Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

A kántorképző egy életélmény - Interjú Veres Györgyné Petrőcz Máriával a DREK Kántorképzőjéről - Kutasiné Molnár Boglárka írása

Imre Enikő / 2021-07-21 13:15:53

A kántorképző egy életélmény


Veres Györgyné Petrőcz Máriával, a Dunántúli Református Egyházkerület Kántorképzőjének „édesanyjával" beszélgettem múltról és jelenről Pápán, az idei kántorképző tanfolyam sűrű programjai közepette. Maja nénit tinédzser korom óta ismerem, áldott időszak volt, amikor kántorképzőn és teológián tanulhattam Tőle, mert nemcsak a tananyag, hanem a tanítvány lelke is fontos számára. Ahogy tanítványai közül sokan, én is személyesen megtapasztaltam szelíd bátorítását, és az Ő hatására vettem a bátorságot kántorkodásra, majd énekkarvezetésre és énekkari találkozók szervezésére.


Harminc éve indult útjára a dunántúli kántorképző, amihez egy út vezetett. Nem kizárólag az egyházkerület útja, hanem Maja néni személyes és szakmai útja is.

Az interjút készítette: Kutasiné Molnár Boglárka lelkipásztor


Részletek a tovább mögött.


tovább

Egyházkerületi Tanács ülése Balatonszabadiban

Imre Enikő / 2021-07-15 23:21:53

Július 8-án ült össze az Egyházkerületi Tanács Balatonszabadiban. Főbb napirendi pontok voltak az Egyházkerület, az intézmények és az egyházmegyék 2020. évi zárszámadása, valamint az egyházmegyék idei költségvetése.

 

 

Részletek a tovább mögött.


tovább

Közlemény a hivatal nyári munkarendjéről

Imre Enikő / 2021-07-15 23:18:36

A Dunántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatala 2021. július 13 - 2021. augusztus 17. között nyári munkarend szerint, ügyeleti rendszerben dolgozik!

 

A püspöki hivatal munkatársait hétköznaponként 8-12 óra között lehet elérni a 06 89 512-400; 512-401; 06 30 410-5762 telefonszámokon.

 

Amennyiben e-mailt küldenek, kérjük vegyék figyelembe, hogy a "...@refdunantul.hu" végződésű e-mail címekre érkező levelekkel érdemben 2021. augusztus 17. után tudunk foglalkozni, ezért kérjük, levelüket legyenek szívesek akkor újra elküldeni.


tovább

Őszi lelkigyakorlatok lelkészeknek Galyatetőn

Imre Enikő / 2021-06-28 09:39:39

Szeretettel hirdetjük a Missziói Iroda által szervezett két lelkigyakorlatot, melyek október 11-14. és október 17.-20.lesznek Galyatetőn.
Ezekre a  lelkigyakorlatokra lelkészek jelentkezését várják.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Csoportok a gyászolóknak

Imre Enikő / 2021-06-11 21:00:19

Covid-gyászcsoportok indulhatnak országszerte gyülekezetekben, kórházakban. A néhány fős közösségekben egymást támogathatják azok, akiknek a világjárványban hunyt el szerettük. A Tiszántúli Református Egyházkerület Pasztorációs Intézete gyászcsoportvezetők képzésével segített a kórházlelkészeknek, a részletekről Bodó Sára református lelkész, tiszántúli lelkigondozói koordinátor, a képzés vezetője beszélt.


Részletek a tovább mögött.

tovább

Felhívás a keszthelyi tűzeset kapcsán

Imre Enikő / 2021-06-11 20:57:28

„..cselekedjünk jót mindenekkel, kiváltképen pedig a mi hitünknek cselédeivel." (Galata 6,10)
A közelmúltban történt keszthelyi tűzesettel kapcsolatban a Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést kezdeményez.

 

A közelmúltban történt keszthelyi tűzesettel kapcsolatban a Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést kezdeményez.

 

 

Kiégett és teljesen lakhatatlanná vált egy tizenkét lakásos társasház Keszthelyen. A helyi önkormányzat megkezdte a károsultak igényeinek felmérését és lehetőségeihez mérten igyekszik segítséget nyújtani számukra. E tragikus esemény a keszthelyi református gyülekezet egyik tagját is érintette, mert szeretett kántoruk, Henter Lóránt családjának otthona is megsemmisült. Odaveszett egy egész élet munkája, megélhetésének létszükségletű eszközei. Istennek hála emberéletben nem esett kár. A Keszthelyi Református Egyházközség azonnal segítséget ajánlott az átmeneti lakhatás megoldásában és gyorssegélyben is részesítette a családot, melyhez a Magyar Református Szeretetszolgálat is hozzájárult kuratóriumi keretéből 200.000.- forinttal, illetve a Dunántúli Református Egyházkerület is ugyanekkora összeggel támogatta a bajbajutottakat.

A nehéz helyzetbe került gyülekezeti kántor 30 esztendeje lelkes tagja a gyülekezetnek. Sajnos a vírus miatt elveszítette a munkahelyét, hiszen korábban Hévízen az egyik szállodában zenélt. A mostani tragédia csak rontott a helyzetén, lelkileg is nehéz időket él meg.

 

Azon tiszteletteljes kéréssel fordulunk gyülekezetükhöz, hogy amennyiben lehetőségük van rá, csatlakozzanak a Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtéséhez az adomany.jobbadni.hu oldalon vagy az alábbi számlaszámra történő utalással: 10702019-85008898-51100005 (Közlemény: Keszthely).

 

Arra kérjük a gyülekezeteket, hogy lehetőségeikhez mérten egy júniusi perselypénzt ajánlanak fel a család részére, hogy a lakhatásuk véglegesen biztosított legyen.

 

Bízunk benne, hogy közösen segíthetjük testvérünket.

 

Kérjük, hordozzák imádságban a károsult családokat! Életükre és szolgálatukra Isten gazdag áldását kívánjuk!

 

Budapest, 2021. 06. 04.


Steinbach József püspök, MRE Dunántúli Református Egyházkerület
Czibere Károly kuratóriumi elnök, Magyar Református Szeretetszolgálat
Juhász Márton ügyvezető, Magyar Református Szeretetszolgálat


tovább