Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

TÁJÉKOZTATÓ a Magyaralmási Református Egyházközség tagjai részére a Presbitérium tisztújításával kapcsolatosan

Polgár Tibor / 2011-09-28 13:25:32


A vonatkozó egyházi törvények értelmében a jelenleg szolgálatban lévő Presbitérium mandátuma folyó év végén lejár. Ezért 2011-ben presbiteri tisztújítást kell tartani minden gyülekezetben. Gyülekezetünk vonatkozásában ez gondnok, gondnok helyettes, 8 fő presbiter és pótpresbiterek megválasztását jelenti.
A presbiteri tisztújításnak törvényben előírt rendje van. Ennek figyelembe vételével a következő feladatokat kell elvégezni: Szeptember 4-én a Presbitérium egy 5 tagú Választási Bizottságot hozott létre, melynek tagjai: Polgár Tibor lelkész, aki hivatalból tagja a Bizottságnak, valamint Sántha Elekné (a bizottság elnöke), Simon Gáborné, Szántó Eszter, Huszárné Pap Anita, akik gyülekezetünk teljes jogú tagjai, de ők maguk nem vállalnak tisztséget. Ez a Bizottság látja el a jelölési és szavazatszámlálói feladatokat is. A tisztség elvállalását a tagok esküvel erősítették meg szeptember 11-én istentiszteletünkön. A Bizottság feladata a most következő jelölési időszakban: a presbiteri tisztségre alkalmas egyháztagoknak - közvetlenül, illetve az egyháztagok ilyen jellegű ajánlásainak - az összegyűjtése, megkeresése, velük történő elbeszélgetés. tovább

Becsengettek

Polgár Tibor / 2011-09-17 09:25:28

Templomlátogatás az alsós hittanosokkal

 

2011. szeptemberében is folytatódik a hitoktatás a Magyaralmási Református Gyülekezetben.


A hittanórák időpontja:


1-2-3. osztály: péntek 5. óra az iskolában


4-5-6. osztály: péntek délután 3 óra a gyülekezeti házban


Az óvodai hitoktatás október 1-től indul, melynek pontos időpontjáról később tájékoztatjuk a szülőket.

tovább

Milliók éheznek Afrikában - Segítsünk!

Polgár Tibor / 2011-09-16 15:59:50

 

Látva a Kelet-Afrikában kialakult szörnyű helyzetet a Magyarországi Református Egyház már a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón (július 19-24) megemlékezett az éhező szomáliai, etiópiai és kenyai lakosokról. Az egyház szükségesnek érzi, hogy valódi segítséget nyújtson a rászorulóknak, ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtést indított a szomáliai éhezők megsegítésére.

 

Az ENSZ szerint Szomáliában jelenleg 3,7 millió ember helyzete tekinthető válságosnak, ami az összlakosság fele. Közülük 3,2 millió embernek azonnali élelmiszersegélyre van szüksége. Ebben segíthetünk mi is!

tovább

Szeptember 11. évfordulójára

Polgár Tibor / 2011-09-11 20:25:10

 

Világszerte megemlékeznek az Amerikai Egyesült Államok elleni, szeptember 11-i terror cselekmények tizedik évfordulójáról. Bölcskei Gusztáv püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke, a Magyar Református Egyház nevében küldött levelet e szomorú alkalomból az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövet asszonyának, Eleni Tsakopoulos Kounalakisnak.

 

A Zsinat lelkészi elnöke szerint egy egész generáció számára vált meghatározó eseménnyé szeptember 11-ike. Ez a nap az állandó terrorfenyegetések korszakát hozta el, azt az időszakot, amelyben sokkal nagyobb éberségre kényszerültünk a mindennapok során.

 

„Az évfordulón a Magyarországi Református Egyház imáit küldjük, és részvétünket fejezzük ki az Ön nemzetének. Mindannyian átérezzük a fájdalmat, amelyet szeptember 11-ike és az azt követő időszak okozott, és reménykedve fohászkodunk egy erőszaktól, intoleranciától és gyűlölettől mentes világért.

Hitünk elválaszthatatlan a békétől és annak megteremtésétől. A béke egybeforr a szeretettel, az igazsággal és a szabadsággal, mindazzal, amit Isten ajándékozott nekünk Jézus Krisztus és a Szentlélek ténykedése által” – olvasható az egyházvezető levelében.

tovább

A presbitériumi tisztújítás folyamatáról

Polgár Tibor / 2011-09-08 09:18:21

 

„Ez év végén lejár a legutóbb megválasztott presbiterek hatéves ciklusa, automatikusan megszűnik eddigi presbiteri megbízatásuk” – írta a Reformátusok Lapjának július 31-i számában Huszár Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteiben idén ismét esedékes presbitériumi tisztújításról szóló vezércikkében. Protestáns egyházunk nagy vívmánya és egyben büszke hagyománya, hogy belső közéletünket nemcsak a teológiát végzett lelkészek, esperesek és püspökök irányítják, hanem világi tisztségviselők: presbiterek, gondnokok és főgondnokok is. Összegyűjtöttük az idei presbiterválasztás bibliai, történeti és jogi hátterét, illetve bemutatjuk az idei választással kapcsolatos legfontosabb gyakorlati tudnivalókat is.

 

tovább

Nyárbúcsúztató kávéház Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2011-08-30 10:20:28

Tegnap még kánikula volt, mintha a nyár örökké akarna tombolni az idén, de mire a kávéház nyárbúcsúztató alkalma elkezdődött, már gyanús fellegek tolakodtak az égen. tovább

Keresztyén ifjúsági teaház Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2011-08-26 21:15:43

 

Kedves Fiatalok!

ISMÉT LESZNEK MEZŐFÖLDI REFORMÁTUS IFJÚSÁGI TEAHÁZAK

 

 

 

 

 

A következő alkalom 2011. augusztus 27-én (szombaton) lesz Magyaralmáson délután 4 órától!

 

SZERETETTEL VÁRUNK BENNETEKET !

tovább

Hálaadás Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2011-08-25 11:34:33


Isten kegyelméből bensőséges ünneplésnek lehettünk résztvevői 2010. október 17-én a Magyaralmási templomban.


Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében elnyert 12 millió forintból, holland támogatásból és példás helyi adakozásból újjáépített toronysisakért és a templom külső felújításáért adtunk hálát gondviselő Istenünknek!

A templomot megtöltő, népes gyülekezet közösségében Imre Bálint esperes úr előfohásza és imádsága "vezette be" Steinbach József püspök igei szolgálatát, amelyet a Példabeszédek 9:11 alapján végzett.

„Mert általam sokasodnak meg napjaid, és gyarapodnak életed évei, - így szól az Úr!" - Püspök úr szavaiból, - reményem, meggyőződésem szerint - mindnyájan megértettük, hogy bár egyértelműen Isten ajándéka a napról-napra hosszabbodó földi élet is, a mi Teremtő, Megváltó Istenünk lelkileg gyarapodó, gazdagodó, egyre jobban kiteljesedő életet akar- tud adni nekünk ! Ennek a "minőségi életnek" az elnyeréséhez járulhat hozzá, - és járuljon is hozzá a magyaralmási megújult templom és Kerületünk - Egyházunk minden temploma! - Tegye maradandóvá és "foganatossá" szívünkben az Igét és annak személyes üzenetét a Szentlélek Isten!

tovább

Beszámoló a magyaralmási református templom felújításáról

Polgár Tibor / 2011-08-24 17:39:04

Kedves Honlap -olvasók !

 

Nagy örömmel és Isten iránti hálaadással tudatjuk Magyaralmás Lakosságával, a Mezőföldi Egyházmegye- és a Dunántúli egyházkerület Gyülekezeteivel, hogy templomunk felújítási munkálatai befejeződtek !

Teljesen újjá lett templomunk tornyának a sisakja, új zsalugáterek kerültek a torony négy ablakába, új villámhárító rendszer lett kialakítva és a teljes külső homlokzat háromrétegű, időálló festést kapott !

A munkák anyagi fedezetének döntő részét az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a „Falumegújításra és fejlesztésre" kiírt pályázatból kaptuk, ami: bruttó 12 023 988 forint!

Köszönjük gondviselő Istenünknek, mint a fenti összeg „Feladójának" ezt a nagy összegű adományt, és köszönjük az Európai Uniónak, mint „Pénzes postásnak" a közvetítő munkáját!

Köszönjük gyülekezetünk Tagjainak a példás adakozást, ami 1,2 millió forint volt! (Ebből a pénzből néhány „járulékos" kiadást fogunk fedezni: kamatok, stb)

tovább