Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Hétkezdő meditáció 2011. augusztus 15-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-08-15 09:21:52

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Lukács 1:46-54

 

Akkor mondta Mária: Magasztalja az én lelkem az Urat, és örvendez az én lelkem az én megtartó Istenemben. Mert reá tekintett az ő szolgáló leányának alázatos állapotjára; mert ímé mostantól fogva boldognak mondanak engem minden nemzetségek. Mert nagy dolgokat cselekedett velem a Hatalmas; és szent az ő neve! És az ő irgalmassága nemzetségről nemzetségre van azokon, akik őt félik. Hatalmas dolgot cselekedett karjának ereje által: elszélesztette az ő szívük gondolatában felfuvalkodottakat. Hatalamasokat döntött le trónjaikról, és alázatosakat magasztalt fel. Éhezőket töltött be javakkal, és gazdagokat küldött el üresen. Felvette Izraelnek, az ő szolgájának ügyét, hogy megemlékezzék az ő irgalmasságáról.

tovább

Zenés istentisztelet a református templomban - Osztrák – magyar barátság a zene nyelvén

Rásky Miklós / 2011-08-09 07:47:56

Írta: Kovács Piroska, fényképezte: Szomjas-Jakab Erzsébet

 

 

Ebben az évben már második alkalommal tartottak zenés istentiszteletet a református templomban, ezúttal az Alsóörsi Sirály Nyugdíjas Egyesület népdalköre és a Bad - Vöslauból érkezett MGV férfikórus részvételével.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. augusztus 8-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-08-08 07:42:52

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

Olvasandó: Máté 17:1-12

 

Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot, és testvérét, Jánost, és felvitte őket külön egy magas hegyre. És szemük láttára elváltozott: arca fénylett, mint a nap, ruhája pedig fehéren ragyogott, mint a fény. És íme, megjelent előttük Mózes és Illés, és beszélgettek Jézussal. Péter ekkor megszólalt, és ezt mondta Jézusnak: „Uram, jó nekünk itt lennünk. Ha akarod, készítek itt három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek és egyet Illésnek." Még beszélt, amikor íme, fényes felhő árnyékolta be őket, és hang hallatszott a felhőből: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, reá hallgassatok!" Amikor a tanítványok ezt hallották, arcra borultak, és nagy félelem fogta el őket. Ekkor Jézus odament, megérintette őket, és így szólt hozzájuk: „Keljetek fel, és ne féljetek!" Amikor föltekintettek, senkit sem láttak, csak Jézust egyedül.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. augusztus 1-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-08-02 10:00:26

Irta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: I.Mózes 4:8-12

 

Egyszer azt mondta Kain a testvérének, Ábelnak: Menjünk ki a mezőre! Amikor a mezőn voltak, rátámadt Kain a testvérére, Ábelra, és meggyilkolta. Akkor az Úr ezt mondta Kainnak: Hol van Ábel, a testvéred? Kain ezt felelte: Nem tudom! Talán őrzője vagyok én a testvéremnek? De az Úr így szólt: Mit tettél? Testvéred kiontott vére kiált hozzám a földről. Most azért légy átkozott, kitaszítva arról a földről, amely megnyitotta a száját, hogy befogadja testvéred kiontott vérét a kezedből. Ha a földet műveled, nem adja többé neked termőerejét. Bujdosó és kóborló leszel a földön.

 

tovább

„Harsanjatok fel és zengedezzetek!" - Zeneünnep a református templomban

Rásky Miklós / 2011-07-29 09:39:20

írta: Kovács Piroska, fotó: Zórád Ferenc és Szántó Balázs, beküldte: Rásky Miklós lelkipásztor

 

Lovasi Református Társegyházközség Presbitériuma július 22 - 24 között Alsóörs műemléktemplomában. A „Hétvége a zene jegyében" címet viselő eseménysor nemcsak a gyülekezet tagjainak szólt, annál is inkább, mert célja éppen az volt, hogy a zene nyelvén szólítson meg minden érdeklődőt.

tovább

The Way Camp III. - Litér

Rásky Miklós / 2011-07-29 09:22:46

írta és beküldte: Nagy Éva segédlelkész

 

Idén 8 angollal, 12 segítővel és 60 gyermekkel indult mostmár harmadjára útjára táborunk.

A angol tanáraink Észak - Írországból érkeztek. Nagyon összeszokott fiatal csapat jött hozzánk, akik szintén nagyon készültek sok sok angol anyaggal, játékkal. lelkülettel.

A reggeli közös áhítatot, bizonyságtételeket csoportmunka követett korosztályonként.

Szerdán a felsőőrsi angol táborosok is csatlakoztak hozzánk, mert milyen jó is együtt lenni!

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. július 25-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-07-25 07:43:23

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: Máté 12:46-50

 

Mikor pedig még  szólt a sokaságnak - Jézus - ímé az Ő anyja és az Ő testvérei álltak odakünn, akarván ővele szólni. És mondta néki valaki: Ímé a te anyád és testvéreid odakünn állnak, és szólni akarnak veled. Ő pedig felelvén, mondta a hozzá szólónak: Kicsoda az én anyám; és kik az én testvéreim? És kinyújtván kezét az ő tanítványaira, mondta: Ímé az én anyám és az én testvéreim! Mert aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát, az nékem  fitestvérem, nőtestvérem és anyám.

tovább

Ünnepi hétvége a zene jegyében az Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközségben 1. - zenés istentisztelet Alsóörsön

Rásky Miklós / 2011-07-24 21:46:03

Írta: Kovács Endre missziói-kulturális gondnok, fotó: Szántó Balázs egyházközségi gondnok

 

Különösen szép és gazdag tartalmú hétvégére került sor a zene és a misszió jegyében az Alsóörs-Lovasi Református Gyülekezetben július 22-e és 24-e között. A július 24-ei istentiszteletet a két egyházrész együtt tartotta az alsóörsi templomban. Erre az alkalomra a presbitériumok igyekeztek megszólítani azokat is, akik csak ritkán vagy egyáltalán nem jutottak el az Isten házába. Így a hétvégét megelőző hetekben a strandi hangosbemondón hirdetésén keresztül, a Tourinform Irodában kihelyezett plakáton, szórólapozással és kör sms-ben is tudatták a reformátusok, hogy léteznek és szeretettel hívják és várják evangélizációs istentiszteletükre nem csupán a „hagyományosan gyülekezeti tagokat", de az itt üdülőket, pihenőket is.

tovább

Informatikai fejlesztés az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a Csajági Református Általános Iskolában

Rásky Miklós / 2011-07-21 19:26:20

Írta: Stampelné Géringer Márta igazgató, beküldte: Dusicza Ferenc lelkipásztor

 

A Csajági Református Egyházközség és a Csajági Református Általános Iskola célja hogy naprakész, korszerű ismereteket eredményesen oktasson, úgy, hogy az iskola légkörét a gyermekek mindenekfelett álló érdeke hassa át, és amelyben határozott értékrendek és szabályok szerint szerveződik életünk. Ennek technikai megvalósulását segíti az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) keretében elnyert, 6 279 978 Ft vissza nem térítendő, 100%-os támogatás.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. július 18-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-07-21 19:14:35

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

Olvasandó: I.Mózes 8:21,22

 

...Nem átkozom meg többet a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szánéka ifjúságától fogva, és nem írtok ki többé minden élőt, ahogyan most cselekedtem. Amíg csak föld lesz, nem szűnik meg a vetés és az aratás, a hideg és a meleg, a nyár és a tél, a nappal és az éjszaka.   

tovább