Veszprémi Református Egyházmegye

Beszámoló a balatonfűzfői harmónium felújításáról

2014-11-10 22:10:42 / Szerkesztő

BESZÁMOLÓ

a Balatonfűzfő Református Egyházközség tulajdonában álló fűzfőgyártelepi ökumenikus kápolnában szolgáló 1914-es Hofmann & Czerny harmónium felújításának körülményeiről

Egyházközségünk rövid története

A Vörösberényi Református Egyházközség gondozásában 1931-ben született meg a Fűzfőgyártelepi Református Fiókegyházközség. Fűzfőgyártelep Balatonfűzfő Városának egy városrésze. Később a Balatonfűzfői Református Fiókegyházközség (alsófűzfői, avagy fűzfőfürdői városrészen), még később pedig a Balatonalmádi Református Fiókegyházközség is megszületett hasonló képen.

Mára a Balatonalmádi-Balatonfűzfői Református Társegyházközséghez tartozik a fűzfőgyártelepi gyülekezet is. A balatonfűzfői, fűzfőgyártelepi Támasz Idősek Otthona második emeletén 2006-ban szentelték fel a fűzfőgyártelepi ökumenikus kápolnát (református, evangélikus, római katolikus), itt vasárnaponként 9 órai kezdettel nagytiszteletű Czirják László nyugalmazott református lelkipásztor tartja az istentiszteleteket.

A hangszer rövid története

A hangszert Hofmann & Czerny készítette, 1914-ben.

1939-ben Koszorús László nagytiszteletű úr vásárolta ajándékba a fűzfőgyártelepi gyülekezetnek. Az 1945. utáni államosítások következtében a református imaházból a máig használatos postaépület került kialakításra. Ezután több helyre kényszerült a gyülekezet, míg végül a bölcsőde egyik melléképületében kapott hosszú időre helyet a várostól. 2006-os megnyitását és a kápolnaszentelőt követően néhány évvel került át a hangszer a Támasz Idősek Otthonába, azaz a fűzfőgyártelepi ökumenikus kápolnába.

Komoly, szakszerű karbantartáson tudtommal egyetlen alkalommal esett át, Demény Imre 1943-ban keltezte munkáját.

A hangszer vázlatos ismertetése

készítette: Hofmann & Czerny
készítés éve:
1914.
szél:
mechanikus, játékos által lábbal fújtatott, szívó légrendszerű
manuál:

- 1 manuál
- kontra F - f ''' (49 billentyű)
- h és c' között osztott regisztráció-        sípsorok: 8 lábas sípsor (kontra F síp hiányzik)

- 4 lábas sípsor (e''' fölött korrodálódás miatt nem szól)
regiszterek:
- összesen 9, plusz 2 térdregiszter:
- 8 lábas sípsor mind a discant mind a bass oldalon két-két regiszterrel kapcsolható: kisebb és nagyobb utat engedve a hangnak különböző hangerőt érhetünk el;
- discant és bass oldalon külön 4 lábas;
- forte a 4 lábashoz;
- forte a 8 lábashoz;
- oktávkopula (bass és discant együtt kapcsolható);
- jobb térdregiszter: mindkét fortét nyitja;
- bal térdregiszter: tutti.

Az felújítás ötlete

Néhány évvel ezelőtt, az átszállítást követően a hangszert kitisztítottam. Ekkor fedeztem fel belsejében mind az 1914-es keltezést, mind pedig az 1943-as felújítás nyomait. Kis gondolkodás után arra jutottam, hogy 100. születésnapja alkalmat adhat a felújításra, azon munkálatokra, amelyeket én, egyszerű kántorként már nem tudok megfelelő minőségben elvégezni.

2013. őszén vetettem fel az ötletet Czirják László nagytiszteletű úrnak, majd Steinbach József főtiszteletű püspök úrnak, mint a Balatonalmádi-Balatonfűzfői Református Társegyházközség parókus lelkipásztorának.

2013. december 22-én, advent negyedik vasárnapján a záró gyülekezeti ének vezetése közben leszakadt az egyik fújtató pedál, így teljesen használhatatlanná vált a hangszer.

A megvalósítás, anyagi források

2013. őszén és 2014. tavaszán is bekértem 1-1 árajánlatot, 200 és 300 ezer forintról szóltak ezek.

Az anyagi források előteremtése 2014. legelső munkanapjától zajlódtak, és az elszámolásuk 2014. október 31-ig tartott.

Az avató ünnepség

Hangszeravató ünnepség... zenés áhítat vagy zenei áhítat... hálaadó istentisztelet... harmóniumszentelő... azt hiszem, bármelyik kategóriába beleillik a rendezvény, amelyet 2014. október 25-én tartottunk. Ez volt a szóban forgó hangszer első nyilvános szereplése a felújítást követően.

Az alkalmon az igei szolgálatot Czirják László nagytiszteletű úr végezte, s végül megáldotta a harmóniumot. A hangszert megszólaltatta a felújítást végző Pusker János római katolikus kántor, és énekszóval szolgált felesége, Balázs Márta. Játszottak a harmóniumon Kalló Renáta (Váchartyán) és Sipos Csaba (Balatonkenese, Balatonakarattya) református kántorok, valamint jómagam, mint helyi református kántor.

Az ünnepségen minden e célra adakozó számára köszönőlevelet adtam át.

Az ünnepségen készült fényképek és a hangfelvétel egyelőre letölthetőek a https://www.dropbox.com/s/kaza59oo9b74pt4/000_H%26C_avato.zip?dl=0 címről, avagy bármikor elkérhetőek a vargaaron357@gmail.com e-mailcímen.

Visszhang

Az ünnepségről és a felújításról tudósít a Fűzfői Hírlap, amelyben június óta több cikk megjelent már.

Az Öböl Televízió Híradójában is helyt kap a rendezvény, korábban Kistérségi Magazinjában riport hangzott el.

Főtiszteletű Steinbach József püspök úr kérésére a Dunántúli Református Egyházkerület folyóiratába is megírom cikkemet a közeljövőben e témában.

A jövő...

Természetesen a jövőben is elsősorban istentiszteleti alkalmainkon szolgál majd a hangszer.

E mellett sok más rendezvénynek lehet főszereplője, jelesül a Támasz Idősek Otthona rendezvényeinek, és Balatonfűzfő Városának kulturális palettáját is tovább színesítheti. Szeretném, ha a jövőben zenés áhítatok, kisebb-nagyobb koncertek, akár hangszerbemutató alkalmak főszereplőjeként is szerepelne a szépen felújított harmónium.

Beszámolómat a hangszeravató ünnepség elején elhangzott gyülekezeti ének soraival, a 150. zsoltár szavaival zárom: "Dicsérjétek az Urat! Dicsérjétek Istent az ő szent helyén; dicsérjétek őt az ő hatalmának boltozatán! Dicsérjétek őt hősi tetteiért, dicsérjétek őt nagyságának gazdagsága szerint! Dicsérjétek őt kürt-zengéssel; dicsérjétek őt hárfán és cziterán; Dicsérjétek őt dobbal és tánczczal, dicsérjétek őt hegedűkkel és fuvolával; Dicsérjétek őt hangos czimbalommal, dicsérjétek őt harsogó czimbalommal. Minden lélek dicsérje az Urat! Dicsérjétek az Urat!"

 

Készítette, Varga Áron
református kántor, karvezető

Balatonfűzfő
2014. október 31.