Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Beszámolók

Főoldal / Beszámolók

Török Gyula: Emlékeztető

Szerkesztő / 2014-06-15 19:09:09

Elhangzott 2014. március 23-án a Veszprémi Református Egyházközség Jeruzsálem-hegyi gyülekezeti termében, istentisztelet után a gyülekezet jelenlétében, miután Niederhoffer Zoltán a gyülekezet lelkésze megköszönte, hogy Török Gyula hosszú időn keresztül, nehéz időkben is, ellenszolgáltatás nélkül hűségesen végezte kántori szolgálatát. A gyülekezet gondnoka is köszönetet mondott.

tovább

Nagy Lajos szentgáli lelkipásztor köszöntése 60. születésnapján

Szerkesztő / 2014-05-29 21:46:21

A szentgáli gyülekezet 2014. május 25-én a délelőtti istentisztelet keretében köszöntötte 60. születésnapján Nagy Lajos lelkipásztort. A  bensőséges alkalmon a lelkész a Zsoltárok könyve 103. részének 1,2. verse alapján elmondott, megrázó erejű, bizonyságtévő igehirdetése meghatározta az alkalom lelkiségét. „...Áldjad, lelkem, az Urat, és egész bensőm az ő szent nevét! Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled" - hangzott ajkáról a vissza-visszacsendülő alapige.  Ezt követően a lelkipásztor megkeresztelte Molnár Mátét, aki a Gyülekezet egyik leghűségesebb igehallgatójának unokája.

tovább

Édesanyák köszöntése Tapolcán

Szerkesztő / 2014-05-15 21:09:28

Az elmúlt vasárnapon egy bensőséges istentiszteleten vehettek részt a tapolcai gyülekezet tagjai,  valamint az igehirdetés résztvevői.

Szabó Emőke lelkészasszony az óvodás és iskoláskorú hittanos gyermekek szerepeltetésével egy szép, Anyák napi műsort adott a jelenlévő anyukák és nagymamák tiszteletére. Az istentisztelet végén egy-egy szál virággal köszönték meg a törődést, gondoskodást amit az édesanyáktól, nagymamáktól kaptak. A gyülekezet a 134. zsoltár 3. versszakának éneklésével adott hálát ezért a szép napért.

Éderné Biczó Ibolya

tovább

A Vörösberényi Református Erődített Templom leendő orgonájának ügye

Szerkesztő / 2014-05-15 20:58:27

Helyzetjelentés - 2014. február 12.

Korai előzmények

1969-ben a templom karzatát, így orgonáját lebontották. Mindent elszállítottak. Jelenleg a templomban egy régi, liturgikus, koncert és gyakorlási célokra egyaránt alkalmatlan szintetizátor áll rendelkezésre.

tovább

Igék hétköznapokra

Szerkesztő / 2014-05-15 20:13:34

Nagy Lajos: Igék hétköznapokra IV. – a Dunántúli Református Egyházkerület gondozásában megjelent újabb kötet a Veszprémi Kórházban elhangzott hétkezdő csendes percek egy esztendős sorozata.

tovább

Nagyszombat esti passió Várpalotán

Szerkesztő / 2014-04-27 12:36:50

Lélekemelő alkalom volt gyülekezetünkben nagyszombaton éjszaka. Úgy hiszem, gyülekezeti életünkben és templomunkban is először volt ilyen rendkívüli, de egyértelműen pozitív emlékeket hátra hagyó összejövetel.

tovább

Ökumenikus imaheti alkalom a Tapolcai Protestáns Templomban

Szerkesztő / 2014-04-14 22:15:20

2014-ben is két találkozást jelölt meg az Ökumenikus imahét keretében a református, az evangélikus és a római katolikus felekezet. Első alkalommal a Protestáns Templomban szolgáltak a római katolikus plébános urak, dr. Csernai Balázs és Szakács Péter, akiket az elmúlt évben a Veszprémi érsekség tapolcai szolgálati helyre nevezett ki.

tovább

A szentgáli református templom barokk szószékének és részleges restaurálásának története

Szerkesztő / 2014-04-13 21:23:35

A XVIII. század második felében épült szentgáli templom barokk stílusban készült szószéke csak jóval a templom épület elkészülte után, a XIX. században került a helyére. Eredetére nézve csak homályos sejtések, illetve különféle elméletek, becslések és következtetések vannak. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy stílusjegyeit tekintve egyértelmű: ez a szószék korábban mindenképpen egy katolikus testvéreink által „lakott" templomban szolgált.

tovább

Március 15-i megemlékezés a csajági református iskolások előadásában

Szerkesztő / 2014-03-23 19:41:47

„Ma büszke a szívem, hogy magyar vagyok…” (Kántor B. Péter)

„Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata… Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben…” (Márai)



Élő kokárda Csajágon

tovább