Tatai Református Egyházmegye

Aktualitások - Egyházmegye hírei

Főoldal / Egyházmegye hírei

Perselyes adakozás a Polgárdi Egyházközség javára

Nagy Attila / 2024-02-04 14:17:24

A Mezőföldi Egyházmegyéhez tartozó Polgárdiban január 26-án tűz ütött ki a református parókián. Személyi sérülés nem történt, az oltást időben megkezdte a lelkészcsalád ill. a kiérkező tűzoltók.

A Mezőföldi Egyházmegye február 18-ra, böjt első vasárnapjára perselyes gyűjtést hirdetett. Az Egyházkerület kéri a kebelbeli egyházmegyék csatlakozását.

 

tovább

Személyes gondolatok Református Egyházunk megújulásáról 2. rész

Nagy Attila / 2024-01-24 16:14:57

Írta és közzéteszi: Gyimóthy Géza korábbi egyházmegyei gondnok

 

Hogy javíthatnánk gyülekezeteink életét?

 

Legnagyobb vereség a világon: megszokni a rosszat! Szívleljük meg Ravasz László püspök úr gondolatát, és próbáljuk legyőzni a rosszat a jóval! Sokszor elbizonytalanodunk, van-e értelme megszólalni, de ahogy fogy a kegyelmi idő, a felelősség egyre nő...

tovább

Átadták a református iskola tornatermét Dadon

Nagy Attila / 2024-01-22 13:30:55

Tornacsarnok a közösség szolgálatában - Elkészült a Dadi Református Általános Iskola új tornacsarnoka, amelyben ezentúl a helybeli, valamint a környező települések fiataljai is sportolhatnak.

tovább

Lelkészértekezlet januárban

Nagy Attila / 2024-01-15 13:16:03


A Tatai Ref. Egyházmegye következő lelkészértekezlete 2024. január 17-én szerdán du. 16.00-tól lesz Tatán a Gyülekezeti Otthonban (Kocsi u. 15).

 

 


tovább

„Mindennek eleve elrendelt ideje van" - interjú Molnár Péter neszmélyi kántorral

Nagy Attila / 2024-01-13 14:37:45

neszmélyi_kántor_molnár_péter_fotó_magyaródi_milán_2

A kántornak nem zongoraművészkedni kell, hanem énekelni - vallja Molnár Péter. A fél évszázada szolgáló neszmélyi kántort erős hite tartotta meg a pályán. Ahogy fogalmaz: az ember szeret visszajönni oda, ahol szeretik, bíznak benne. Az ötvenévnyi szolgálatért Molnár Péternek ítélte oda a Dunántúli Református Egyházkerület a Pro Pannonia Reformata díjat. A Tata melletti kis faluban találkoztunk vele.

 

A januári napsütéses mínusz öt fokban Neszmély főutcája csendes. Csak néhány kamion megy végig a falun, ahol szinte erődítményként áll a kőfallal körülvett, az idők során számos alkalommal átépített középkori templom. A török kiűzését követően a környékbeli reformátusokat szolgálta és szolgálja ma is. 1973 óta kántora Molnár Péter.

tovább

Személyes gondolatok Református Egyházunk megújulásáról

Nagy Attila / 2024-01-08 20:37:19

Írta és közzéteszi: Gyimóthy Géza korábbi egyházmegyei gondnok

 

Csak az ébredés Ura segíthet!

 

A nemzedékem fogyatkozása és a bűnbánatra, bűnvallásra kényszerítő szomorú népszámlálási adatok indítottak arra, hogy féltő, jobbító szándékkal megírjam e kis gondolatébresztőt. Ahogy öreg kiskertészek bizakodással készülünk a tavaszi kerti munkákra, ugyanolyan lelkesedéssel, hittel, reménységgel készüljünk a közelgő lelki ébredésre!

 

tovább

Tornacsarnok avatása Dadon

Nagy Attila / 2024-01-04 20:27:12

Az alábbi meghívóra-plakátra kattintva egy regisztrációs felület nyílik meg, ahol kérjük: REGISZTRÁLJÁK HÁNYAN ÉRKEZNEK a rendezvényre!

 

 

tovább

Bátorítás az új évre

Nagy Attila / 2023-12-31 19:43:26

Új évbe indulok
és nem tudom,
mi vár rám.

 

Csak azt tudom:
velem vagy,
nem hagysz árván.

 

Csak azt tudom:
utam már kijelölted.
Mint bízó gyermek, járhatok előtted.

 

Te mérsz ki bút, örömöt, munkát, terhet,
s irgalmad mindegyikbe áldást rejtett...

 

Túrmezei Erzsébet: újévi kérés - részlet


tovább

Ötven év kántori és kórusvezetői szolgálat

Nagy Attila / 2023-12-29 17:49:41

A Neszmélyi Református Templomban 2023.  december 16-án szombaton adtak hálát Molnár Péter 50 évi kántori és karnagyi szolgálatáért. Az ünnepség előkészítésekor Hamar László énekzene ügyi előadó így foglalta össze a neszmélyi karnagy-kántor és egykori egyházmegyei énekzene-ügyi titkár szolgálatát: „Molnár Péternél azt a lelkületet láttam, ami a problémáknál (kórusalapítás, hangszer tönkremenetel, kották hiánya, kántorhiány, képzetlenség, stb.) nem elakadt, hanem éppen ekkor jött csak igazán lendületbe. Ehhez kellett hit, alázat, együttműködési képesség, tehetség, zeneszeretet, egyházzene szeretet, egyházszeretet. A gyülekezeti munkás feladatának széleskörű felismerése és alkalmazása."

tovább

A B F R A - gyászhír és életút

Nagy Attila / 2023-12-27 16:11:08

tovább