Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Kiadványok, tanulmányok 2009-2010

Főoldal / Kiadványok, tanulmányok 2009-2010

Igehirdetés - Atyák vétke a fiakban, avagy a fiak szívét az atyákhoz (Faust Gyula)

Rásky Miklós / 2010-01-24 22:16:03

Köszöntés: Malakiás 4, 23-24, Alapige: 2Móz 20: 4-5 

 

Minden embernek története van, ahogy minden népnek és országnak is. A Biblia tanítása szerint egyik nemzedéket a másikkal Isten kijelentett igazságai kötik össze egymással. A nemzedékekre vonatkozó kijelentések egyike a tízparancsolatban olvasható, mégpedig a hitvallásunk szerinti felosztásban a második parancsolatban: Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak. Ne imádd, és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, akik engem gyűlölnek.[1]Sajnos ez elválaszthatatlan az első parancsolattól, aminek az a vége, hogy ne legyenek néked idegen isteneid énelőttem, ami azt jelenti, hogy köztem és közted ne álljanak idegen istenek.

tovább

Igehirdetés - "A próba" (Faust Gyula Vörösberény)

Rásky Miklós / 2010-01-18 22:29:43

Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, akik őt keresik. (Zsid 11:6) 

 

Alapige: 1Móz 22:1-18 ; Bibliaolvasás: Zsid 11, 1-19

 

Minden ember, aki nyitott szívvel olvassa a Bibliának ezt a történetét megrendül az elméjében és a szívében. Filozófusokat, írókat és költőket ihletett meg Ábrahám, a hit hősének eme története. Teológusoknak okozott komoly fejtörést, mert benne Isten egy számunkra botrányos arcát mutatja meg. Mindenki azt kérdezi, hogy milyen Isten az, aki olyat követel az embertől, hogy vegye egyetlen egy fiát, akit mindennél jobban szeret, vigye el háromnapi járóföldön levő áldozati helyre és a Moira hegyén áldozza fel. Kicsoda az Isten, ha ilyen parancsot ad. Nekünk azonban nem jó ennél a kérdésnél elakadni, mert ez a történet sokkal többet nyilatkoztat ki Istenről, mint ahogy ezt első hallásra gondoljuk, vagy inkább érezzük.

tovább

Előadás a Magyar Református Gyermekvédelmi és Nevelőszülői Hálózatról

Rásky Miklós / 2009-12-22 20:16:29

Balatonalmádi-Vörösberény, 2009. december 17 18:00

„Aki az ilyen kisgyermekek közül egyet is befogad az én nevemért,
 az engem fogad be; és aki engem befogad, az nem engem fogad be,
 hanem azt, aki engem elküldött." (Mk. 9:37)

Különleges előadásnak adott helyet a vörösberényi református gyülekezet.  Horváthné Váradi Ildikó református diakónus, a Magyar Református Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózat országos szakmai koordinátora ismertette a hálózat munkáját a környékről érkező érdeklődőknek.

tovább

Örökélet vasárnapi igehirdetés Szentgálon - Nagy Lajos lelkipásztor

Rásky Miklós / 2009-11-22 20:13:53

I.Korintus 13:12) fogunk látni, amikor eljön számunkra is az örök élet. Mert el fog jönni az ideje, hogy belássuk az apostoli levél szavainak igazságát: „A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés." (Zsidó 11:1)

      Kérünk, Urunk, áldd meg emlékező istentiszteletünket s szólj hozzánk az örök élet reménységéről! Ámen!

Soli Deo Gloria!

tovább

A Hajmáskéri Missziói Otthon avatásán elhangzott igehirdetés - Kuti Géza esperes - lelkipásztor

Rásky Miklós / 2009-10-31 09:13:05

Isten Kegyelméből Ünnepélyes megnyító istentiszteletre érkezhettünk a Reformáció Emléknapja előtti délutánon ide a hajmáskéri kis gyülekezet  templomába, hogy az igei üzenet meghallása, befogadása és  megtartása segítse életünket és közös szolgálatunkat: az Isten Országa építését!

tovább

Reformáció szimfónia - zenei tanulmány Erdélyi Valéria tollából

Rásky Miklós / 2009-09-22 10:07:38

„Ha az események forgandóságában nem állsz meg a külső látszatnál, nem testi szemmel vizsgálgatod, amit látsz vagy hallasz, hanem mindennel bemégy, mint Mózes, a szövetség sátrába, hogy Istennel tanácskozzál, akkor gyakran hallani fogod Isten feleletét, és sok mostanvaló meg eztán következő dologra nézve oktatást kapsz.„ (Kempis Tamás)

tovább

Recenzió - Dr. Huszár Pál: A Várpalotai Egyházközség története a kezdetektől napjainkig (Pápa 2009)

Rásky Miklós / 2009-08-30 22:00:24

220 éves templomunkat ünnepeljük Várpalotán. Ennek okán jelent meg a 2009. augusztus 22-i ünnepségünket megelőzően Dr. Huszár Pál legújabb könyve a Pápai Református Teológiai Akadémia kiadásában, amelyben hiteles, részletes ismertetést tár a tisztelt olvasó elé a Várpalotai Református Egyházközség múltjáról, jelenéről. Hiteleset, hiszen történészi alaposságával, keresztyéni felelősségével teszi mindezt.

tovább

Dr. Huszár Pál: Kálvin János szellemi hatása a XVII. századi magyar közélet két legnagyobb alakjára, Bocskai Istvánra és Bethlen Gáborra

Rásky Miklós / 2009-08-13 11:37:55

Az alábbiakban Dr. Huszár Pálnak, a Magyarországi Református Egyház Zsinata Világi Elnökének tanulmányát tessszük közkinccsé... tovább