Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Hétkezdő meditáció 2012. március 5-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-03-05 10:17:33

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: Zsoltárok 8:4-7

 

Mikor látom egeidet, a te ujjaidnak munkáját; a holdat és a csillagokat, amelyeket teremtettél: Micsoda az ember - mondom - hogy megemlékezel róla? És az embernek fia, hogy gondod van reá? Hiszen kevéssel tetted őt kisebbé az Istennél, és dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad őt! Úrrá tetted őt kezeid munkáin, mindent lábai alá vetettél.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. február 27-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-02-28 22:06:38

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: Ésaiás 58:6-10

Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a bűnösen fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény bújdosókat, ha mezítelent látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől! Akkor eljön világosságod, mint a hajnalhasadás, és hamar beheged a sebed. Igazságod jár előtted, és az Úr dicsősége lesz mögötted. Ha segítségül hívod az Urat, ő válaszol, ha kiáltasz, ezt mondja: Itt vagyok! Ha majd senkire sem raksz jármot, nem mutogatsz ujjal, és nem beszélsz álnokul, ha kenyeret adsz az éhezőnek, és jól tartod a nyomorultat, akkor fölragyog a sötétben világosságod, és homályod olyan lesz, mint a déli napfény.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. február 20-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-02-20 09:22:14

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: Zsoltárok 139:1,7-14

 

Uram, te megvizsgálsz, és ismersz engem...Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak? Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger tulsó végén laknék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem. Ha azt gondolnám, hogy elnyel a sötétség, és éjszakává lesz körülöttem a világosság: a sötétség nem lenne elég sötét neked, az éjszaka világos lenne, mint a nappal, a sötétség pedig olyan, mint a világosság. Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. február 13-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-02-13 11:30:44

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Márk 2:17b

 

„...Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek..."

 

Tegnapelőtt volt a Betegek Világnapja. Az ünnep ötlete s egyúttal világméretű elrendelése is az áldott emlékezetű II.János Pál pápa halhatatlan nevéhez kapcsolódik. Az apropó, amivel összefüggésben lett ünneppé a Betegek Világ-imanapja - merthogy imanapnak is mondják e világnapot - egy megható történet.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. február 6-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum

Rásky Miklós / 2012-02-09 09:31:14

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: János 6:66-68

 

Ettől fogva tanítványai közül sokan visszavonultak, és nem jártak vele többé. Jézus ekkor megkérdezte a tizenkettőtől: „Vajon ti is el akartok menni?" Simon Péter így felelt: „Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad..."

 

Hat napja léptünk be az „új"-nak most már nemigen nevezhető esztendő második hónapjába, februárba. Mit üzen a felettünk siető s velünk együtt dinamikusan haladó idő?

tovább

Házasnap Szentkirályszabadján - meghívó

Rásky Miklós / 2012-02-09 09:27:57

tovább

Rendőrségi felhívás a Magyrországi extrém hideg időjárás miatt

Rásky Miklós / 2012-02-02 20:52:03

Tisztelt Kuti Géza Esperes Úr!

 

 

Tájékoztatom, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyarország területén várható rendkívüli hideg időjárásra való tekintettel kapcsolatfelvételt írt elő a Veszprémi Rendőrkapitányság számára a működési területén található egyházak képviselőivel annak érdekében, hogy a vallási közösségek rendezvényeiről esetlegesen elmaradó személyekről megállapítható legyen az, hogy segítségre szorulnak-e?

tovább

Gyülekezeti jelentés Szentgálról 2011-2012 fordulóján

Rásky Miklós / 2012-01-31 14:56:56

Írta és beküldte: Nagy Lajos lelkipásztor

 

A dícséret ének ma, 2011. Szilveszter estéjén se maradhat el ajkunkról: „Ismét egyik esztendeje, / Istentől kimért ideje / Telék el a múlandóságnak; / Az égitestek órája / Lefolyván lett új példája / A közös változandóságnak; / Elmúlt vége, mint kezdete, / Már van csak emlékezete." (280. dícséret 1.) Ezekkel a gondolatokkal a szívünkben teszünk eleget az Anyaszentegyház ősi gyakorlatának és az éves missziói jelentésben foglaltak szerint vesszük számba az Egyházközség elmúlt évi eredményeit.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. január 30-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-01-31 09:23:41

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház- lelkipásztor

 

Olvasandó: Efezus 5:6-8

Senki titeket meg ne csaljon üres beszédekkel; mert ezekért jő az Isten haragja a hitetlenség fiaira. Annakokáért ne legyetek részesei ezeknek; mert voltatok régen sötétség, most pedig világosság az Úrban: mint világosságnak fiai úgy járjatok.

Ma egy hete a Magyar Kultúra Napjáról, a Himnusz születésnapjáról emlékeztünk meg. A téma hatalmas (volt). Ezért ígértem, hogy egy másik januári aktualitásról majd ma fogunk szót ejteni. Mert ma még január van, holnap pedig leáldozik januárius havának napja. Január régi magyar neve: Vízöntő hava, a katolikus naptár szerint Nagyboldogasszony hava, a székely naptár szerint pedig Fergeteg hava. A nevét Janus római pogány istenről kapta.

tovább