Várpalota-Pétfürdői Református Egyházközség Honlapja

Zselickisfaludon járt a Várpalota-Pétfürdői gyülekezet Csendes Napokon

2015-08-24 18:01:45 / Lukátsné Orovicz Piroska

„Az Úr a pásztorom, jó pásztor ő..."

Az idei esztendőben 9. alkalommal nyílt lehetőség a gyülekezeti tagoknak arra, hogy a nagyvilág zajától elvonulva, kicsit jobban figyelhessenek Isten szavára és egymásra.

A somogyi falucska csendjét ugyan 8. alkalommal lármázta fel a felnőttekből és gyermekekből álló harmincnál is több tagból álló csoportunk, mégis nagy szeretettel vártak bennünket a helybéli testvéreink. Hétfőn a késő délelőtti órákban érkeztünk, rutinosan foglaltuk el a bejáratott szobáinkat.

Egy ószövetségi igeszakasz alaposabb átbeszélése volt a mostani téma, melyet lelkészünk, Lukátsné Orovicz Piroska választott ki. Dávid életútját kísérhettük figyelemmel 5 napos bontásban.

Felkenése, Góliáttal folytatott harca, királlyá választása, a bűnbánati imája és fia, Absolon történetét ismerhettük meg részletesen, könnyen feldolgozható elbeszélésekből. A jól bevált módszer, miszerint képekben, festményekben, szobrokban is követhettük az eseményeket, nagyban megkönnyítette a haladást. A hozzászólások sokaságából ki-ki a maga értékeivel hozzájárulva egész jó délutáni programok indultak.

Remélhetőleg hagyományteremtő célzattal a mostani Csendes  Napokon az úrvacsora sákramentumával is élhettek a konfirmált testvérek, ami a templom mellett álló nagy tölgyfa enyhet adó árnyékában, hangszeres kíséret nélküli énekléssel történt.

Testünk táplálását a gondos asszonykezeknek és a gondos boros gazdáknak, lelkünk táplálását pedig lelkészünkön kívül az esti áhítatot tartó gyülekezeti tagoknak köszönhettük, akik az esti liturgiában igét olvastak és magyaráztak.

Az időjárás kedvezett a Petörke völgyben található víztározóban való fürdőzésre, aminek nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is kifejezetten örültek. A hét folyamán még sor került a szintén hagyományként megtartott „Gondnokok összecsapása" focimérkőzésre, amiben a várpalotai és a pétfürdői gondnoktársak által vezetett csapatok mérték össze tudásukat. Az elmaradhatatlan ping-pong mérkőzések mellett a Kreatív Műhely is megnyitotta kapuit.  Betsabé jó illatú testpermetét, Dávid Góliát ellen használt parittyakövét és a nagy melegre való tekintettel legyezőt készíthettek az ügyes kezű táborozók. A gyermekek legnagyobb örömére még Góliát is a tábor lakója lett, minden általunk ráaggatott bűnével együtt egy rongyokkal és újrahasznosításra váró palackokkal megtöltött ruházatban, akit aztán Dávidként igyekeztünk földre fektetni. Születésnaposokat is köszönthettünk, 3 gyülekezeti tagunknak is erre az időpontra esett a jeles nap. Énekkel és egy-egy könyvvel ajándékoztuk meg őket.

A hét újításának számított a „Pásztor-Bárány" játékunk, amiben minden egyes jelenlévő tag bárány volt, és pásztorként valaki gondos, jó gazdája is egyben. A neveket kalapból húztuk és nem volt szabad elárulni, hogy ki a bárányunk, akit a hét folyamán apró kedvességekkel pásztoroltunk. Több-kevesebb sikerrel jártunk a pásztor megkeresésében a hét végén.

Szilvásszentmárton fehérre festett református templomát most is meglátogattuk egy késő esti séta alkalmával, majd egy másik este Csillagtúrára indultunk. Ellátogattunk a nem egészen 2 esztendős Zselici Csillagparkba is, ahol egy távcső segítségével a Napot is szemügyre vehettük közelebbről. A 25 méter magas Kilátóról pedig megcsodálhattuk a teremtett világ azon részét, ami miatt háladalnak kell ajkunkon zengnie.

Egy csodálatos helyen voltunk idén újra, és hiszem, hogy az Úr megtartó kegyelméből a következő Csendes Napokon is együtt lehetünk testvéreinkkel!

Áldás, békesség!

Talum György (Dzsordzsi)
Várpalota, 2015. augusztus 12.

Galéria

Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015 Zselickisfalud 2015