Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Emléktúra a Magyaralmási Református Egyház tagjaival

Polgár Tibor / 2013-11-20 17:22:05

2013. 11. 16-án megbízott gondnokunk Szántó Gyuláné Eszti néni a Magyaralmási Református Egyház tagjai számára emléktúrát hirdetett a Vértesbe, mellyel elhunyt férjére emlékeztünk. Szántó Gyula bácsi 40 évvel ezelőtt, 1973. nov. 20-án készült el azzal az emlékművel, amit Dr. Göbölyös Géza székesfehérvári ügyvéd emlékére emeltettek természetjáró barátai. (Dr. Göbölyös Géza túravezetőként elsőnek járta be az országos Kék túra útvonalát.)

 

Déli 12 órakor közel 40 fő gyülekezett a templom előtt, Eszti néni mellett gyermekei és unokái is. Tiszteletes úr rövid imádkozással áldást kért utunkra, majd elindult a 10 autóból álló konvoj Gánt felé. Közvetlenül a falu előtt balra kanyarodva egy lovarda mellett haladtunk el, majd távolabb leállítottuk autóinkat és gyalogszerrel bevetettük magunkat az erdőbe.

 

Az első szakasz eléggé kaptatós volt, kinek a halántékán, kinek a hátán indultak el a verejtékpatakok. Az erdő még lombhullatott állapotában is szép volt: avartakaró borította a hegyoldalt ill. vastag avarszőnyegen lépdeltünk. A lemenő Nap a fák törzsei közt be-bekukucskálva utolsó erejével megvilágította az erdőt arany-sárga-bronz-barna színeket kölcsönözve neki.

 

¾ óra gyaloglás után értünk az emlékhelyre. Az emlékművön fekete márványtábla jelzi: „Géza pihenő". Alattunk szédítő mélység a Horog-völgy. Egy kicsit mi is megpihentünk, fotókat készítettünk, majd körbeálltunk, megfogtuk egymás kezét. Eszti néni hálát mondott Istennek a lehetőségért, köszönetet a résztvevőknek a megjelenésért. Az ima után elénekeltük a 434. dicséretet „Vezess Jézusunk, s Véled indulunk".

tovább

Orvoscsoport és újabb adományok a Fülöp-szigetekre

Polgár Tibor / 2013-11-13 16:08:58

Elindult a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja a Haiyan tájfun által sújtott Fülöp-szigetekre. A misszió az orvosi szaktudás mellett 30 000 dollár adománnyal is hozzájárul a bajbajutottak megsegítéséhez és a helyreállításhoz.

 

Helyi idő szerint kedden délután egy óra körül érkezik meg Manilába a Magyar Református Szeretetszolgálat hét fős küldöttsége, akik az ENSZ koordinátor segítségével találják meg azt a helyet, ahol a segítségükre a legnagyobb szükség van. Az már biztos, hogy a természeti katasztrófa által leginkább sújtott Taclobanba mennek, ahol a tájfun során a tengervíz percek alatt emelkedett meg és söpört el mindent több mint egy emelet magasságban. A legfrissebb hírek szerint csak ebben a városban több mint tízezer áldozata van a Haiyannak.
    

A csapat egy hat fős egészségügyi személyzetből áll, melynek négy orvos és két ápoló a tagja, továbbá logisztikusként és szervezőként velük tart a Református Szeretetszolgálat egyik munkatársa is. A már korábban felajánlott 15 000 dollár (3,3 millió forint) értékű orvosi eszközökön és gyógyszereken túl a Szeretetszolgálat további 15 000 dollár értékű segélyszállítmányt biztosít, melyet a kinti helyzet megismerését követően az igényeknek megfelelően állítanak össze.
   

A Református Szeretetszolgálat adománygyűjtést indított a tájfun által sújtott terület megsegítésére, és várják az adományokat a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával (250 Ft/hívás), a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon keresztül a „TÁJFUN" megjegyzéssel, valamint a Szeretetszolgálat jobbadni.hu oldalán online adományozásra is lehetőség van.

tovább

Múlnak a gyermekévek...

Polgár Tibor / 2013-11-05 08:00:46

A harmincasok, negyvenesek újabb kirándulásra szánta el magát. Turisztikai vezetőnk, Sáfrán István a Gaja-völgyet célozta meg mint közeli helyszínt egy rövid túrára alig egy órával később a vasárnapi istentisztelet után. Mivel az ország más feléről is jönnek emberek ezt a természeti gyöngyszemet látogatni, így nekünk is illő kellő figyelmet fordítani felé.

 

Személy szerint én már régóta járok ebbe a kis patakot ölelő völgye. Még gyermekkoromban, mikor még a leggyorsabb járművem a bicikli volt, unokabátyámmal sokat jártunk ide Fehérvárról az erdőt és a vadakat csodálni. Akkor kezdték a kis tavat kialakítani és szinte a szemem láttára fejlődött ez a kis rezervátum. Annak idején még létrán lehetett bemászni a turistaútra. A szorgos emberi kéznek az építő és védő munkája itt igazán jól látszik. Mondhatnám, jól ismerem a környéket és mivel minden kanyar ismerős az úton, nem volt nagy kihívás a közeli kirándulás gondolata. Ráadásul alig pár hete jártunk feleségemmel ezen a helyen. De természet szerető és járó emberként tudom, mindig minden változik a természetben, évszakról évszakra, hétről hétre és napról napra. Tehát mindig érhet nekem tetsző meglepetés. Hát belevágtam a gyermekeimmel együtt.

tovább

Mai Ige Konferencia 2013

Polgár Tibor / 2013-11-02 12:58:34

  

Mai Ige Konferencia - 2013. szeptember 21.

 

Isten Magyarországon is munkálkodik ma is, a 21. században.

 

Ion Mackey, az UCB alapítvány angliai szervezetének elnöke bevezetőjében elmondta, hogy 26 évvel ezelőtt akart keresztény médiát indítani. Ma létezik keresztény televízió és 5 rádióadó.

 

Nagy öröm nekünk dicsérni a mi Úr Jézus Krisztusunkat magyarországi testvéreinkkel együtt. Ahol többek között jelen vagyunk: Ausztrália, Új-Zéland, Pápua Új Guinea, Fülöp-szigetek, Ghána, Brazília, Kanada, Franciaország, Spanyolország, Észtország, stb., közel 70 ország.

 

Isten mindig valami kicsivel kezd, és mindig jelentéktelennek tűnő embereknek adja Lelkét, látását, hogy aztán csináljanak valami hatalmasat. Megengedi nekünk, hogy építsük az Ő országát.

  

Isten látást adott neki a keresztyén rádióval, televízióval kapcsolatban, de a (brit) kormány nem támogatta.

 

A Mai Ige első kiadása 3000 példánnyal indult, évről-évre növekedett, ma csak Nagy Britanniában 1,3 millió olvasója van. A világon naponta 7 millióan olvassák, de ez nem az ő érdeme.

 

A lényeg, hogy Isten igéje kerüljön az emberek kezébe, ami átalakítja őket.

 

Azt az ajándékot, amit a Mai Igén keresztül adott Isten nekik, nem tarthatták meg. A vicc szerint a skótnak tetszik az üdvösség (megváltás), mert az ingyen van. Viszont igazából - tanítványnak lenni - mindenünkbe kerül. Ha szétszórjuk a magot, sok gyümölcsöt fog teremni.

 

Nemes Nándor Magyarországon azzal a feltétellel kaphatta meg a terjesztést, hogy csak ingyen adhatják tovább, nem lehet belőle pénzt csinálni.

 

Vajon hogyan lehet megváltoztatni a nemzetet? Úgy, hogy tanítványokat képezünk. Megváltozik a család, a környezete, és a közösség majd pozitív hatással lesz az egész társadalomra.

tovább

Iratterjesztés

Polgár Tibor / 2013-10-15 05:51:23

Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe, hogy a Református Gyülekezetben elindult a Keresztyén Iratterjesztési Misszió!

 

Felekezeti hovatartozástól függetlenül keressetek bátran, ha szeretnétek egy

 

- jó Bestsellert olvasni, ami Demi Moore életét is megváltoztatta (A VISKÓ)

 

- ha megoldásokat keresel akár

- családi

- párkapcsolati

- gyermeknevelési problémákra

- lelki felüdülésre

- gyógyulásra

- bátorításra

- jó szóra

- verseskötetre vágysz

 

- elérhetők még

- értékes gyermekkönyvek

- kifestők

- különleges képeslapok

- ajándéktárgyak

- Bibliák minden korosztálynak...

 

- keresztyén folyóiratok, újságok például:

- gyermekeknek: Cikk - cakk

- nőknek: Lydia

- családoknak: Family

 

- a közkedvelt Mai Ige kiadvány: Buzdító üzenetek minden napra

- a Győzelem sorozat tagjai: melyek segítenek, hogy győztes lehess az élet nehézségei és küzdelmei között

 

Ajánlom még figyelmetekbe, hogy a Magyaralmáson is sokak által kedvelt Pintér Béla CD-i megrendelhetők (szállítási és postaköltség nélkül, akár már másnap hallgathatod is)!

 

Érdeklődni lehet üziben vagy akár személyesen (Kossuth u. 20.)

 

Áldás, Békesség !

 

Szántó Eszter

tovább

Gyülekezeti kirándulás október 13-án délután 1 órától

Polgár Tibor / 2013-10-11 20:59:29

 

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit tervezett kirándulásunkra

 

2013. október 13-án (vasárnap) délután!

 

Rövid kirándulásunk úticélja a Gaja-völgy.

 

Indulás a parókia felőli parkolóból délután 1 órakor autókkal.

 

Hazaérkezés előreláthatólag kb. du. 4 órakor.

 

tovább

Református hitoktatás az óvodában

Polgár Tibor / 2013-09-30 06:47:11

 

tovább

Szilvalekvárfőzés

Polgár Tibor / 2013-09-17 08:14:13

 

"Egészség lesz ez a Te testednek,

és megújulás a csontjaidnak"

                                               Péld. 3,8

 

 

Ezzel az igével és a közös együttlét örömével indultunk tavaly a Magyaralmási lekvárfőző versenyen, melyet a gyülekezetünk kis csapata meg is nyert. Sajnos az idei évben nem volt lehetőség e nagyszerű, közösségformáló és hagyományőrző esemény megrendezésére, ezért gondnok asszonyunk álmodott egy nagyot. "Rendezzük meg Mi magunknak és bárki, akinek kedve van, csatlakozhat."

 

Ez így is történt! Bár versenyről nem beszélhetünk és nem bizonyult kicsinek a templomkert sem, de lekvár főzés volt az biztos.

 

Szombaton reggel már előkészítve várt mindnyájunkat a négy üst és a közel 100 kiló szilva. A rövid imádság után a gyors kezek hamar megmosták és előkészítették az alapanyagot, majd a tüzek is hamarosan meggyúltak, ahogy a szívünkben is a remény, hogy ismét egy szép napot tölthetünk el református testvéreink, barátaink társaságában.

 

A recept, hasonló volt a tavalyihoz: A szilvát összetörve tedd az üstbe, gyújts alá, majd ha elkezd rotyogni, fűszerezd meg Hittel és kavargasd szeretettel addig, míg az asszonyok azt nem mondják elég. Mondom ezt Én, aki még az asztali áldás alatt is a székely hagyományokhoz illő keverővel tevékenykedtem. Ebben a hálás szerepben osztozott velem Tiszteletes asszonyunk is, mert ugye a lekvár nem éghet oda, mert akkor az egész nap oda van. Ezt az imádságot Keresztes Józsi bácsi mondta el, mely így szólt.

  

                Székely asztali áldás

 

Ki asztalt terítesz az égi madárnak,

Teríts asztalt, teríts szegénynek s árvának!

Nyújtsd ki Atyánk, nyújtsd ki jóságos kezed!

Adj a koldusnak is tápláló kenyeret!

Ételben, italban legyen bőven részünk,

Gondviselő Atyánk könyörögve kérünk!

 

Gondviselő Atyánk, asztalodtól kelve

Szívből hálát adunk kezünk összetéve.

Áld meg ezt a házat s ennek a gazdáját!

Fordítsd vissza néki a vendéglátását!

Szánd meg a szegényt, a szenvedőt s az árvát,

S a benned bízóknak viseld mindig gondját!

 

tovább

Bizonyságtétel

Polgár Tibor / 2013-09-11 05:16:00

  

"Többé tehát nem én élek, hanem a Krisztus él bennem" (Gal. 2,20)

  

Kedves Testvérem!

 

Engedd meg, hogy egy nagyon őszinte levelet - igen, levelet! - írjak Neked, aki olvasod ezt a bizonyságtételt. 

 

Tudod, sokat töprengtem azon, hogy mi az életem értelme. Mi is ez a Föld nevű bolygó, miért vagyok én itt Magyarországon - pontosabban Magyaralmáson -, mi lesz belőlem. Ezek a kérdések az évek előrehaladtával globálisabb méreteket öltöttek. Mi az élet célja és értelme? Mi a boldogság? Munka? Pénz? Egzisztencia? Család? Egy nagy ház vagy egy csodálatos autó? Aztán ezek a kérdések újra visszajuttattak önmagamhoz: nekem mi az életem célja? Nekem mi a boldogság? 

 

Ezt kerestem majd 24 évig. Kerestem szüntelenül. Kisgyermekként, kamaszként, fiatal felnőttként majd pedig érett nőként. Kerestem barátokban, családban, iskolában, munkában, pénzben, párkapcsolatokban és egyéb könnyen beszerezhető "bodlogságidéző" dolgokban. De nem találtam. Valami bennem nagyon vágyott arra a  lelki békére, amelyről minden ember akár bevallja, akár nem, akár tudja, akár nem, akár tudatosan, akár tudattalanul vágyakozik. 

 

Tudod, én a magam erejéből nem tudtam megtalálni. Azok az ideig-óráig "boldogságot" nyújtó "eszközök" nem hoztak békét és megelégedettséget. Sőt. Egyre nagyobb veszélybe sodortam bele a lelkemet és ezáltal önmagamat is. Kisebbségi komplexusom nagyon aggasztott és nem csak engem de a családomat is. Sokszor gondoltam arra, hogy "nincsen értelme ennek az egésznek", sosem leszek "boldog". Egy útvesztőben jártam és nem tudtam, hogy ha egyszer kijutok ebből, hová fogok érkezni. 

 

De ekkor. Valaki úgy döntött, hogy  szükségem van Rá és neki is szüksége van rám. Mert szeret, mert úgy szeret, hogy arra nincsenek szavak! 

 

Tudod, ez a valaki nem más mint az élő Krisztus. Tudod, a Krisztus, az Isten egyetlen szerelmes Fia!

tovább

Szeretetszolgálati beszámoló

Polgár Tibor / 2013-09-03 13:25:46

 

 

Örömmel adjuk hírül a kedves testvéreknek, hogy 2013. júliusában a gyülekezetünk ismét részt vett a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálata által meghirdetett „ISKOLATÁSKA" akción. Ezt a gyűjtést gyülekezetünk kibővítette egész Magyaralmás lakossága számára, mivel már sokszor megmutatták az itt élők segitőkézségüket, együttérzésüket a rászorulók iránt.

  

A felhívásban megrendítő volt olvasni, hogy Kárpátalján van olyan gyermek, akinek az édesanyja esőkabátból varrt iskolatáskát, hogy ne ázzanak el a könyvei, és tudjon iskolába járni. Úgy gondolom, hálát adhatunk a mi MENNYEI ATYÁNKNAK, azért hogy a mi gyerekeinknek nem okoz gondot és nehézséget kiválasztani a megfelelő színű és mintájú táskát és füzeteket az iskolakezdésre!

 

Hálatelt szívvel mondhatom el, ismét megmozdult a mi kis falunk! Augusztus 20-ig vártuk az adományokat, érkeztek is bőséggel különféle fazonú, színű, nagyságú iskolatáskák minden korosztály számára, füzetek a legjobb minőségből, tolltartók, festékek, ceruzák és tollak. Kaptunk még tornazsákokat, tornacipőt, sőt még utcai cipőt is. Ráadásként sok-sok mese CD-t és DVD-t, ami szintén nagy öröm lesz majd az új gazdájának. Közel 32 kg-os csomagot adtunk fel, hogy eljusson a rászorulók részére!

 

 

Még egyszer szeretném megköszönni mindenkinek, gyülekezeti tagoknak felekezettől függetlenül és helyben élő lakótársaimnak egyaránt, hogy jókedvűen részt vállaltak a gyűjtésben!

 

„Mert nem a gyermekek tartoznak gyűjteni a szülőknek,

hanem a szülők a gyermekeknek."

 

2 Kor 12, 14

 

Áldás, békesség!

 

Szántó Eszter

 

tovább