Tatai Református Egyházmegye

Új ablakok a mocsai templomban

2021-12-04 12:03:18 / Nagy Attila

A Mocsai Református Templom ablakainak cseréje szükségszerű volt. A gyülekezet évtizedek óta tervezte, hiszen hiába fűtöttünk, gyorsan hűlt az épület. Mióta egy értékes mechanikus orgonánk is lett az ablakcserét elodázhatatlanná tette. Kérdezték, ezt most hogyan sikerült? Alapvetően hosszú út vezetett idáig. Sok kínlódás, álmodozás, tervezés, noszogatás, bizonytalanság volt a részünk. Úgy fogalmazta valaki, hogy Isten segített. Régebben beszélgettünk arról, hogy Isten, céljai eléréséhez szükséges dolgokat rendelkezésünkre bocsátja. De ezt meg kell látni és elkérni imádságban. Ezt tettük. A felelet immár a kicserélt, szép, és funkcionális ablakok.

Próbáltunk gyűjteni, pályázni, önkéntes felajánlás is volt az elmúlt húsz évben. Nem sikerült. Végül 2020-ban pályáztunk a „Hazai Egyházi és Nemzetiségi Támogatások program"Kormányzati támogatású pályázat keretében, „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása" (EEÖR-KP-1-2021) tárgyában.  Forráshiány miatt megakadt, de végül július végén megkaptuk a Támogatói Okiratot, hogy elvégezhetjük a munkát. Projekt címe: „A mocsai református templom nyílászáróinak cseréje"

 

Egy rossz hírt kaptunk, mint mindenki, aki pályázott és építkezett, hogy az év alatt elszabadultak az anyagárak. A pályázat nem fedezi a teljes bekerülési költséget. Itt is gyorsan kellett cselekedni és ez is bizalmi kérdés volt a meseteremberekkel, hogy be kellett szerezni az anyagokat. Az asztalosmester a Győr-Szabadhegyi gyülekezet gondnoka, Szendi Péter, aki padjainkat is készítette. Így könnyebb volt.

 

 

A gyülekezeti tagjaink, és jószándékú római katolikus, illetve a gyülekezethez nem tartozó ember is segített élő erővel, bontásban, pakolásban, helyreállításban, takarításban. Végül ez is lehetővé tette, hogy novemberben elkészüljön. Hálásak vagyunk. Még van munka. Szemétszállítás, hulladékelhelyezés, és persze az elmaradhatatlan és közkedvelt hivatalos papírmunka.

 

Végül minden a helyére kerül. Ki gondolta volna, akár csak fél éve is?

 

 

 

Soli Deo Gloria!

 

Soós Szilárd lelkipásztor