Tatai Református Egyházmegye

A komáromi egyházi énekkarok 2. ökumenikus találkozója

2024-06-03 10:14:07 / Nagy Attila

A komáromi ökumenikus imaheti alkalmak megszokott velejárója lett évek során a vendéglátó közösség énekkarának szolgálata. Két éve az imahetet záró szeretetvendégséget kísérő beszélgetésben merült fel a gondolat: tartsunk egy kórustalálkozót a komáromi keresztyén felekezetek énekkarainak részvételével, afféle tavaszi szezonzáróként, a Szentháromság vasárnap előtt napon.

 

A 2023. évi első találkozó házigazdái a komáromi reformátusok voltak, idén a római katolikus gyülekezet vállalta ezt a szerepet. Május 25-én négy kórus részvételével tartottuk meg a találkozót, a tavalyi résztvevők: a házigazda római katolikus, a dél-komáromi református, a Vox Bona nevet viselő evangélikus kórus mellett idén bekapcsolódott a Révkomáromi Református Egyházközség Collegium Musicum kórusa is.

 

A Dél-Komáromi Református Egyházközség énekkara

 

A különleges hangzású római katolikus Jézus szíve Nagytemplomban kb. negyedórás műsort adott minden énekkar, és természetesen nem hiányozhattak a közös művek sem: minden felekezet javasolt egy-egy kórusművet, amelyet más-más karnagy vezényelt. A vendég énekkarok számára különleges élményt jelentett a nagytemplom akusztikája: a hosszan kitartó visszhangban hallani a harmóniák zengését.

 

összkar a 2. ökumenikus városi kórustalálkozón

 

Az általában kislétszámú énekeshez szokott karnagyok számára pedig ritka lehetőség, egyben felemelő volt a több mint 60 tagú összkar vezénylése; a kórusok az egyetlen, mindössze pár perces összpróba után szépen összehangolódva igazi közösségként szólaltatták meg a műveket, bizonyságául annak: az éneklés, mint kétszeres imádság Istentől kapott ajándék a keresztyének számára, hogy együtt hódoljanak a Szentháromság Isten előtt. A nagytemplomi éneklés után a római katolikus testvérek vendégszeretetét élvezhették a résztvevők, a jövő évi folytatás reménységében és ígéretével.

Máté László