Veszprémi Református Egyházmegye

A Vörösberényi Református Erődített Templom leendő orgonájának ügye

2014-05-15 20:58:27 / Szerkesztő

Helyzetjelentés - 2014. február 12.

Korai előzmények

1969-ben a templom karzatát, így orgonáját lebontották. Mindent elszállítottak. Jelenleg a templomban egy régi, liturgikus, koncert és gyakorlási célokra egyaránt alkalmatlan szintetizátor áll rendelkezésre.

Az ötlet

2011 őszén merült fel bennem az ötlet, hogy egy orgona építtetése szükségszerűvé vált. Kántorként nem meglepő módon jótékonysági hangversenyek szervezésében láttam a megoldást, így aztán megkezdődött a szervezőmunka.

Eddigi koncertek

Az első koncert 2012. június 23-án szólalt meg a Vörösberényi Református Erődített Templom falai között. Még ezen a nyáron csatlakoztak a gyűjtéshez Békefi Antal Attila (Szombathely) és Huiber Gabriella (Balatonalmádi) növendékei, valamint Mester Sándor gitárművész, így összesen ~300ezer forint gyűlt össze.

2013. június 29-én a Vörösberényi Kultúrházban, másnap pedig a Balatonfűzfői Református Templomban hangzott el ugyanazon műsor, ezúttal egy duplakoncert keretében. Ezen a nyáron szintén csatlakoztak Békefi Antal Attila növendékei, így további ~200 ezer forint gyűlt. 2013. november 23-án a megelőző sikerekre való tekintettel főleg az előző koncertek anyagából válogatva a Veszprémi Református Nagytemplomban szólalt meg egy koncert, amely adományokkal együtt ~300 ezer forintos bevétellel zárult.

Egy új orgona hármas funkciója

A leendő hangszernek, mint megannyi orgonának hármas szerepe lesz. Az első és legfontosabb, hogy igényes liturgikus szolgálatra le szolgálatra legyen alkalmas. Balatonalmádi Város turizmusának szempontjából is fontos, hogy elismert művészek adhassanak nívós koncerteket a megépült hangszeren. Végezetül pedig gyakorlási célokra is megfelelő lesz a hangszer.

Anyagi áttekintés

A leendő orgona beszerzése, beüzemelése, felépítése minimálisan 6-8 millió forintból elképzelhető. Jelen pillanatban kicsivel több, mint 800 ezer forint áll e célra rendelkezésünkre.

Céljaink

Rövidtávú célunk 2014 nyarára az 1+6 jótékonysági koncert megtartása (ld. a reklámanyagokon). Szeretnénk, ha ügyünket minél szélesebb körben megismernék, minél többen állnának mellénk szellemi támogatóként is.

Készítette
Varga Áron
karvezető, kántor
Veszprém, 2014. 02. 12.

 

Beszámoló


a Vörösberényi Református Erődített Templom leendő orgonájáért szervezett jótékonysági koncertekről, különös tekintettel a 2013. évi eseményekre

 

Előzmények

A Vörösberényi Református Erődített Templom orgonáját 1969-ben lebontották és elszállították. 2011. őszén kántorként egy sípos orgona beszerzésének lehetőségét mérlegeltem, és arra jutottam, hogy legmegfelelőbbképpen jótékonysági koncertekkel lehetne megoldani az anyagiak előteremtését.

Az első koncert (dióhéjban)

Az első koncert 2012. június 23-án szólalt meg a Vörösberényi Református Erődített Templomban. Törekedtem a minnél színesebb műsor összeállításában mind előadóapparátus, mind zeneszerzők, mind műfajok tekintetében. A belépő egységesen 1.500 forint volt. A vörösberényi gyülekezet asszonyainak köszönhetően minden megjelentet gazdag süteményes szeretetvendégség fogadott az esemény után. Faust Gyula nagytiszteletű úr és főtiszteletű Steinbach József püspök úr is szolgált az esten.
A koncert után röviddel, 2012. szeptemberében megalakult a Vörösberényi Református Gyülekezeti Kamarakórus.

A 2013-as év koncertjei

Az előzőhöz hasonló időpontban, június 29-én szólalt meg a 2. JÓTÉKONYSÁGI KONCERT, azonban a templommal szomszédos Vörösberényi Kultúrházban. Ennek oka abban rejlett, hogy a templom átrendezése ismét szükségszerű lett volna, hogy a közel 70 fős Egyesített Kórust, és a kibővült 16 fős zenekart befogadja, ezt azonban mindenképpen el szerettük volna kerülni. Ezen alkalmon ismét 1.500 forintos belépőt szedtünk, utána szintén süteményes
szeretetvendégséggel kedveskedtünk. Mivel a 2012-es teltházas esemény után ismét sok érdeklődőre számítottam, így előre tervezetten másnap megismételtük a rendezvényt a Balatonfűzfői Református Templomban (a lehetőségért főtiszteletű Steinbach József püspök urat illeti köszönet). Itt belépőt nem szedtünk, persely került kihelyezésre. A délelőtti időpontra való tekintettel ezt bográcsozós szeretetvendégség követte. A 2013. június 29-30-i duplakoncerten szintén a rendkívüli változatosságra törekedtem. Énekes és hangszeres szólisták, zenekarok, énekkarok, szavalat. Az esemény liturgikus kerete ezúttal sem maradt el: kezdésként Faust Gyula nagytiszteletű úr és főtiszteletű Steinbach József püspök úr köszöntőben, zárásul pedig áldásban és közös imádságban részeltette a megjelenteket.
A 3. JÓTÉKONYSÁGI KONCERT szintén 2013-ban szólalt meg. A 2012-es est és a 2013. június duplakoncert után többen mondták, hogy nem kéne egy teljes esztendőt várni a következő alkalomig, jómagam pedig sokat elmélkedtem rajta, hogy nagyobb közönség elé kéne tárni az ügyet. Niederhoffer Zoltán nagytiszteletű úr jóvoltából 2013. november 23-án a Veszprémi Református Nagytemplomban került sor a 3. JÓTÉKONYSÁGI KONCERT-re. A publicitást, médiavisszhangot és anyagiakat tekintve ez mondható a legsikeresebb koncertnek. Belépődíjat nem szedtünk, persely került kihelyezésre. A késő őszi időpontra és otthontól való távolságra való tekintettel ez alkalommal szeretetvendégség nem volt. A koncert műsorát tekintve alapvetően a megelőző két június koncertjeiből állt össze, mintegy válogatáskoncertként. A liturgikus keret hasonlóan az előzőekhez megtartatott, ezúttal Niederhoffer Zoltán és Faust Gyula tiszteletes urakhoz nagytiszteletű Kuti Géza esperes úr csatlakozott.

Gyűjtésünkhöz csatlakoztak...

Sokéves hagyomány, hogy a szombathelyi zeneiskolából 1 hetes intenzív műhelymunkát tartanak Békefi Antal Attila tanár úr balatonalmádi nyaralójában a legkiemelkedőbb növendékek. A hét záró alkalmát rendszerint a Vörösberényi Református Erődített Templomban tartották. 2012-ben és 2013-ban a perselybe befolyt adományokat felajánlották a leendő orgona javára.
2012. augusztus 31-n Mester Sándor gitárművész adott koncertet a Vörösberényi Református Erődített Templomban, a perselybe befolyt adományokat ő is e célra ajánlotta fel.
Fontos megemlíteni, hogy a 2013-as novemberi koncert után főtiszteletű Steinbach József püspök úr 100 ezer forinttal támogatta ügyünket.
Szintén a 2013-as novemberi koncert után röviddel Miklós Ferenc tiszteletes úr, és a balatonfüredi gondnok, Somogyi Károly tették tiszteletüket Vörösberényben. Ügyünket támogatandó egy vasárnapi perselypénzt 100 ezer forintra kiegészítve adtak át a presbitérium előtt.
Több száz magánszemély és szervezet támogatta ügyünket akár anyagilag, akár médiatámogatóként, akár nyomdai szolgáltatásokkal, nem beszélve a koncerteken szereplőként vagy szervezési munkákat segítve közreműködő száz fölötti testvérről, azonban tételesen felsorolni őket lehetetlenség volna.

Rövid anyagi áttekintés


A táblázatban szereplő adatok közelítőleges értékek.
2012-ben összesen 300 ezer, 2013-ban összesen 500 ezer forint jött össze egyéb adományokkal együtt, így jelenleg kicsivel több, mint 800 ezer forint.

Terveink a jövőre nézve

Hosszútávú célunk egyértelmű: egy legfőképp liturgikus, de koncertezési és gyakorlási célokra is megfelelő sípos orgona beszerzése. Rendkívül fontosnak találjuk, hogy a beszerzett hangszer időtálló legyen, így használt orgona vásárlása esetén is csak igazán jó állapotban lévő, esetlegesen felújított, és nem túl idős (hozzávetőlegesen 100, de lehetőleg 50 évnél fiatalabb) hangszer kerüljön használatunkba.
Rövidtávú céljaink a 2014-es esztendőben az 1+6 jótékonysági koncert lebonyolítása.
Ezekről bővebben a mellékelt reklámanyagokon esik szó.
Általános célunk, hogy az orgonáért szóló koncertek kapcsán is jó híre menjen az elmúlt évtizedekben nehéz időket is megélt vörösberényi reformátusságnak. Szeretnénk, nem a hírhedt vörösberényi református történések fémjeleznék élő és lélegző gyülekezetünket.

Őszintén hiszem azt, hogy törekvésünk nemes célt szolgál! A zene, amely fontos szerepet játszik a mennyeiek és földiek összekapcsolásában, amely földi mivoltában is a mennyei harmóniákat hivatott előcsalogatni, rendkívüli jelentőséggel bír mindannyiunk hitéletében, épp így egyházunk életében is.  Meggyőződésem, hogy egyházi ingatlanjaink karbantartása és korszerűsítése mellett, a templomokban szolgáló hangszerek állapota is különleges figyelmet érdemelne! Hiszem, hogy Isten szolgálatába állva a legjobbra törekvés a legkevesebb, amit tehetünk. Ezen törekvésünknek a méltó tárgyi feltételek megteremtésére is ki kell terjednie!

Meggyőződésem, hogy törekvésünk Isten előtt is kedves célt szolgál, így néhány éven belül Segítő Urunk közbenjárásával a leendő orgonáért szóló koncertek szervezését az elkészült orgonán megszólaló koncertek szervezése váltja majd fel!

Készítette
Varga Áron
református kántor, karvezető főszervező
Balatonfűzfő, 2014. március 16.