Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Kirándulás Várpalotára

Polgár Tibor / 2014-02-09 12:39:48

 

Kedves Testvéreink!

 

Szombaton ismét útra kelünk!

 

 

Indulás délelőtt 9 órakor a parókia melletti parkolóból.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

tovább

Ökumenikus esték Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2014-02-01 07:02:44

 

 

 

tovább

„Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem." (Filippi 4,13) - Missziói munkaterv 2014

Polgár Tibor / 2014-01-29 19:01:47

   

Idei vezérigénkben az erőnk forrásáról, Krisztusról beszél Pál apostol. Honnan jön az erő? Hogy fogjuk bírni az előttünk álló utat? Honnan lesz erőnk az előttünk álló feladatokhoz? Mikor az évfordulón átgondoljuk az egész esztendőben ránk váró feladatokat, akkor természetes, hogy megterhelődünk, megijedünk, félünk, sőt azt is tudjuk, hogy saját erőnkből nem tudjuk végigjárni az utat, ami ránk vár. De sokszor érezzük úgy, hogy erőnk felett való út áll előttünk. Ilyenkor különösen jó Isten Igéjére figyelnünk, mely egy csodálatos bátorítás mindannyiunk számára: „Mindenre...", nem csak erre vagy arra, hanem mindenre, és Ővele igazán mindenre van és lesz erőnk. Erő a szolgálatokhoz, amiket el kell végeznünk, erő a terhekhez, amiket hordoznunk kell. Az is érdekes, hogy Pál jelen időben fogalmaz: „Mindenre van erőm...", nemcsak a múlt tapasztalatai alapján mondja, hanem a jelenben is átéli ezt. Ezért tekinthetünk mi is reménységgel, sőt bizonyossággal a jövőre, mert bár azt nem tudjuk, mit hoz, vagy mit visz el a holnap, de azt igen, hogy Jézus velünk lesz. Erőt ad a megfáradtnak és az erőtlen erejét megsokasítja, igen, Ő az erőtlent nagyon erőssé teszi! „Mindenre van erőm a Krisztusban..." - írja az apostol. Igen, azt sem felejthetjük el, így az év kezdetén, hogy egyedül Krisztusban van a mi erőnk, mert Ő az, Aki megerősít minket egyen egyenként és hisszük, hogy a családjainkat, és a nagy családunkat, a gyülekezetünket is Jézus Krisztus tudja és fogja megerősíteni. Ehhez kérjük az Úr segítségét ebben az új esztendőben, amikor Szentlelkét segítségül hívva az Ő dicsőségére szeretnénk szolgálni! Adja az Úr, hogy átéljük egyénileg és közösségi szinten is az esztendő minden napján, hogy Jézus Krisztus megerősít minket!

 

Az Ő erejéből merítve szeretnénk mások felé is elindulni, szolgálni. Mi, akik erőt kaptunk szeretnénk másokat is megerősíteni, szeretnénk az Úr szeretetét továbbadni bizonyságtétellel, cselekedeteinkkel, szeretetszolgálattal. Imádkozunk azért, hogy az Ő gyógyító közelsége, erőt adó jelenléte megtapasztalható legyen gyülekezetünkön keresztül is mindenki számára.

 

Végül idén is imádkozunk azért, hogy egyre többen legyenek Magyaralmáson, akik megismerik Jézus Krisztust, mint személyes Megváltót.

tovább

Hozták az Örömhírt Tóalmásról Magyaralmásra

Polgár Tibor / 2014-01-07 11:44:08

 

 

Bizonyságtétel, Koncert, Evangelizáció

 

Jézus Krisztus mondja: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok… és én megnyugvást adok nektek.” - ezzel a Máté 11,28 idézettel hívogattak a plakátok településünkön a 2013. november 30-ára a Faluházba meghirdetett rendezvényre. Aki eljött, nem csalódott.

 

A WOL Élet Szava Alapítvány és Bibliaiskola ének- és zenekarának tagjai több országból és földrészről érkezve „álltak össze”, hogy kezdő zenei blokkjukkal fiatalosan, modern stílusban, ám a fülnek kellemesen és a léleknek megelevenítően dicsőítsék Istent.

 

Jézus te vagy minden álmom, énekelte Stella a fekete hajú brazil és Viktória a szőke amerikai kislány a zenekar kíséretével, egyre jobban mosolyt, boldogságot csalva a hallgatóság soraiban az arcokra.

 

Ki vagyok én? című ismét az Urat dicsőítő számuk után pedig fergeteges tapssal jutalmazta a művelődési ház közönsége a bibliaiskola ének- és zenekarát.

 

Ezt követően Tóth András fordításában Stella tett angolul bizonyságot Istenről. Keresztyén családban született, gyülekezetbe is járt, de üresnek érezte életét. Ám egyik nyáron megtért, átadta Jézusnak életét, és ettől kezdve a világhoz való hozzáállása kezdett megváltozni. Isten rámutatott arra, hogy meg kell változtatnia az életét. Az ezt követő megalázkodás ideje alatt eldöntötte, hogy nem a világnak, hanem Istennek akar élni. Rájött, hogy amit Isten ad neki az sokkal több, mint amit a világ tudott adni neki. Ezt a boldogságot te is csak Istennél találhatod meg - mondta a fiatal Stella. És végül idézte a Bibliát: Isten elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért. Bármilyen (esetleg nehéz) helyzetben is vagy ma, ha nem a körülményekre tekintesz, hanem Istenre, olyan boldogságot, szeretetet kapsz, amit sehol nem tudsz megtalálni - mondta.

tovább

Karácsonyi köszöntő, ünnepi alkalmaink

Polgár Tibor / 2013-12-23 08:41:28

Grafika: Varga Lajos

tovább

Jézus visszajön, mindig készen várjuk Őt!

Polgár Tibor / 2013-12-18 03:30:26

  

"Keressétek az Urat, amíg megtalálható!

Hívjátok segítségül, amíg közel van!"

(Ézsaiás 55,6)

 

Most, amikor e sorokat írom egy kedves barátunk, Testvérünk jut eszembe, akinek a történetét megosztom idei karácsonyi köszöntőnkben. Még Sáregresen szolgáltunk, az ottani gyülekezet hitoktatója volt Szabó Magdi. Saját gyermekei nem voltak, de a hittanosokat, a gyermekeket a gyülekezetben sajátjaként szerette. Krisztushoz szerette az embereket, derűt, örömet és mosolyt  tanulhattunk tőle! Aztán 5 évvel ezelőtt egy őszi reggelen tragikus baleset érte, ahogy autójával munkába sietett. Kórházba került és már csak néhány napig élt, váratlanul 37 éves korában ért véget számára a földi életút. De úgy hiszem, hogy mikor meghalt, akkor mégsem ért véget az ő története. Nagyon sokan eljöttek, amikor utolsó földi útjára kísértük őt. A következő vasárnapi istentiszteleten egyik kedves versével, Túrmezei Erzsébet soraival fejeztem be az igehirdetést, ebből idézek most:

Otthonom a templom.
Ajtaján belépve mindig hazaérek.
Ismerősen csendül fülemben az ének.
Mintha minden hangja simogatás lenne!
Égi Atyám keze simogat meg benne.
Mesterem műhelye.
Azért keresem fel, hogy kezébe vegyen,
hogy régi emberből új emberré tegyen:
hogy amíg templomát látogatom híven,
templommá formálja egész bűnös szívem.
Otthonom a templom.
Mennyei otthonom halvány földi mása,
drága tükörképe, szent hívogatása.
Míg egykor mennyei hajlékod befogad,
köszönöm, Istenem, földi hajlékodat!

Talán azért jut eszembe most az ő története, mert az adventi várakozásban számolnunk kell azzal, hogy bármikor megérkezhet a Vendég. Egyszer egy evangelizációs alkalom plakátján a következő felirat volt olvasható: „Jézus jön, készen vagy?" Azért is nagyon aktuális kérdés ez, mert adventben nemcsak az Ő érkezését várjuk, hanem az Ő visszajövetelét is, mert hisszük, hogy Jézus győztes királyként fog visszajönni az Ő ígérete szerint. Jézus visszajön, mindig készen várjuk Őt! Hogyan várjuk Őt? Én hogyan várom Őt? Készen vagyok-e a Vele való találkozásra? Tudom, hogy Magdi Jézusra bízta az életét, Krisztus megváltott gyermekeként örömmel szolgált a gyülekezetben. Éppen ezért élő reménységünk van azzal kapcsolatban, hogy ő készen volt, hazament, hitünk szerint megérkezett! Magdi járta a zarándok útjait, ahogy egy kedves énekében megfogalmazódik:

Járom a zarándok útjait, megyek a cél felé.
Kóstolom öröklét kútjait, megyek az Uram elé.
Vágok a réten, a völgyön át, hágok a szirtre fel.
Láthatok útközben sok csodát, vágyom az Uramhoz el.
Kezemben vándorbot és virág, lábamon út pora.
Zsákomban kalács, a Bibliám, ajkamon hála dala.
Megyek a tűző nap alatt, megyek, ha borús az ég.
A földet fedheti zúzmara, megyek, ha fütyül a szél.
Látom a kitárt Menny kapuját, terített asztalát.
A nekem szabott fehér ruhát, látom az Úr mosolyát.

Készen volt, várta az Urat és már látja a kitárt menny kapuját, terített asztalát, a neki szabott fehér ruhát, látja az Úr mosolyát! Várjuk hát mi is mindig élő reménységgel az Úr érkezését!

 

Így kívánok gyülekezetünk nevében Krisztus szeretetében gazdag, áldott ünnepet mindenkinek!

  

Karácsony ünnepi alkalmaink:

24-én délután fél 5-kor, 25-én 11 órakor és este 6 órakor, 26-án pedig 11 órakor tartunk istentiszteletet.

 

Alkalmainkra mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

 

 

Polgár Tibor

lelkipásztor 

tovább

Média kapcsolataink és a presbiteri elhívás

Polgár Tibor / 2013-11-29 17:50:25

 

Mindkét témakör érdeklődésre számot tartó és aktuális, különösen egyházunk médiakapcsolatai, amellyel a templomba (még) nem járó, de Istent aktívan kereső tömeget lehet elérni, megérinteni.  Ezért is örömmel indultunk 2013. november 16-án Mórra, ahol a szép, fafaragványokkal díszített templomban hallgattuk az előadásokat, és a Szolgáló Szeretet házában láttak vendégül bennünket az őszi mezőföldi presbiteri konferencián. Miután Imre Bálint esperes köszöntötte egyházkerületi vezetőinket, és a presbiter és lelkész testvéreket, házigazda lelkészünk tartotta csendesnapunk kezdő áhítatát. Ének-imádságunkat a 90. zsoltárral kezdtük: „Tebenned bíztunk eleitől fogva...", majd a 392. számú énekünkkel bizonyságot tettünk róla: „Az egyháznak a Jézus a fundámentoma..." Ezt követően Veres Péter nagytiszteletű úr a János 16, 16-23. szakaszról beszélt.

 

A bibliai rész egy búcsúzás története, melyről három mai gondolat jutott eszébe. Első, amikor búcsúznak tőlünk gyerekeink, és egy ideig nem látjuk őket, aggódunk. Másodjára, amikor mi búcsúzunk a családtól, mi is izgulunk, és gyermekeink izgalommal várnak bennünket haza. Harmadik visszaemlékező gondolata volt számára legnagyobb hatású, amikor is nagyapját a Hortobágyra „kitelepítették", és rendelkezett. Kérés formájában, írásban dédszülei felé, hogy azok miként, mit tegyenek gyermekeivel. Itt az aggódás mellett megjelent a reménység hangja.

 

 

Fent idézett igeszakaszban Jézus, búcsúzása kapcsán, a távolban megélendő idő „helyre-tételét" végzi el. Az Úr Jézus Krisztus itt rólunk, és a második Adventről beszél, miszerint itt „lesz egy olyan idő, amíg nem vagyok veletek." És ebben az időben nekünk szolgálnunk kell, és ez az igehely tovább tekint, mint az egyszerű reménység, mert ebben az üzenetben már ígéret van.

tovább

Hangverseny Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2013-11-24 16:16:14

 

2013. november 17-én, vasárnap este a falu lakóinak egy része és környékbeliek a Magyaralmási Református Templomba Fekete Nándor orgonaművész koncertjére igyekeztek.  Késő őszi estéken ilyentájt már elcsendesedik a falu. Ezen a napon másként volt. 

 

A padok lassan megteltek ünnepi alakalomhoz illően öltözött emberekkel, s az ideiglenes helyén álló vendégorgona került a szemek központjába. Templomunkban van orgona, nem egy, kettő is, a művész mégis ragaszkodott ahhoz, hogy saját hangszerét szólaltassa meg. Megtudtuk, hogy a világ egyik legmodernebb, digitális, igen értékes, szállítható hangszere. Templomban nem szokás beszélgetni, a várakozás pillanataiban e miatt nem lehetett elmarasztalni senkit. A színhely ebben az órában közösségi térnek számított.

 
17 órakor megmozdult a lengőajtó, megjelent a művész. Rövid bemutatkozás után helyet foglalt, s kezdődött az előadás. Egy-egy orgonadarab bemutatását annak rövid tartalmi ismertetése előzte meg. Fekete Nándor műsorvezetője is volt az estnek. Megtisztelte közönségét öltözékével is.

 

Már nagyon vártam az első leütött hangot, akkordot.
 

De szép! - suttogtam a mellettem ülőnek.
 

Világklasszikusok, J. S Bach, T. Albinoni, F. Schubert egy-egy művét hallhatunk talán úgy, ahogyan azt a zeneszerzők megálmodták.                                   
 

Tapasztaltuk, hogy a hangszer - elsőre gesztenyebarna, barátságos mégis különös doboz - nemcsak kiváló orgona, hanem csembalóként, fuvolaként is megszólaltatható csodagép.  A művész a két billentyűsor között észrevétlenül váltott, könnyed játékát nemcsak mi élveztük, ő maga is.

tovább