választási bizottsága tájékoztatja a dunántúli egyházkerület egyházközségeit a 2020-as egyházi tisztújítás  jelöltjeiről:

Püspök: Steinbach József

 

Egyházkerületi főgondnok: Gyimóthy Géza és Dr. Nemes Pál

tovább

Lelkészértekezlet októberben

Nagy Attila / 2020-10-03 19:06:36

A Tatai Egyházmegye következő lelkészértekezlete 2020. október 5-én hétfőn du. 15.30-tól lesz Komáromban, a református templomban.tovább

A lábatlani műemléktemplom belső felújítása

Nagy Attila / 2020-09-28 12:56:36

2020. szeptember 19-én, szombaton délelőtt 10 órai kezdettel, műemléktemplomunk belső felújítása alkalmából hálaadó istentiszteletet tartottunk. A templomdombon, az ódon falak mellett, a szabadtéri összejövetelen Igét hirdetett Steinbach József püspök úr, imádsággal szolgált Köntös László főjegyző úr. Az ünnepi alkalmon igei köszöntőt mondott dr. Huszár Pál, az egyházkerület főgondnoka, majd igeolvasással szolgált Máté László esperes úr.

tovább

Felekezetközi kutatás a fiatalokért

Nagy Attila / 2020-09-26 20:04:11

Hiánypótló felmérést indított el a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Ifjúsági Bizottsága. A kutatás átfogó képet adhat a keresztyén egyházak fiataljairól, de a nem hívő fiatalok vonatkozásában is reprezentatív adatokkal szolgálhat.

A kutatáshoz a Zsinati Ifjúsági Iroda felkérésére az Ifjúságépítők is csatlakozott, a szervezet meghatározó szerepet játszott a felméréshez készített online kérdőív kialakításában - tudtuk meg Ablonczy Áron diósdi beosztott lelkipásztortól, az Ifjúságépítők egyik vezetőjétől.


tovább

Gondolatok egy családi piknik után

Nagy Attila / 2020-09-24 16:05:42

Hangozzék most - a megszokott felnőtt beszámolók helyett - a részvevő gyermekek közül néhány vélemény arról a gyülekezeti-családi szombat délutáni piknikről, mely a bokodi parókia újonnan épült gyülekezeti termében került megrendezésre 2020. szeptember 5-én: „Jó volt Bokodon a piknik mert sokan eljöttek és jól érezték magukat, mert az új gyülekezeti teremben voltunk, mert a felnőttek is játszottak. Megvan írva: „mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." Volt miért hálát adni pl.: az új gyülekezeti teremért, hogy mindenki ottvolt, aki csak tehette..."

 

 

tovább