Tatai Református Egyházmegye

Aktualitások - Egyházmegye hírei

Főoldal / Egyházmegye hírei

Sacra velo - kerékpáros tematikus- és zarándokút

Nagy Attila / 2021-03-17 15:04:35

„SacraVelo - Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében" című projekt keretén belül közel 900 km hosszú kerékpáros úthálózatot jelöltek ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és (két felvidéki) Nagyszombat és Pozsony megye területén. Az egyes megyei szakaszok szakrális és természeti kincsekben gazdag látnivalót (katolikus, református, evangélikus templomokat, emlékhelyeket, zsinagógákat) ajánlanak, továbbá kerékpáros pihenőhelyekkel, információs táblákkal és kerékpáros centrumokkal várják az utazókat.

tovább

Imádság nemzeti ünnepünkön

Nagy Attila / 2021-03-15 13:07:26

Imádság a 2020. március 15-i istentiszteleten Medinán, Szedresben és Tengelicen.

 

tovább

A nemzeti ünnep lelki dimenziója

Nagy Attila / 2021-03-15 12:40:58

A történelem nemcsak a könyvekbe, hanem a lelkekbe is íródik. A könyvekben a történelem újraírható, a lelkekben nem - Máté László püspökhelyettes, korábbi esperes március 15-i írása.

Lehet a valós időben sokszínű egy-egy esemény megítélése, de mire történelemmé válik, addigra a közösség biztonsággal tudja, kik voltak a hősök, kik lettek mártírrá, ki volt az ellenség, és ki az áruló. Ki aratott győzelmet, ki szenvedett vereséget. Ezért őrizte meg népünk az 1848. március 15-i és az azt követő események emlékét úgy, mint egy forradalom és szabadságharc emlékét.

tovább

Bibliavasárnapi Igemagyarázat

Nagy Attila / 2021-03-07 15:01:34

Dr. Pecsuk Ottó, a Magyar BibliaTársulat Alapítványának főtitkára magyarázza a Bibliavasárnapra szóló bibliai igeszakaszt a János evangéliuma 13, 31-35. versek alapján:

"Amikor Júdás kiment, így szólt Jézus: Most dicsőült meg az Emberfia, és az Isten dicsőült meg őbenne; ha pedig az Isten dicsőült meg benne, az Isten is megdicsőíti majd őt önmagában, sőt azonnal megdicsőíti őt. Gyermekeim, még egy kis ideig veletek vagyok: kerestek majd engem, és ahogyan megmondtam a zsidóknak, hogy ahova én megyek, oda ti nem jöhettek, most nektek is ezt mondom. Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást."

tovább

Bibliavasárnapi Köszöntés

Nagy Attila / 2021-03-07 14:42:51

A Magyar Bibliatársulat Alapítvány munkája azt a célt szolgálja, hogy valóban elérhető, mindennapi kenyerünk lehessen a Szentírás.

Március első vasárnapján az egyházközségek a Bibliatársulat munkáját támogatják. Az istentisztelet perselypénzét ún. lekötött perselypénzként a Bibliatársulat részére kell elküldeni.

tovább

A Zsinat Elnökségi Tanácsának határozata

Nagy Attila / 2021-03-06 18:21:57

A járványhelyzet súlyos megpróbáltatások elé állítja Magyarország minden polgárát és különösen azokat, akik az élet rendjének fenntartásáért és az egészségünkért vállalnak felelősséget. A járványhelyzet alakulását és a kormányzati intézkedéseket figyelembe véve, egyházunk alkotmánya 173. § (1). felhatalmazása alapján a következő, 130106/2021 sorszámú Elnökségi Tanácsi határozatot hozzuk:

2021. március 8. és 26. között terjedő időszakban minden, személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel.

tovább

Családi élményeink a Leírhatatlanról – rendhagyó könyvajánló

Nagy Attila / 2021-03-03 17:05:23

Fedezd fel a világegyetem csodáit a Teremtővel! Isten személye és nagysága szavakkal leírhatatlan. Ő az, aki elrendeli mindennek az idejét, ő teremti meg a fényt, és az ő szava kelt életre mindent - a legnagyobb csillagoktól kezdve a legapróbb tengeri csillagokig. Isten hatalmas, senkivel és semmivel össze nem mérhető Alkotó, aki rólad is gondot visel és célt ad a te életednek is.

 

Louie Giglio Leírhatatlan című kötetéről Grendorf-Balogh Melinda evangélikus lelkész (Evangélikus Egyház Gyermek és Ifjúsági Bizottságának elnöke) írt könyvajánlót.

tovább

Öröm az ínséges időkben

Nagy Attila / 2021-03-01 12:18:07

Gyülekezeti terem építése Bokodon

Isten kegyelméből, hálával a szívünkben számolhatok be a Bokodi Református Egyházközségben történt csodákról, melyek az elmúlt időszakban történtek. A 2019-ben adtuk be és nyertük meg a Magyar Falu Program pályázatát, melynek köszönhetően készült el egy új gyülekezeti terem a parókiaépület folytatásaként.

 

 

tovább

Az egyházat hinni kell! - Beszélgetés az Egyházmegye új elnökségével

Nagy Attila / 2021-02-24 21:46:16

Útban Ács felé, az ország egyik szélerőmű parkja mellett elhaladva, már messziről előtűnik a település református temploma. A város legmagasabb pontjára épült, hirdetve, hogy itt reformátusok élnek. Ács a Tatai Egyházmegyéhez tartozik, oda, ahol messzire nyúlik vissza a reformátusság története - már az 1520-as években megjelent a reformáció. A helyi lelkipásztort, Gerecsei Zsoltot választották meg a tisztújítás során az egyházmegye esperesének. A lelkészi hivatalban beszélgetünk vele.

 

tovább

HÁZASPÁROK ÚTJA - Dadon

Nagy Attila / 2021-02-20 17:10:27

Kiszakadni a mindennapok sürgető, véget nem érő forgatagából nem könnyű. De ami igazán fontos, és érték számunkra, azért megéri. Megéri néha elengedni a „sürgős"-t, hogy képesek legyünk megragadni azt, ami igazán fontos.

tovább