Várpalota-Pétfürdői Református Egyházközség Honlapja

Tíz dolog, ami NEM a keresztyénség

2015-09-30 18:55:20 / Lukátsné Orovicz Piroska

Írta: Brian Orme

A keresztyénség nem egy hétvégi küzdősport, hanem egy egész életre szóló elkötelezettség a világot megváltoztató Megváltó követésére.

Időnként a keresztyénségről kialakított képünkbe belekeverjük tapasztalatainkat, ideáljainkat vagy vágyainkat, és elfelejtkezünk a Szentírásban megjelenő keresztyén közösség alapvető jellemvonásairól. A következő rövid lista tíz olyan dolgot tartalmaz, amivel gyakran azonosítják a keresztyénséget, pedig elég távol állnak attól, vagy csak futólag érintik, de nem a teljes képet mutatják meg.

A keresztyénség NEM...

10. Egy politikai párt

Időnként a keresztyénséget egy politikai irányzatként azonosítják pedig a keresztyénség soha nem volt a pártpolitika része, sokkal inkább Isten országa „politikájának" a megtestesítője.

Egyetlen párt sem sajátíthatja ki magának a keresztyénséget - bármennyire is, és bármilyen sok vita is folyt erről a pártok között.

Mert sokkal hatalmasabb, mint a republikánusok, a demokraták vagy a függetlenek.

Mi minden esetben Jézus mellett voksolunk bármivel és bárkivel szemben.

9. Egy lelki segély csoport

A keresztyénség nem egy anonim alkoholistáknak szóló gyűlés vagy esetleg egy önsegélyező csoport. A keresztyénség elkötelezett, szilárd meggyőződésű emberek közössége, akik Krisztus nagyságát hirdetik és az engedelmességben, az áldozathozatalban és a hálaadásban az ő törvényének és uralkodásának megvalósulását látják. Nem tud abban segíteni, hogy magadat jobbá tedd, de abban igen, hogy felnyissa a szemedet arra, hogy Jézust a maga valójában lásd, és hogy az általa felvázolt jövőképnek megfelelően éld az életed.

A támogató csoportokban a problémákról beszélgetnek és közösséget nyújtanak - keresztyénség is tudja ezt nyújtani, de ez csak egy szelete annak a tortának, amelyikből Jézus gyökeres élethivatást (célt) és magával való közösséget ad.

8. Egy kellemes hétvégi program

A keresztyénség nem egy hétvégi küzdősport, hanem egy egész életre szóló elkötelezettség a világot megváltoztató Megváltó követésére. Sokkal többről szól, mint hogy szép ruhába öltözünk, mosolygunk a barátainkra, meghallgatjuk az istentiszteletet, vagy hogy egy a szeretetvendégségen habzsolunk. A keresztyénség olyan emberek gyülekezete, akik készen állnak arra, hogy bárhol és bármikor Jézust népszerűsítsék.

7. Egy biztonságos menedékhely

A keresztyénség nem egy szent közösség, ahol a családok biztonságot és védelmet találnak a világ elől. Soha nem törekedett arra, hogy olyan hely legyen az emberek számára, ahova elmenekülhetnek, hogy létrehozzanak egy biztonságos és védett kisközösséget. A keresztyénség olyan, mint egy veszélyes, az igazságért harcoló, kegyelemmel betöltött világméretű aktivista mozgalom, amely a megbékélés, a megbocsátás és a remény üzenetét közvetíti tömegekhez olyan erővel, ahogy felhőszakadáskor az eső beszivárog minden résen és hasadékon. A keresztyénség soha nem zárkózott be: Jézusért a saját kényelmüket is kockáztatni hajlandó emberszerető „bolondok" közössége.

6. Tagság egy helyi szervezetben

Az öltözködési és a faji jellemvonások miatt néha akaratlanul is úgy tűnik, hogy a keresztyénség valamiféle kiváltságos embereknek létrehozott társas klub, de ez nem így van. A keresztyénség mindig is egy szélesre tárt közösség volt minden embercsoport számára. Mindenki szívesen látott: szegények, gazdagok, fiatalok, mozgáskorlátozottak, egészségesek, elítélt gyilkosok, óvodások, prostituáltak, prűdek, sőt az álszentek is. Mindenki meghívást kapott ebbe a közösségbe, hogy itt bocsánatot és igaz életet találjon Jézus Krisztus személyében és munkásságában.

5. A tökéletes emberek csoportja

A keresztyénség tele van bűnös emberekkel. Valójában az egész emberi történelem ilyen személyekből áll. Házasságtörők, rabszolgatartók, prostituáltak, papok - és folytathatnánk a sort a végtelenségig. A probléma abból a tényből ered, hogy gyakran nem vagyunk elég nyitottak a saját gondjaink miatt és a templomban mutatott viselkedésünk (a mosolygásunk, a szép ruhánk) azt a látszatot mutatja, hogy mi milyen jól megértjük egymást. De ez nem így van. Mi sem vagyunk tökéletesek, de az isteni kegyelem nyugalommal tölt el minket. Nem akarjuk, de mégis tökéletlenek vagyunk. Az egyetlen tökéletes személy ebben a közösségben Jézus.

4. Homofób emberek gyülekezete

Valószínűleg már sokat hallottál a hírekben arról, hogy a keresztyének nyíltan beszélnek homoszexuálisok ellen és, hogy mennyire elítélik őket. Mivel ez nem több, mint egy konzervatív - baloldali médiavita, nem szabad engedni, hogy túlságosan magával ragadjon minket ez a túlbeszélt téma. Az egyház nem egy nagy meleg ellenes közösség. Tesz említést a Biblia a homoszexualitás bűnéről? Igen, mint ahogy szintén szó van benne a kapzsiságról, a torkosságról, a házasságon kívüli szexuális kapcsolatról és még sok másról is. Lényegében a keresztyénség inkább arról szól, hogy ráirányítsa a figyelmet Krisztus kegyelmére és arra az áldozatra, amit a kereszten kifejtett a bűnös emberek megmentéséért, nem pedig arról hogy különböző embercsoportokat kizárjon a királyi jutalomból.

3. Egy luxushajó

A keresztyénség nem egy luxushajó, sokkal inkább egy csatahajóhoz hasonlítható. Nem a személyes kényelem és szórakozás biztosítására szolgál. Nem nyújt olyan kényelmi szolgáltatásokat, mint egy szálloda. A keresztyénség az igazság erejével száll szembe a sötétség világával. Ez egy valódi csata. Sok ember elhagyja az egyházat, amikor ezt felfedezi. Egy veszélyes küldetést teljesítünk, de ismerjük a kimenetelét, ami felemelő dolog. Szóval kitartás!

2. Belépő a mennyországba

Keresztyén embernek lenni nem azt jelenti, hogy egyenes utunk van a mennyországba. Ez nem olyan mintha csak egyszerűen belépnél egy ajtón és úgy élnéd tovább az életet, ahogy szeretnéd. A keresztyénség azt jelenti, életed Istennek áldozod, átadod neki minden pillanatát és ezért ő olyan kegyes lesz, hogy csordultig tölt élettel. A keresztyénség egy olyan személyről szól, aki örökre megváltoztatja az életed. A keresztyénség nem a kötelességről szól, sokkal inkább az örömről, a szenvedélyről, a jóságról és a teljességről.

1. Vallás

Ez az a pont, ahol sokan elbotlanak. Úgy tekintenek a keresztyénségre, mint egy vallásra a sok közül, ami szabályokkal és hagyományokkal rendelkezik. Hagyományos értelemben a keresztyénség soha nem jelentett vallást, inkább olyan elhívatott emberek mozgalmát, akik Jézus követésére tették fel az életüket. Ha belépsz egy keresztyén közösségbe, akkor nem egy vallásba lépsz be az Istenbe vetett hited által, hanem egy új országba. A keresztyénség lényege nem vallási szabályok betartásának az ismerete, hanem egy kapcsolat kialakítása valódi királyoddal, aki egyszer visszatér közénk, hogy minden teremtmény számára elhozza az örökvalóságot mindenki számára. Itt van az óriási különbség.

Fordította: Gönczöl Csaba
Lektorálta: Lukátsné Orovicz Piroska