Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

VISSZATEKINTÉS - A Balatonkenesei Gyülekezet 2012-es éve

Rásky Miklós / 2013-02-14 10:20:53

Írta: Némethné Sz. Tóth Ildikó beosztott lelkész, beküldte: Németh Péter lelkipásztor

Gyülekezetünknek ebben az esztendőben is rendszeres alkalmai voltak: Istentiszteletek vasárnaponként, bibliaórák szerdánként, a Nőszövetség alkalmai és a Presbitérium gyűlései havonként. Az évenkénti egyházi ünnepek mellett voltak azonban különleges, kiemelt ünnepi alkalmaink is:

Január 28-án, a Kenesei Országgyűlés 480. évfordulóján a történelmi eseményről megemlékezve kopjafát állítottunk a templomkertben. A mohácsi vészt követő kettős királyválasztás után 1530-ban már úgy Ferdinánd, mint János király (Szapolyai János), különösen azonban az ország rendjei, főurai őszintén fáradoztak hosszabb fegyverszünet, vagy béke létesítésén. Az országban mindenki kereste az egymásra találás módját, azonban az egyéni érdekek útvesztőjében egymás után sikkadtak el a határozatok érvényei, így egyetemes ülést hirdettek Kenesére 1532. januárjára, az előkészítésre még követségeket is szerveztek. Kis András az akarattyai öreg szilfát dicsérve nagyon szép szavakat használ (részben Eötvös Károly szavait): „Az öreg fa ott a parton jól hallotta, amint az ország bölcsei és vitézei a fölött vitatkoztak, melyik jobb, melyik rosszabb, a török-e, vagy a német? Melyikkel tartson a magyar?" Végül ez az összejövetel is sikertelen lett. A kenesei gyűlés eredménytelenségét mindkét uralkodó diplomáciai sakkhúzásokkal segítette elő. A gyűléstől pedig a rendek sokat vártak, s az eredménytelenséget a nemzeti érdekek megbuktatásának és az egyéni érdekek győzelmének tekinthetjük. A 450. évfordulóról is megemlékezett közösségünk. Erre az alkalomra ifj. Sándor Lajos fafaragó népművész készített egy kopjafát, ami a református templom kertjében lett felállítva. Helyreállítása megtörtént, és a 480. évfordulón visszakerült eredeti helyére. Az ünnepélyes kopjafaállítás után az egybegyűltek a Gyülekezeti Ház nagytermében hallgathatták meg Vér László kenesei helytörténet-kutató előadását.

tovább

Beszámoló a Balatonszőlősi-, Barnagi-, Pécselyi-, Tótvázsonyi Református Egyházközségek lelki életéről.

Rásky Miklós / 2013-02-12 22:20:06

Írta és beküldte: Sípos Csörsz Csanád, lelkipásztor

Nagy áldásnak tartjuk, hogy a tisztújító közgyűlésen mind a négy gyülekezetben sikerült megfelelő létszámú presbitériumot felállítani. Ezt követően, mint a gyülekezet lelki életének irányítója lelki cél kitűzésére tettem javaslatot (mivel lelki közösségé szeretnénk válni) Isten Szentlelkének hatására. Ezt a presbiteri határozatot szeretném idézni Isten dicsőségére, lelkünk épülésére: „Aki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem; aki pedig engem szeret, azt szereti az én Atyám, én is szeretem azt és kijelentem magamat annak". (Ján. 14, 21) Sipos Csörsz Csanád segédlelkész által megfogalmazott lelki célt tűz ki a presbitérium a gyülekezet elé. Megismerni hitvallásainkat: Heidelbergi Káté, II. Helvét Hitvallás. Először a presbitérium tagjai, majd a gyülekezet tagjai, ha lehetséges egyidőben megismerik, részletesen átbeszélik az iratokat, lelkiismeretükben számot vetnek, és igyekeznek ezek szerint élni a jövőben. Úgy hogy 10 év múlva a gyülekezet közösségét ezek alapján tudja vezetni, a hitvallási pontokat betartva, azt elvárva a gyülekezet minden tagjától."

tovább

Tájékoztató hitoktatás megszervezése kapcsán

Rásky Miklós / 2013-02-07 14:55:23

Kedves Szolgatársaim!

Az esperesi hivatalnak megküldte Nagy Lajos szentgáli szolgatársunk azt a levelét, melyet ő a hitoktatás megszervezésével kapcsolatosan a községükben lévő önkormányzati általános iskola igazgatónőjének, mint helybél lelkipásztor írt.

Természetesen ezt ő mintegy - mintának - szánta azzal. hogy szolgatársaim a saját illetékességi területükhöz tartozó önkormányzati (állami, egyéb nem egyházi ) iskolák igazgatói részére megírandó bejelentkező levél tartalmi részéhez segítséget kapjanak.

A magam részéről véleményeztem a küldött levelet, ezzel együtt azt tartom célravezetőnek, hogy ki - ki "testre szabott"-an és időszerüen fogalmazza meg a saját levelét! Tudjuk, ahány iskola van, annyi és annyiféle beállítottságú igazgatója lehet és van ...... nekünk azonban a szervezéshez Református Egyházunk tekintetében az egységes pozitív hozzáállásunkat és a református hitoktatást igénylő szülők akaratát képviseljük.

Köszönöm, ha ki - ki megosztja a szervezést illetően a gondolatait és tapasztalatait. Ugyanakkor tegyünk róla, hogy egyre több és több jelentkezője legyen a 02.11. ( hétfői ) pápai katechetikai szakmai napnak!!!! Legyünk jól informáltak!!

testvéri köszöntéssel: Kuti Géza esperes

A LEVÉL ITT!

tovább

Gyülekezeti visszatekintések

Rásky Miklós / 2013-01-23 22:47:10

A Következő hetekben gyülekezeteink 2012 esztendejére pillantunk vissza. Olvassák Kedves Testvéreink a beszámolókat, amelyek magukban hordozzák örömeinket, gondjainkat, közös szolgálatunkat. tovább

Hétkezdő meditáció 2012. december 17-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-12-18 19:13:34

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Máté 1:18-2:11

 

...Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: „Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt"...

 

Már csak mindössze mintegy százhetvenegynéhány óra választ el bennünket a Szentestétől. Mivel pedig Karácsonyig - sőt már az esztendőben is - ez az utolsó hétkezdő meditációnk, ebben a néhány percben előlegezzük meg magunk számára az ünnep atmoszféráját és próbáljunk most elfelejteni minden ünneprontó körülményt, amely ma még kétségkívül van, de szívből remélhetjük, hogy mire kell - legalábbis átmenetileg - elillan. Mert a Karácsony éppenhogy a békességről, a szeretetről, a toleranciáról szól. Akkor is, ha azok a külső körülmények, amelyek az első Karácsony keretét adják, kétséget kizárón ezeknek a jótékony fogalmaknak éppenhogy az ellentettjei és ráadásul a mai világhelyzet is olyan, amilyen. Mégis eltagadhatatlan tény, hogy az első Karácsony evangéliumi leírásai valamiféle kibeszélhetetlen nyugalmat töltöget(het)nek az emberbe.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. december 3-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-12-11 08:24:59

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Ésaiás 8:16-20

Lezárom ezt az intelmet, lepecsételem ezt a tanítást tanítványaim számára. És várom az Urat, aki Jákób háza elől elrejtette orcáját, és benne reménykedem. Én pedig és e gyermekek, akiket az Úr adott nekem, intő jelek vagyunk Izraelben a Sion-hegyen lakó Seregek Urának akaratából. Ha majd azt mondják nektek, hogy forduljatok a halottidézőkhöz és jövendőmondókhoz, akik suttognak és mormolnak, ezt feleljétek: Nem Istenéhez kell fordulnia a népnek? A holtakhoz kell fordulni az élő helyett?... Hiszen ők olyan dolgokról beszélnek, amelyeknek nincs jövője.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. december 10-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-12-10 07:17:22

Írta és Beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Ésaiás 40:3-5

 

Egy hang kiált: Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Készítsetek egyenes utat a kietlenben Istenünknek!

Emelkedjék föl minden völgy, süllyedjen le minden hegy és halom, legyen az egyenetlen egyenessé és a dombvidék síksággá! Mert megjelent az Úr dicsősége, látni fogja minden ember egyaránt. - Az Úr maga mondja ezt.

 

Tegnap beléptünk Ádvent második hetébe. Az ádventi időszak különleges atmoszférája, egyedi és sajátos lelkisége nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbbünk szívét ma is megdobogtatja. Kevesen vannak, akikre nem hat a bevásárló központok hangszórójában is gyakorta hallható „Csendes éj" jellegzetes melódiája. Alig van, aki ki tudja vonni magát a négy hétig tartó karácsonyvárás örömeiből és gondjaiból. Nem kizárólag a földkerekséget átfogó világkeresztyénséghez tartozók, de még a magukat csak esetleg kultúrvallásosnak tartók vagy a magukat egyszerűen és egyenesen nemkeresztyénnek vallók is óhatatlanul szembe találják magukat a ténnyel: a keresztyének Megváltójának születés ünnepére négy hétig tartó előkészülettel lehet csak igazán ráhangolódni. Ez az Ádvent egyik aspektusa.

tovább

Örökélet vasárnapi ünnep Szentgálon

Rásky Miklós / 2012-12-04 14:59:14

Írta és beküldte: Dr. Tamás Gábor egyházmegyei lelkész

 

Minden évben az Ádventet megelőző novemberi vasárnapon Örökélet Vasárnapra hívnak a harangok a Szentgáli Gyülekezetben. Nagytiszteletű Nagy Lajos lelkipásztor negyvenkét személyes meghívó levelet küldött ki a gyászoló családoknak és elérhető hozzátartozóiknak, akik az elmúlt egy évben vesztették el szeretteiket. Így nemcsak a helybéliek, de az ország minden részéről érkeztek testvérek erre az emlékező istentiszteletre.

(AZ ELHANGZOTT IGEHIRDETÉS ITT OLVASHATÓ!!)

A Gyülekezet Férfikara alkalmi kórus feldolgozásokat adott elő a lelkipásztor vezényletével, majd harmincöt hittanos gyermek szerepelt vers- és énekmondással, Dr. Tamás Gábor egyházmegyei lelkész, helybéli hitoktató vezetésével. Felemelő érzés volt hallani Takács Pál előadóművész versmondását is. Az emlékezés és vigasztalás üzenetét Nagy Lajos lelkipásztor hirdette, fájó sebeket bekötöző és megtört szíveket gyógyító erővel, a II. Mózes 10:2a alapján: „Beszéld majd el a fiaidnak és unokáidnak..." A prédikáció után a lelkipásztor felolvasta az elhunytak nevét és az örökélet reménységével ölelte át imádságában a templomot csaknem megtöltő gyülekezetet. Az Örökélet Vasárnap-i istentisztelet Nemzeti Imádságunk, a Himnusz és a 90. zsoltár 9. versének eléneklésével ért véget.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. november 26-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-11-26 09:04:09

Írta é sbeküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: János 13:4-9

 

Felkelt - Jézus - a vacsorától, levetette a felső ruháját; és egy kendőt vévén, körülkötötte magát. Azután vizet töltött a medencébe, és kezdte mosni a tanítványok lábait, és megtörleni a kendővel, amellyel körül volt kötve. Ment azért Simon Péterhez; és az mondta néki: Uram, te mosod-é meg az én lábaimat? Felelt Jézus és mondta néki: Amit én cselekszem, te azt most nem érted, de ezután majd megérted. Monda néki Péter: Az én lábaimat nem mosod meg soha! Felelt néki Jézus: Ha meg nem moslak téged, semmi közöd sincs énhozzám. Monda néki Simon Péter: Uram, ne csak lábaimat, hanem kezeimet és fejemet is!

tovább

Urna elhelyezés előtti hálaadó istentisztelet Balatonfüreden - Dr. Benkő Ákosné és gyermekei

Rásky Miklós / 2012-11-21 19:52:32


NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Nagytiszteletű Lelkipásztor Testvérek!
A csatolt gyászjelentés kapcsán kérem, hogy aki el tud jönni a temetésre, lehetőleg palástot és föveget legyen szíves hozzon magával.
Legyünk így együtt Benkő András egykori szolgatársunk, valamint Édesanyja és Testvére ravatalánál.
Atyafiságos köszöntéssel és szolgatársi egyetértéseteket remélve testvéri szeretettel: Kuti Géza esperes.
tovább