Tatai Református Egyházmegye

dr. Nagy Mihály A hit és a Tudomány határán c. könyvéről

2021-04-13 12:42:38 / Nagy Attila

A Magyar Református Presbiteri Szövetség a pedagógusnaphoz kapcsolódva rendszeresen jelenttet meg kiadványokat. Az elmúlt év folyamán különösen is embert próbáló feladatot láttak el pedagógusaink, így különösen is időszerű a gyülekezetek részéről is kifejezni megbecsülésünket, és evvel is erősíteni a templom és iskola kapcsolatát.

Remélve, hogy a járványhelyzet a június 6-án esedékes pedagógusnap megünneplését már lehetővé teszi, idén a debreceni Református kollégium egykori tudós igazgatójának, dr. Nagy Mihálynak A hit és Tudomány határán című, igényes megjelenésű és tartalmú könyvét kínálják a pedagógusok megajándékozására.

 

A könyvhöz ajánlót Balla Péter professzor úr írt, mely az alábbiakban olvasható.

Dr. Nagy Mihály Tanár úr újabb könyve [Hit és Tudomány határán] egy olyan sorozatnak a kötetbe foglalása, amely évek során megjelent a Presbiter című folyóiratban. A negyedik fő fejezet címe egyúttal a kötet címe is. Visszatérő gondolat a könyvben, hogy a hitet és a tudományt az ateizmus még napjainkban is megpróbálja szembe állítani (lásd az első, a negyedik és az ötödik fő fejezet bevezetését). A keresztyén ember azonban -különösen, ha természettudományokkal behatóbban foglalkozik -saját tapasztalatából is tudhatja, hogy ez nincs így, sőt a hit és a tudomány a világ teljesebb megismeréséhez segíthozzá. A címben levő határon tehát van átkelő, vagyis e határ nem elválaszt, hanem összeköt. Nagy örömmel ajánlom tanárok, diákok, lelkészek és gyülekezeti tagok figyelmébe is e jelen kötetet. A címben levő határon tehát van átkelő, vagyis e határ nem elválaszt, hanem összeköt. Nagy örömmel ajánlom tanárok, diákok, lelkészek és gyülekezeti tagok figyelmébe is e jelen kötetet.

 

Nagy Mihály Tanár úr sok éven át a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma tanára és igazgatója volt, egészen nyugdíjba meneteléig. E gimnázium volt első és egyetlen munkahelye az egyetem elvégzése után. Két nemzedéknyi egykori diákja és egyházunk egész közössége ad hálát azért, hogy Tanár úr Isten Igéjéhez hűséggel tanította - és tanítja e kötetben is - a természettudományok életünket leíró és gazdagító felismeréseit. E kötetet azért ajánlom nagyon széles olvasóközönség figyelmébe, mertbármely pályára készülő, vagy pályán lévő fiatal vagy idősebb Olvasó is fog belőle újat tanulni.Egyrészt a természeti jelenségek terén, másrészt a Szentírás megértése terén is. Nem csak összefoglalást kapunk egy-egy jelenségről a Tanár úrra jellemző világos előadás formájában, hanem röviden és jól megérthetően megfogalmazott új ismereteket is nyerünk. Az egyes alfejezetek az Ige-megértésünket is segítik - a természetben található példák segítségül hívásával. A teremtmény, a teremtett világ a Teremtőre mutat e kötet bizonyságtétele szerint is. Nagy Mihály Tanár úr azonban nem csak jó tanár, hanem igazi „pedagógus" is: helyes életvitelre tanít és nevel, Krisztusra mutatva (Gal 3,24 - lásd e kötetben az első alfejezetet). A rendszerváltás előtt is bizonyságot tett hitéről, ezért külön is hiteles a tanító-nevelő bizonyságtétele napjainkban is. A hit nem magánügy - a kegyelmet hit által megragadó ember nem tarthatja meg magának az örömhírt, hanem ezt tovább is kell adnia. E könyv missziót is végző, betöltő írás. A Krisztusba vetett hit életünkben való megélésére hív, és arra, hogy ezt a meghívást mi is adjuk tovább másoknak.

 

A jórészt színes ábráknak nem csupán esztétikai feladatuk van, számos alkalommal hozzá tudnak járulni az írások egy-egy részletének jobb megértéséhez. A Függelékbe került Igehelyek felsorolása megadja azoknak a könyvbeli előfordulási helyét. A hozzá fűzött néhány szó pedig arra vonatkozóan igazít el, hogy az adott helyen az Igéről milyen vonatkozásban esik szó. Például az úgynevezett „Aranyszabály" két alfejezetben is előfordul. A 10.-ben az kap hangsúlyt, hogy a jóban legyünk mi a kezdeményezők, a 29. alfejezethez fűzött megjegyzés pedig azt veti fel, hogy Jézus iskolájában ez lehetne a tananyag összefoglalása.

 

A kötet írásai logikai láncot alkotnak, de külön-külön is kerek egészek. Az Olvasó olvashatja úgy is, mint egy könyvet: akár néhány nap alatt, de megteheti azt is, hogy minden nap egy alfejezetet olvas el. A lényeg mindenképpen az, hogy nyitottsággal olvassa: az életünket Teremtő, Krisztusban bennünket Megváltó, és Szent Lelke által Megszentelő Istenre mutat e könyv - Vele lehet találkozni, az üdvösségért hálaadásban lehet megerősödni e könyv elolvasása által is. Az üdvösséget elnyert hívő ember az embertestvérei és a teremtett természet iránti felelősséggel mutathatja meg Isten iránti háláját. Tanár úrnak köszönjük a tanítást, Istenünknek köszönjük Tanár úr sokakat gazdagító életét! Az ő életére is igaz az Ige: „Az értelmesek fényleni fognak, mint a fénylő égbolt, és akik sokakat igazságra vezettek, mint a csillagok, mindörökké" (Dán 12,3). Egyedül Istené a dicsőség!

Balla Péter

református lelkész,

egyetemi tanár, KRE HTK

megjelent a könyv előszavaként és ajánlásaként

 

 

A természettudományok és a keresztyén hit jól megférnek egymás mellett - Beszélgetés dr. Nagy Mihállyal

Az interjú megjelent az evangélikus.hu oldalon 2016-ban

 

 


A könyv beszerezhető:

A Tatai Ref. Egyházmegye Esperesi Hivatalán keresztül vagy a Presbiteri Szövetségnél.

 

Csatolt dokumentumban letölthető a könyv bevezetése és áttekintő tartalomjegyzéke

Kapcsolódó link:
http://presbiteriszovetseg.hu/