Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

A reformátusokat is várják – augusztus 31-ig lehet jelentkezni számlálóbiztosnak

Imre Enikő / 2022-08-18 09:47:18

Még lehet számlálóbiztosnak jelentkezni a 2022. október-novemberi országos népszámlálásra. A díjazás ellenében végzett munkába - ahogyan bárki más - a református testvérek is bekapcsolódhatnak. Jelentkezésük emlékeztető lehet sokak számára: a cenzuson ne hagyják üresen a vallási hovatartozásra vonatkozó rubrikákat.

Részletek a tovább mögött.

tovább

Megszólal egy halk és szelíd hang - Interjú Farkas Gergellyel

Imre Enikő / 2022-08-18 09:42:50

A megszokott sablonokon túl szólítja meg az embert Farkas Gergely lelkipásztor, aki eldöntötte, hogy soha nem szeretne unalmasan beszélni a szószéken sem. Gyerekkori csodás gyógyulása meghatározta az egész életét. A Dunántúli Református Egyházkerület elnökségi tanácsosáról úgy tartják, hogy megbízható és lelkiismeretes vezetője a püspöki hivatalnak, aki inkább kérdez, mint kijelent. Kedveli a kifinomult ízeket, ráadásként barista, azaz kávéfőzőmester.


Részletek a tovább mögött.

tovább

Pótfelvételit hirdet a Pápai Református Teológiai Akadémia

Imre Enikő / 2022-08-18 09:37:24

A Pápai Református Teológiai Akadémia pótfelvételt hirdet a 2022/2023-as tanévre református teológia osztatlan mesterképzési és katechéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakjaira, állami finanszírozású és önköltséges képzésre, valamint felvételt hirdet református hit- és erkölcstanoktatói, szaklelkigondozó és homiletikai szakirányú továbbképzési szakjaira.

 

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 19.

További információ: www.prta.hu, 89/312-331, 30/748 1620

Szeretettel várjuk jelentkezését!

 



tovább

Giovani Artisti Vonósnégyes koncertje az enyingi református templomban 2022. augusztus 21-én 19 órakor

Imre Enikő / 2022-07-29 12:23:42

Szeretettel várjuk az enyingi református templomban

a Giovani Artisti Vonósnégyes koncertjére augusztus 21-én vasárnap
este 7 órakor.

tovább

LéleKzet Református Udvar – megújuló fesztiválmisszió a Művészetek Völgyében

Imre Enikő / 2022-07-21 20:50:13

Beszív. Benntart. Kienged. Mert ugye kell az a kis lélekzetvételnyi? Tudod a nagy pörgésből a hűvös templompadba, amikor beülsz. És észreveszed. Hogy itt kicsit nyom valami. Talán egy emlék ülepszik. Vagy hozzád ér egy kopott fal, egy dalszöveg-sor. Hogy a képek közt sétálós csendben dobog valami. Majd kilépsz a fénybe. Az udvar zsong, lüktet, ringat. És már tudod. Hogy beszív, és kienged. Hogy élsz. Hogy van, aki éltet.

Részletek a tovább mögött.


tovább

Nyáresti orgonamuzsika koncertek az enyingi református templomban

Imre Enikő / 2022-07-21 20:44:45

Szeretettel várjuk az enyingi református templomban
Nyáresti orgonamuzsika koncertekre július 24-én és augusztus 7-én vasárnap este 7 órakor.

 

Július 24.
Szotyori Nagy Gábor orgonaművész orgonaestje 
Műsoron:
J. S. Bach, G. F. Händel, C. Franck, Kodály Zoltán és Lisznyai-Szabó Gábor művei


Augusztus 7.
Teleki Miklós orgonaművész
orgonaestje
Közreműködik: Demény István, a Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola rézfúvós tanára.
Műsoron: J. S. Bach, J. Brahms,
W. A. Mozart, F. Mendelssohn, Régi magyar táncok és H. Purcell művei

 

tovább

REND - Református utca - Sáregresi Ref. Gyülekezet

Imre Enikő / 2022-06-24 11:05:11

Szeretettel osztjuk meg a kedves Olvasókkal, hogy a REND (Református Egyházi Napok Dunántúl) rendezvénysorozat második napján (július 02.) a Református utcában megtalálható lesz a Sáregresi Ref. Gyülekezet pavilonja.

Nagy öröm ez számunkra, és szeretnénk, ha egyházmegyénkből minél többen meg tudnák látogatni a Sáregresiek pavilonját.

tovább

REND-en fellépő mezőföldi csoportok (július 02. szombat)

Imre Enikő / 2022-06-24 10:20:45

Szeretettel osztjuk meg a kedves Olvasókkal, hogy a REND (Református Egyházi Napok Dunántúl) rendezvénysorozat második napján (július 02.) egyházmegyénkből 3 csoport mutatkozik be a "Miénk a színpad"-on.

Nagy öröm ez számunkra, és szeretnénk, ha egyházmegyénkből minél többen részesei lennének a bemutatóknak.

 

A bemutatókat a következő időpontokban és helyszíneken tekinthetik meg:

Miénk a színpad - Tarczy Iskola

11:00 Vidám Tinódi - Enying

15:35 Él az Úr! - Soponyai és Kislángi Ref. Gyül.

 

 

Miénk a színpad - Ótemplom udvara

11:40 Dicsőítő dalok az Ászáf zenekarral - Mezőföldi Ref. Egyházmegye zenekara

 

tovább

Jöjjünk, örüljünk együtt az Úrban minél többen

Imre Enikő / 2022-06-24 10:17:09

Steinbach József püspök és Márkus Mihály esperes a Pápa Városi Televízión keresztül invitálta a dunántúli reformátusok nevében Pápa város lakosságát a Református Egyházi Napok Dunántúl programjaira.

 

A püspök elmondta, hogy az egyházkerület centrumában, Pápa belvárosában megrendezésre kerülő fesztivál nyitott minden felekezet, korosztály, érdeklődő számára, és szeretettel várják a város lakóit is. A rendezvényen 101 program lesz, nemcsak hagyományos egyházi alkalmakon lehet részt venni majd, hanem kiállításmegnyitók, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, komolyzenei és könnyűzenei koncertek is várják a látogatókat. Felhívta a város lakóinak figyelmét az ingyenes, sokakat vonzó élő koncertekre: Bagossy Brothers Company, Alma zenekar, Kaláka, Neumann Trió és Borbély Misi koncertje, 30Y, Aranyakkord. A programok több helyről is elérhetőek, programfüzet, plakátok, de az internetes felületekről is lehet tájékozódni: http://www.rend.hu/program/ ,https://www.facebook.com/refdunantul/http://refdunantul.hu/
Szólt Steinbach József az idei REND fő témájáról is: „Örüljetek az Úrban mindenkor!" (Filippi levél 4:4) „Ez aktuális kérdés napjainkban. Hogyan örülünk ma, minek örülünk, minek lehet örülni az életben, amikor a világ sok problémával küzd. Erre keresünk a REND alatt bibliai, teológiai feleletet, de számos más területről is érkeznek szakemberek, akik a saját megközelítésükből is körüljárják a témát Pápa város szívében. Kérjük, éljenek minél többen a lehetőséggel, jöjjenek, keressük együtt ebben a nehéz világban az öröm útját."

 

Márkus Mihály esperes arról szólt, hogy az előzetes felmérések szerint 3000-3500 református érkezik a városba július első hétvégéjén, ami örömteli. A sokaság jórészt a belvárosban fog mozogni, ezért egyeztetve a hatóságokkal arról született határozat, hogy szombaton és vasárnap lezárásokat kell eszközölni. Ezért kéri a megértést azoktól, akiknek ez esetleg problémát fog okozni. Az okozott kellemetlenségért talán kárpótolnak mindenkit a nagyszabású, neves előadók ingyenes koncertjei.
A lezárások a református templom körüli utakat, tereket érintik, valamint a Jókai utca egy részét, a Március 15-e teret, a Deák Ferenc utcát.

 

Forrás: http://www.refdunantul.hu/hir/mutat/23503/


tovább

REND – részletes programfüzet

Imre Enikő / 2022-06-24 10:15:02

A Dunántúli Református Fesztiválunk vezérigéjével hívogatunk mindenkit a dunántúli református napokra: „Örüljetek az Úrban mindenkor!" A háromnapos rendezvénysorozat programjairól részletes összeállítás készült, hogy mindenki előre ki tudja választani a számára érdekes előadást, fórumot, kiállítást, koncertet. Itt megtalálja a programfüzet online, letölthető formáját.

 

A programfüzet elején olvashatják Steinbach József püspöki köszöntőjét, valamint bemutatkozik a Pápai Református Egyházmegye és a Pápai Református Egyházközség is. A programok tallózásában könnyebbséget nyújt, hogy lehet idő, helyszín és műfaj szerint is keresni. Van még a füzetben énekREND is, itt az adott istentiszteleteken énekelt versszakok szövegét és kottáját találják. Került még a kiadványba egy segítő térkép és egyéb hasznos információk.

 

 

A füzet megtalálható lesz a rendezvény alatt, de már most is elérhető és letölthető:

A TELJES PROGRAMFÜZET

PROGRAMOK HELYSZÍN SZERINT

PROGRAMOK IDŐ SZERINT

PROGRAMOK TÉMA SZERINT

GYERMEKPROGRAMOK

"MIÉNK A SZÍNPAD" PROGRAMOK

 

Forrás: http://www.refdunantul.hu/hir/mutat/23500/

tovább