Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Meghívó egyházmegyei lelkészértekezletre

Rásky Miklós / 2011-01-14 12:14:58

Beküldte: Kuti Géza esperes - lelkipásztor - megjelent - 2011. január 14.

Kedves Szolgatársaim!

 

 Szeretném mindenekelőtt megköszönni az elmúlt esztendő adventi lelkészértekezletén való szép számmal történt megjelenéseteket. S mi több, az értekezletre hozott felkészüléseitek, vázlataitok gondolataitok komolyságát, mellyel mindegyikőtök valóban felnőtt a feladatához. Gyülekezeteinket és lelkészi közösségünket építő cél példásan érvényesült. Természetesen mindezért az Úrnak „adjunk hálát, mert érdemli, mert minden gazdagságát velünk közli!" ( 501. dicséret)

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. január 10-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-01-10 08:00:10

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórházlelkipásztor - megjelent 2011. január 10-én

Olvasandó: Máté 2:1-12 „...Azért jöttünk, hogy tisztességet tegyünk néki."   

A hagyományos európai időszámítás szerint az elmúlt héten csütörtökön volt  Vízkereszt ünnepe, avagy másként, a  katolikus naptár szerint:  Gáspár, Menyhért, Boldizsár napja. Szerény, alig ünnepelt, keresztyén értelmezés szerint azonban mégiscsak  számon tartott s a helyén kezelt ünnep ez a január hatodika. A krisztustalan rideg világ ma már ügyet sem vet rá. A „világi" naptárakban nem, sőt nálunk az egyházi naptárakban sem „pirosbetüs ünnep". Alig jegyzik már valahol.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. január 3-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-01-03 08:19:10

Írta és beküldte Nagy Lajos kórház lelkipásztor - megjelent - 2010. január 3.

 

Olvasandó: Zsoltárok 102:28

 

De te ugyanaz vagy, és a te esztendeid el nem fogynak.

  

      Az új esztendő első munkanapjának reggelén meditációnk két irányba igyekszik mutatni. Egyfelől kétségtelenül egyfajta Lélektől-lelkes, ha úgy tetszik érzelmes visszapillantás a mögöttünk hagyott ünnepek csillogására, élményére, üzenetére és lelki hozadékára. Ez valamiféle gyönyörűséges lelki számvetés.  Másfelől az imént felhangzott zsoltár Ige gondolatmenetét követve kellene tárgyilagosan konstatálni: Elmúlt egy év, minden örömével és bánatával. 56 órával ezelőtt azonban elkezdődött, elkezdődhetett egy új esztendő és ez óriási kegyelem.

tovább

Újesztendei igehirdetés Szentgálon (Nagy Lajos lelkipásztor)

Rásky Miklós / 2011-01-02 21:04:12

Írta és beküldte: Nagy Lajos szentgáli lelkipásztor - 2011. január 2

... 2011. Újesztendejének reggelén boldog vagyok, hogy ezt az Igét mondhatom az én szeretett Gyülekezetemnek:  „Erős torony az Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál." Valami kibeszélhetetlen öröm, mérhetetlen hálaadás és elmondhatatlan biztonság csendül ki ez egyszerű szavakból. Olyanok ezek a szavak, amelyeknek elmondásakor valami semmihez se hasonlítható boldogság érzés lesz úrrá az emberen. Ezt a boldogságot érzem én ma, az új esztendő első reggelén. De miért is? Megpróbálom ezt most elmondani...

tovább