ÚMVP 2007-2013 a Dunántúli Református Egyházkerületben

Az ÚMVP pályázatokhoz kapcsolódó Egyházkerületi határozatok

2024-04-29 /

EK 37/2011 (2011. március 5.) számú Határozata:


1. Egyházkerületi Tanács a „Pályázati tájékoztató”-t jóváhagyja, és elrendeli közzétételét.


2. Egyházkerületi Tanács felhatalmazza az Egyházkerületi Elnökséget, hogy a pályázatok elbírálása során a Tájékoztatóban foglaltak szerint járjon el.


A Pályázati tájékoztató a Letöltések menüpont alatt megtalálható!


Kivonat
A Dunántúli Református Egyházkerület Tanácsának 2010. szeptember 2-án, Tótvázsonyban tartott ülése jegyzőkönyvéből


97/2010. ET. Határozat:
A Dunántúli Református Egyházkerület az egyházközségek által elnyert MVH-s pályázatok előfinanszírozására megállapodást köt a legjobb ajánlatot tévő bankkal  300.000.000, azaz háromszáz millió Ft. rendelkezésre tartásáról.

98/2010. ET. Határozat:
A rendelkezésre tartott összeg egyházközségi felhasználásának rendjét az egyházkerület és az érintett egyházközség között kötött előfinanszírozási szerződés határozza meg.

99/2010. ET. Határozat:
A Dunántúli Református Egyházkerület Tanácsa az MVH-s pályázatok elszámolási rendjéről a következő határozatot hozza:

1.    A Dunántúli Református Egyházkerület megbízza az Ann-Tony Kft-t a nyertes pályázatok lebonyolításának felügyeletével egészen a végelszámolásig.


2.    A Dunántúli Református Egyházkerület csak az Ann-Tony Kft felügyeletével lebonyolított pályázatok esetében biztosít előfinanszírozási kölcsönt.


3.    A Dunántúli Református Egyházkerület minden kölcsönt igénylő egyházközséggel előfinanszírozási szerződést köt.


4.    Az előfinanszírozási kölcsön igénylésének előfeltétele a presbitérium név szerinti szavazással hozott határozata az egyházkerülettől kért kölcsön felvételéről és összegéről.


5.    A felvett kölcsön kamatát az egyházközségnek kell biztosítania.


6.    Az elnyert pályázati összegen felüli lebonyolítási és kivitelezési költségek a pályázó egyházközséget terhelik és azokra kölcsön nem igényelhető.


7.    A pályázatban vállalt kötelezettségek megvalósíthatóságáért a pályázatot beadó egyházközséget terheli a felelősség.


8.    A szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a vitás kérdések rendezésére a felek az Egyházkerület székhelye szerint illetékes világi bíróságot tekintik illetékesnek.

100/2010. ET. Határozat:

Az Egyházkerületi Tanács elrendeli, hogy az MVH pályázatok előfinanszírozásához igényelt egyházkerületi kölcsönnel kapcsolatban minden olyan egyházközség presbitériuma hozzon név szerinti határozatot, amely az MVH pályázatokon részt vesz - akár igényli az egyházkerületi kölcsönt, akár nem.


Amennyiben valamely egyházközség nem igényel egyházkerületi kölcsönt, az Egyház alkotmányáról és kormányzatáról szóló 1994. évi II. törvény 58. § (2) bekezdés a) pontja, valamint a Magyarországi Református Egyház gazdálkodásáról szóló 2002. évi I. törvény 23. § (1) - (3) bekezdés szerint köteles eljárni, melyek kimondják:


A presbitérium határozata fokozatos egyházi hatóság jóváhagyásával válik érvényessé, ha a döntés:  ingatlan vagyon szerzésére, megterhelésére vagy elidegenítésére, kölcsön felvételére [...]vonatkozik. (1994. évi II. tv. 58. § (2) a));


valamint:


1. Új épület létesítéséről vagy meglevő építmény felújításáról, átalakításáról a tulajdonos dönt. Amennyiben az építkezés szerkezetet vagy rendeltetést érintő változással jár, úgy a tulajdonos egyházi testületének és építési hatóságnak határozatát jóváhagyásra meg kell küldeni a fokozatos egyházi testületnek.


2. Amennyiben új építmény építéséhez, átalakításhoz, felújításhoz a tulajdonos a saját erőn felül igénybe kíván venni más pénzügyi forrásokat is (egyházi, vagy állami pályázatok, segélyek, céltámogatások, stb. utján) - a beruházás megkezdése előtt meg kell küldeni az építkezésre vonatkozó pénzügyi tervet a fokozatos egyházi testületnek.


1.    Ha az építkezéshez, a felújításhoz, átalakításhoz a fokozatos egyházi testület hozzájárulása szükséges, ahhoz jóváhagyás hiányában egyházi támogatás nem nyújtható. (2002. évi I. törvény 23. § (1) – (3))


A kivonat hiteles!

Pápa, 2010. szeptember 2.