Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

MEGHÍVÓ: Könyvbemutató a REND-en: Medgyasszay Vince püspök-esperes életéről szóló könyv bemutatója (07.02. 15.15 DREKTGY Könyvtár)

Imre Enikő / 2022-06-23 11:18:55

Kedves Olvasó!



Szeretnénk a Mezőföldi Egyházmegye gyülekezeteinek figyelmébe ajánlani a Református Napok Dunántúl rendezvénysorozat egyik programját, melyen Medgyasszay Vince egykori mezőföldi esperes és dunántúli püspök életéről szóló könyvet mutatják be.

Medgyasszay Vince fél évszázadon keresztül szolgált a Mezőföldi Egyházmegyében, 1920-tól 1935-ig mezőföldi esperes volt.



A program:

  • Szikla és Patak Medgyasszay Vince püspök életrajzi kötetének bemutatója
  • időpont: 2022. július 2. szombat, 15:15 óra
  • helyszín: Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtár - olvasóterem (Pápa, Március 15. tér 9.)



Számítanak a részvételünkre!

Legyünk jelen minél többen!


tovább

Beszámoló az egyházmegyei lelkészi csendesnapokról

Imre Enikő / 2022-06-20 13:23:07

Fenn a hegyen...

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkésztestülete 2022. június 13-15. között tartotta csendesnapjait Mátraházán a Református Üdülőben. Hétfőn este vacsorára érkeztünk meg 10 házaspár és 5 lekész. Kényelmes szálláson, finom ételekkel és gyönyörű környezetben tölthettük ezt a pár napot.

 

Az esti áhítat után Siteri Erika a Móri Pedagógiai Intézet vezetője tartott előadást Hivatásápolás és kiégésmegelőzés témában. A téma fontossága és aktualitása abból is kiderült, hogy késő éjszakába nyúló beszélgetések követték.

 

Szerda reggel az áhítat után vendégünk volt Dr. Járay Márton, aki nagy tapasztalattal és hatalmas szakmai ismerettel beszélt az azonos neműek közötti kapcsolatokról, az LMBTQI-ról. Ezen belül pedig arról, hogy a gyülekezetekben hogyan tudjuk kezelni az ellentétes véleményeket.

 

Ebéd után buszba ültünk és a Siroki várat látogattuk meg, amit egy nagyobb séta után értünk el. Betértünk Recskre, ahol a Rákosi rendszer leghírhedtebb kényszemunka tábora volt.

 

Az esti áhítat után kötetlen beszélgetés volt, addig, míg el nem kezdődött az Angol- Magyar futballmeccs. Nagy élmény volt számomra, amikor a lelkészek együtt énekelték a Himnuszt, a meccs előtt. A győzelem örömét csak egy gyermek születésének a híre emelte, amikor kollégánk Máté fia érkezéséről értesültünk.

 

Szerdán a reggeli áhítat után a Kékes-tetőre kirándultunk. Csodálatos táj tárult a szemeink elé a kilátóból. Az együtt töltött idő, a találkozások, beszélgetések nagy hatással voltak rám is.  Megállapítottuk, hogy szükség van arra, hogy néha elvonuljunk a hegyre, az Igével betöltekezzünk, épüljünk egymás hite által. Hordozzuk egymást imádságban.

 

Brunnerné Nemes Gyöngyi

 


tovább

Az Úrban való öröm – információk a REND programjairól

Imre Enikő / 2022-06-17 12:11:33

Kilencedik alkalommal rendezi meg a Dunántúli Református Egyházkerület a REND-et, ezúttal a Pápai Református Egyházmegye szervezésében, Pápán, Isten biztató üzenetével: „Örüljetek az Úrban...!" (Filippi levél 4:4) A házigazda egyházmegye esperesével, Márkus Mihállyal és a püspöki hivatal vezetőjével, Farkas Gergely egyházkerületi elnökségi tanácsossal beszélgetünk a programokról.


Részletek a tovább mögött.

tovább

Mindennapok spiritualitása - Dunántúli Református Akadémia

Imre Enikő / 2022-06-17 12:08:07

A Dunántúli Református Akadémia célja, hogy gyülekezeti tagoknak, érdeklődőknek közérthetően, de mégis tudományos alapossággal tanítást adjon hitünk alapvető kérdéseiről. Az idei, négyrészes sorozat központi témája: „Protestáns spiritualitás a 21. században".

 

Részletek a tovább mögött.



tovább

„Örüljetek az Úrban...!” – REND 2022. július 1-3., Pápa

Imre Enikő / 2022-06-04 22:20:48

Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a REND, a Református Egyházi Napok Dunántúl elnevezésű református fesztivál. Steinbach József püspökkel hangolódunk a kerület legnagyobb rendezvényére. A beszélgetésben szó lesz a rendről, REND-ről, az Úrban megélt örömről, múltról, jelenről és a jövőről.


 

Részletek a tovább mögött. tovább

Pünkösdi köszöntő

Imre Enikő / 2022-06-04 22:10:41

„Legyetek tehát Isten követői, mint szeretett gyermeki, és éljetek szeretetben, ahogyan a Krisztus is szeretett minket, és önmagát adta értünk „áldozati ajándékul, az Istennek kedves illatként."

/Efézus 5,1-2./

 

(A képen a magyaralmási templom belseje látható)

 

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak a Szentlélek Isten megújító kegyelmében gazdag Pünkösdi ünnepet kívánunk.

Az egyházmegye elnöksége:


 


tovább

Áldozócsütörtök - Egyházmegyénk elnökségének köszöntője

Imre Enikő / 2022-05-26 11:24:05

 

„Az Úr Jézus pedig miután ezeket mondta nekik, felemeltetett a mennybe,
és az Isten jobbjára ült. Azok pedig elmentek, hirdették az igét mindenütt,
az Úr pedig együtt munkálkodott velük, megerősítette az igehirdetést
a nyomában járó jelekkel."

/Márk ev. 16,19-20/

 

(A képen a lepsényi református templom belseje látható.)

 

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak Krisztus szabadító és megtartó kegyelmében gazdag Mennybemenetel ünnepet kívánunk.

Az egyházmegye elnöksége:

tovább

IFI NAP Székesfehérváron - Beszámoló

Imre Enikő / 2022-05-26 10:54:44

IFI NAP Székesfehérváron

 

2022. május 21-én egy csodálatos nap lehetett számos fiatal számára, és köztük nekünk is! Fejér megye különböző településeiről érkeztek fiatalok az IFI NAPra, aminek a Székesfehérvár Belvárosi Református Gyülekezet adott otthont, amit ezúton is köszönünk a gyülekezetnek.

 

Több, mint 60-an lehettünk együtt ezen az alkalmon, amiről azt gondoljuk, hogy a fiataloknak is meghatározó volt! Nagyon különleges ilyen sok fiatalt látni együtt, akik nagyon szeretik Istent vagy szeretnék Őt megismerni. Abáról, Agárdról, Fehérvárcsurgóról, Kálozról, Kápolnásnyékről, Kislángról, Mórról, Sárbogárdról, Soponyáról, Székesfehérvárról, Velencéről, Zámolyról, illetve Budaörsről, Budapestről, Debrecenből és Rákoskeresztúrról érkeztek a résztvevők és a szolgálók. Sokan sokféle helyről, sokféle háttérrel és gondolattal voltunk együtt, mégis egy közösségként éltük meg az IFI NAPot.

 

A nap során részünk volt egy nagy közös játékban, majd közösen dicsőítettük az Urat, amiben a Székesfehérvár Belvárosi Református Gyülekezet ifi csoport dicsőítő csapata vezetett bennünket. Az IFI NAP témája a BAJNOK(OK) volt. Bedekovics Péter (Bepe), református lelkész tanított minket Isten Igéjével kapcsolatban, arra fókuszálva, hogy mit jelent bajnoknak lenni, és mit jelent az, hogy már most bajnokok vagyunk Krisztusban. „Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?" A halál fullánkja a bűn, a bűn ereje pedig a törvény. De hála legyen Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által." (1Kor 15:55-57)

 

A tanítást követően egy bizonyságtételt is hallhattunk egy ifistől, Jákob Gábortól, aki azt osztotta meg velünk, hogy mit jelent Isten dicsősége, és ő hogyan tapasztalta meg ennek a súlyát és jelentőségét. A közös rész után kiscsoportbeszélgetésekkel folytatódott a délután, ahol átbeszéltük a tanítást és reflektáltunk rá, önmagukra és egymásra.

 

Mindezek után az udvaron hot-dog party volt, majd különböző alternatív programokon vehettek részt a fiatalok. Imaséta, társasozás és beugrózás színesítette a délutánt. Olyan jó volt látni, hogy mindezek során hogyan kapcsolódtak egymáshoz a fiatalok. A program végén volt, aki azt mondta, hogy szívesen csatlakozna az egyik ifihez, mert még nincsen közössége, és volt olyan is, aki tudatosan azért jött el, hogy itt megismerjen más keresztyén fiatalokat, akikkel közösségben lehet.

 

Ez a nap nem jöhetett volna létre Isten végtelen szeretete nélkül! Az együttlétünket csodálatosan meggazdagította a 20 fős szolgáló csapat (akik között voltak ifisek, ifivezetők, lelkészek és házigazdák) munkája és a Mezőföldi Református Egyházmegye anyagi támogatása, amiket ezúton is nagyon köszönünk! Végtelen hála van a szívünkben azért, hogy megvalósulhatott ez a nap, és láthattuk a résztvevő fiatalok örömét, a szolgáló csapat elkötelezettségét és égő szívét az Úrért, és megtapasztalhattuk Isten gondviselését és jelenlétét!

 

Nemes Noémi és Jákob Zsuzsi

 

 

 

Az IFI NAP-ról képeket tekinthetnek meg a tovább mögött.

tovább

Többgenerációs nagytábor Nagybörzsönyben 2022. július 3-8-ig a Székesfehérvár Budai úti gyülekezettel.

Imre Enikő / 2022-05-25 08:47:12

Többgenerációs nagytábor Nagybörzsönyben 2022. július 3-8-ig a Székesfehérvár Budai úti gyülekezettel.

 

Szeretettel várjuk a Testvéreket egyházmegyénk gyülekezeteiből, hogy csatlakozzanak hozzánk nyári táborozásra.

 

Bővebb információ: https://www.budaiut.hu/nagytabor/#more-667

 

tovább