Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Nagytiszteletű Kovács Gyuláné született Berki Angyalka Mária gyászhíre

Rásky Miklós / 2011-02-23 08:33:25

2011. Február 23.án  hajnalban életének 90. évében elhunyt 

özv. Kovács Gyuláné ( Berki Angyalka Mária) Nagytiszteletű Asszony.

 

Temetése Hajmáskéren február 26.-án, szombaton, délelőtt 11 órakor  lesz. Keresztyén reménységgel  és együttérző szerettel:

Bikádi László Károly, hajmáskér-sóly-vilonyai lelkipásztor és

Kuti Géza

esperes-lelkipásztor

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. február 21-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-02-21 07:45:51

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor megjelent: 2011. február 21.

 

Olvasandó: Zsoltárok 46:11a

 

Csendesedjetek és ismerjétek el, hogy én vagyok az Isten!

 

      Olvastam egy ironizáló-önirónizáló rövid, cél-elmélkedést. A témája ez: mi lenne, ha valaki hirtelen visszajönne az ötven éve elmentek közül s döbbenten tapasztalná, hogy az emberek szinte nagy többségének ma már sétáló utcán, autóvezetés közben, tömegközlekedési eszközökön, némelyeknek már munkavégzés közben is van valami „ketyere" a fülében. Mi van itt - gondolná, illetve gondolhatná magában az ide vetődött idegen - ezeknek mindnek hallókészülék kell? Persze megtörténik a felvilágosítás. Elmagyarázzák, hogy egészen másról van szó: a kis csinos eszköz a fülben ma már a legritkábban hallókészülék, ellenben a legtöbb  esetben valamiféle hangicsáló instrumentum, amely zenét vagy bármi hallgatnivalót, illetve mobiltelefon hívást közvetít az azt viselő fülébe. A képzelt történet szerint az idegen fejcsóválva hallgatja a felvilágosítást és maga elé meredve motyogja: Ezek, szegények sose fogják megtudni, hogy milyen jó a csend.

tovább

Kárpát-medencei Református Egyetemi Gyülekezetek Tavaszi Találkozója Veszprémben

Rásky Miklós / 2011-02-18 12:26:20

Írta és beküldte: Török Ágnes egyetemi lelkipásztor - Veszprém - megjelent: 2011. február 18.

 

2011. március 4-6 között rendezi meg a Veszprémi Egyetemi Gyülekezet a Kárpát-medencei Egyetemi Gyülekezetek találkozóját a Pannon Egyetemen Veszprémben. A programok között szerepel rektori köszöntő, Steinbach József püspöki áhítata, valamint tánc- és teaház, valamint lehetőség nyílik az egyetemmel és várossal való ismerkedésre.

Az alkalom beharangozójaként készült kisfilmet itt mutatjuk be:

A rendezvényre az egyetemilelkesz@gmail.com címen lehet jelentkezni. A tartalmas hétvége részletes programját pedig a 3 az 1-ben Tavaszi Találkozó Honlapján, a http://3in1tavaszitalalkozo.netpositive.hu oldalon lehet olvasni.

tovább

Dékánok beiktatása Szentgálon

Rásky Miklós / 2011-02-18 12:15:38

Írta beküldte: Dr. Tamás Gábor egyházmegyei lelkipásztor - megjelent: 2011. február 18.

 

Szép és nemes hagyományt ápol a Szentgáli Református Gyülekezet, a korábban minden gyülekezetben fontos szerepet betöltő, ám mára csak nagyon kevés helyen megmaradt dékáni rendszerrel. Az új és tiszteletbeli dékánok beiktatására 2011. február 13-án, a délelőtti istentiszteleten ünnepélyes keretek között került sor. Az igehirdetés és a beiktatás szolgálatát Nagy Lajos lelkipásztor végezte.

tovább

Páratlan bál a Szentkirályszabadjai Gyülekezet szervezésében

Rásky Miklós / 2011-02-15 10:57:50

A Szentirályszabadjai Református Gyülekezet szeretettel hív és vár minden egyedülálló 20-as és 30-as keresztyén fiatalt március 12-én, szombaton este 19 órai kezdettel a szentkirályszabadjai Gizella Közösségi Házba az általa szerevezett "Páratlan Bál"-ra! Bővebb információ:

***

 http://paratlanbal.blogspot.com/

 

Kérlek Benneteket, hogy gondoljátok át, hogy van-e ilyen fiatal a környezetetekben, és ha van, kérlek ajánljátok nekik ezt az alkalmat személyesen. Szeretnénk a személyességre nagy hangsúlyt fektetni, hiszen eleve bátorítani kell egy egyedülállót, hogy eljöjjön egy ilyen alkalomra, továbbá szeretnénk, ha komolyan gondolkodó hívő fiatalok jönnének.

 

 

tovább

Házasság hete 2011

Rásky Miklós / 2011-02-14 12:42:55

Ha február, akkor házasság hete - hazánkban immár negyedik éve hagyomány, hogy Bálint-nap tájékán a különféle egyházi közösségek országszerte izgalmas programok sorával készülnek, hogy a házasság intézményét népszerűsítsék az emberek között. A program támogatói között találjuk Steinbach Józsefet a Dunántúli Református Egyházkerület püspökét is, aki a házasság hetét megnyitó sajtótájékoztatón is jelen volt, az alkalomról a református.hu tudósítását a tovább mögött olvashatják.

 

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. február 14-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-02-14 10:26:46

Írta és beküldte - Nagy Lajos kórház lelkipásztor megjelent: 2011. február 14-én

Olvasandó: Ésaiás 53:3,4

  

Megvetett volt, és emberektől elhagyott, fájdalmak férfia, betegség ismerője...betegségeinket viselte, a mi fájdalmainkat hordozta...

 

      Ez az ószövetségi prófécia-töredék a keresztyének Megváltójáról, Jézus Krisztusról jövendöl. Kolosszálisan plasztikus ábrázolásban, abszolút hitelesen festi meg a hét évszázaddal későbben megszülető Jézus Krisztus megváltói szerepét, küldetését. Azét a Jézus Krisztusét, Akivel kapcsolatosan utóbb - munkáságát objektíven értékelendő - az újszövetségi evangélium, a korabeliség jegyzőkönyv-szerűségével így tudósít: „...Menjetek el és jelentsétek...amiket hallotok és láttok: A vakok látnak, és a sánták járnak; a poklosok megtisztúlnak, és a siketek hallanak; a halottak föltámadnak..." (Máté 11:4,5)    

tovább

Szent Donát napi szőlővessző áldást tartottak Csopakon

Rásky Miklós / 2011-02-13 08:04:30

Írta és beküldte: Beke G. László megjelent: 2011. február 13

 

Immáron nyolcadik alkalommal tartották meg az ünnepséget a csopaki Szent Donát Borházban.

A hagyományos, nyolcadik Szent Donát napi Szőlővessző Szentelést és Áldást szombaton este fél hétkor tartották, amelyet a Sáner János Kertbarát Kör és Csopak község közösen szervezett.
Elsőként Frick Attila, a Sáner János Kertbarát Kör elnöke köszöntötte a meghívottakat és megemlékezett Szent Donát vértanú püspökről.

tovább

Meghívó Fábián József esperes-lelkész emlékére rendezett szőlész-borász találkozóra

Rásky Miklós / 2011-02-12 09:57:36

Alsóörs Község Önkormányzata, a Kelet-Balatini Többcélú Kistérségi Társulás valamint a Református Egyházközség tisztelettel meghívja Önt a XI. szőlész -borász találkozóra 2011. február 19-én, délután 15 órára az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házba.

Prorgramok:

Koszorúzás és megemlékezés -ifj. Tislár Géza csopaki lelkipásztor, a Veszprémi Református Egyházmegye lelkészi főjegyzője

Köszöntés: Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopaki Hegyközség Tanácsának Elnöke

tovább

Bibliai parafrázisíró pályázat

Rásky Miklós / 2011-02-12 09:45:22

Bibliai Parafrázisíró Pályázat

 

A Veszprémi Református Egyetemi Gyülekezet Bibliai Parafrázisíró Pályázatot hirdet elsősorban egyetemi, és főiskolai hallgatók részére, de más korosztályból is elfogadunk pályázatokat.

A Pályázat célja, hogy gondolkodásra motiválja a pályázókat az alábbi kérdésekben, hogyan tanítana ma Jézus és az apostolok?  Milyen szavakkal könyörögne a zsoltáríró?  Milyen képeket használna Jézus példázataiban, ha a ma emberét szeretné megszólítani?

tovább