Tatai Református Egyházmegye

Balogh Zoltán egyházmegyei gondnok székfoglalója

2021-06-16 18:53:04 / Nagy Attila

Balogh Zoltán egyházmegyei gondnok székfoglalója 
Elhangzott az Ácsi Református Templomban 2021. június 5-én

Főtiszteletű Püspök Úr! Nagytiszteletű Esperes Úr! Tisztelt Ünnepi Közgyűlés! Tisztelt Ünneplő Gyülekezet!

Először is engedjék meg nekem, hogy az itt ünneplő magyar református közösségünk előtt hálát adjak Istennek és hálás köszönetemet fejezzem ki Egyházmegyénk Gyülekezeteinek, Presbitériumainak, Nagytiszteletű Lelkipásztorainak egyházmegyei gondnoki tisztségembe történt megválasztásomért.

 

Hálával gondolok szüleimre, nagyszüleimre, családomra és mindazokra a lelki szolgálattevőkre, akik református neveltetésemnek részesei voltak és egész életemre szólóan meghatározták hovatartozásomat, akik az erős hit magvát belém elvetették.

Úgy tűnik, az út amelyen járok még nem ért véget, még van dolgom.

[...]

egyházunk hatalmas veszteségeket szenvedett el a  második világháború után. Számtalan lelki és világi vezetője lett a háborúnak, az új kommunista világrendszernek és a rendszer végrehajtóinak áldozata. Óriási vagyonvesztés szakadt a fogyatkozó közösségek nyakába.

A hit megvallása tiltottá, büntetendővé vált, de legalább is hátrányos megkülönböztetést jelentett az úgynevezett rendszerváltásig, esetenként még azután is.

Ennek következményeként egy szinte teljesen új építkezésbe kellett kezdeni és gyülekezeteink építkezésbe is kezdtek.

Egyházunk elvesztett vagyonának megfelelő pótlására, melyből az egyházközségek finanszírozása, önfenntartása teljes körűen megoldható lenne, nem került sor.

[...]

Mire van hát szükségünk? Elsődlegesen egy épülő egyre gyarapodó, mindig megújulni képes egyházra, mely képes és tud válaszolni az adott kor kihívásaira, és a közösségeinket építeni, segíteni, megtartani képes lelkészekre, tisztségviselőkre, hívekre akik nélkül céljaink nem vagy csak nehezen és sokára valósulnának meg.

[...]

Olyan egyházpolitikát kell folytatnunk az egyházon belül, de azon kívül is, mely mint alkotó elemet szükségszerűvé, megkerülhetetlenné tesz bennünket, református keresztyéneket, egész társadalmunk, magyar nemzetünk életében.

Ezt a szellemiséget kell megélnünk otthonainkban, családjainkban, falvainkban, a mi szeretett egyházmegyénkben az Úristen dicsőségére, mindannyiunk épülésére.

[...]

 

A Székfoglaló teljes szövege elolvasható a csatolt dokumentumban