Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Egyházmegyei Női Csendesnap 2021 - Egyházmegyei Női Csendesnap 2020 előadásának összefoglalója

Imre Enikő / 2021-05-07 22:57:42

Kedves Nőtestvérek! Kedves Olvasók!


Szeretettel osztjuk meg a 2020 őszén, online formában tartott egyházmegyei mői csendesnapunk előadásának összefoglalóját, melye a tovább mögött olvashatnak el.


Valamint szeretettel adjuk hírül, hogy idén ősszel is megrendezésre kerül egyházmegyei női csendesnapunk, melyet, ha a járványhelyzet is engedi, akkor szeretnénk személyes jelenléttel megtartani a már megszokott módon.


Időpont: 2021.okt. 16. (Szombat)

Helyszín: Székesfehérvár Budai Úti Református Templom és Gyülekezeti Ház


A gyász lélektana c. előadással készül

Sáfrán Zsuzsanna

református lelkésznő (Budai Ref. Egyházközség ) mentálhigiénés szakember,gyásztanácsadó

tovább

Nyitás május 4-én - a Pannonia Reformata Múzeum várja a gyülekezeteket

Imre Enikő / 2021-05-04 10:33:47

A Pannonia Reformata Múzeumban a zárva tartás ideje alatt sok fontos dologgal foglalkoztak a munkatársak. Elkezdték többek között rendszerezni az intézmény birtokában levő hatalmas anyagot, digitalizáltak, módszertani feladatlapokon dolgoztak, tananyagfejlesztéssel foglalkoztak, ugyanakkor már nagyon várták, hogy személyesen is találkozhassanak a látogatókkal.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Júniusban újra dunamelléki lelkészhét Tahitótfalun - személyes jelenléttel

Imre Enikő / 2021-05-04 10:27:34

Júniusban újra dunamelléki lelkészhét Tahitótfalun - személyes jelenléttel

Miután tavaly csak a virtuális térben, Zoom-on vagy Skype-on találkozhattak a résztvevők, idén újra személyes jelenléttel lesz megszervezve a Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészhete. 1987-től haláláig Cseri Kálmán lelkipásztor vezette ezeket a heteket, az ő biztatására pedig azóta is minden évben egyszer találkozhatnak a személyes hitéletükben és/ vagy szakmai gyakorlatukban elmélyedni vágyó lelkipásztorok egy nyitott lelkületű és őszinte légkörű konferencián.

 

Az idei konferencia időpontja: június 14-17., főtémája: „Milyen a jó (lelki-)pásztor?" A jó pásztorról szóló példázat (Jn 10) alapján meg fogjuk vizsgálni, saját szavai szerint hogyan vezet bennünket az Úr Jézus, és abból milyen mintákat nyerhetünk saját szolgálatunkra nézve. Ezeket a bibliatanulmányozásokat Marco de Leeuw van Weenen, a Tolnai Református Egyházmegye missziói munkatársa fogja megtartani, majd kiscsoportokban feldolgozzuk az elhangzottakat. Délután három előadó érkezik a konferenciára: Balog Zoltán dunamelléki püspök, Monty Taylor (a Keresztény Ismeretterjesző Alapítvány vezetője)és Fekete Zoltán bátaszéki lelkész. Este igei elmélkedések fognak elhangzani, a konferenciát végül úrvacsorás istentisztelettel zárjuk, amelyen Végh Tamás nyugalmazott lelkész szolgál. A szervezett programok között elég időt biztosítunk pihenésre, személyes elcsendesedésre, vagy akár egy baráti focimeccsre is. A program 14 kreditpontot ér a református lelkészek továbbképzési rendszerben.

 

Elsősorban az aktív szolgálatban álló lelkészeket és házastársukat várjuk, függetlenül szolgálati helyüktől és felekezeti hovatartozásuktól. A konferenciadíj 27.500 Ft/fő, amelymagában foglalja a teljes ellátást. A helyszín: „Sion hegye" Református Konferenciatelep, Tahi (Nagykert). A jelentkezéseket május 31-éig várjuk ezen az e-mail címen: lelkeszhet.tahi@gmail.com

Azok számára, akik nem tudnak személyesen jelen lenni, tervezzük az előadásokat élő adásban és/ vagy videó-felvételek formájában elérhetővé tenni. Erről később fogunk részletesebb tájékoztatást adni.



A szervezők nevében,

Marco de Leeuw van Weenen

tovább

Visszahívni a szétszéledt nyájat

Imre Enikő / 2021-04-26 09:36:17

A koronavírus-járvány következményeinek kettősségére és a zsinati ciklus feladataira hívta fel a figyelmet Balog Zoltán püspök a Magyarországi Református Egyház (MRE) XV. zsinati ciklusának második ülésén. A Zsinat lelkészi elnöke április 21-én, szerdán a Templom-felújítási Programról, új óvodákról és a Csillagpont ifjúsági találkozóról is szólt.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MEGHÍVÓ - Székesfehérvár Belvárosi Református Egyházközség

Imre Enikő / 2021-04-26 09:30:27

Tisztelettel meghívjuk önöket a Székesfehérvár Belvárosi Református

Egyházközség sajtótájékoztatójára, melyet a Talentum Református
Általános Iskola új épületszárnyának építéséről tartunk.


Időpont: 2021. május 4. kedd 14 óra


Helyszín: Talentum Református Általános Iskola udvara Székesfehérvár
Széchenyi u. 20.

 

Meghívottak: Vargha Tamás államtitkár országgyűlési képviselő,
Dr.Fürjes Zoltán egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár


Tájékoztatót tart: Szász Zoltán református lelkipásztor, Dr. Mayer Péter
az igazgatótanács elnöke


Mellékelten küldjük az esemény sajtóanyagát. Kérjük, hogy részvételi
szándékukat erre az e-mailre válaszolva jelezzék.


Előre is köszönjük, hogy részvételükkel hozzájárulnak a sajtótájékoztató
sikeres megtartásához, és közreműködésükkel segítik a város
tájékoztatását.

Székesfehérvár, 2021. 04. 23.

Tisztelettel:

Szász Zoltán                                                         Dr. Mayer Péter
lelkipásztor                                                           ig.tan. elnök

sk. sk.

tovább

Személyessé tett bibliaolvasás

Imre Enikő / 2021-04-26 09:14:58

„A legfontosabb célunk, hogy a fiatalok - akár ismerik már Jézust, akár nem - használják a Bibliát" - vallja Ablonczy Áron református lelkipásztor, az Ifjúságépítők vezetője a márciusban megjelent „Biblia neked" című kiadvány egyik ötletgazdája. A különleges ifjúsági Biblia az Ifjúságépítők, a Harmat Kiadó, a Kálvin Kiadó, a Fiatalok Krisztusért Alapítvány és a Magyar Bibliatársulat két éven át tartó együttműködése eredményeként született meg.


Részletek a tovább mögött.

tovább

Meg van írva

Imre Enikő / 2021-04-26 08:59:35

Április 26-án, hétfőn indul a Dunántúli Református Egyházkerület online újságja, a Meg van írva. Keresse a megvanirva.hu-n.

 

Meg van írva

 

Magunkról

Hiszünk abban, hogy a Biblia Isten Igéje, amelyet emberek írtak ugyan, de nem emberektől jön. Meg van írva. Az Írás örök tájékozódási pont. Megelőz bennünket.

Hiszünk abban, hogy az egyetemes Anyaszentegyház legbelsőbb lényege az, hogy bizonyságot tesz az örök Írásról, a legkülönbözőbb formákban és eszközökkel kapcsolódva megértésének és tolmácsolásának évezredes hagyományához.

Hiszünk abban, hogy a Magyarországi Református Egyház, s azon belül a Dunántúli Református Egyházkerület, ennek a lapnak tulajdonosa, az egyetemes Anyaszentegyház része.

Ezért mi is írunk. A Meg van írva a dunántúli reformátusok közösségének megszólalása arról, hogy miként éljük meg azt, és miként reménykedünk abban, ami már meg van írva.

 

https://youtu.be/hjw8cuNliCs


tovább

Elindult a megvanirva.hu

Imre Enikő / 2021-04-26 08:56:59

Ma indul a megvanirva.hu, a Dunántúli Református Egyházkerület új internetes újságja. Steinbach József ajánlja az új oldalt figyelmükbe.

 

 

Miért volt szükség a megvanirva.hu oldal elindítására?


A megvanirva.hu, azaz a „Meg van írva" internetes újság fenntartója a Dunántúli Református Egyházkerület. Ebben az új ciklusban határozottan azt a célt tűztük ki, megértve a mai kor követelményeit, hogy az online világban történő megjelenésre nagyobb hangsúlyt fektessünk. Szándékunkat jól tükrözi az oldal hitvallása, amelyet Köntös László főszerkesztőnk kiváló pontossággal fogalmazott meg, a szerkesztőbizottsággal és az egyházkerület vezetésével egyetértésben:

 

„Hiszünk abban, hogy a Biblia Isten Igéje, amelyet emberek írtak ugyan, de nem emberektől jön. Meg van írva. Az Írás örök tájékozódási pont. Megelőz bennünket.


Hiszünk abban, hogy az egyetemes Anyaszentegyház legbelsőbb lényege az, hogy bizonyságot tesz az örök Írásról, a legkülönbözőbb formákban és eszközökkel kapcsolódva megértésének és tolmácsolásának évezredes hagyományához.


Hiszünk abban, hogy a Magyarországi Református Egyház, s azon belül a Dunántúli Református Egyházkerület, ennek a lapnak tulajdonosa, az egyetemes Anyaszentegyház része.


Ezért mi is írunk. A Meg van írva a dunántúli reformátusok közösségének megszólalása arról, hogy miként éljük meg azt, és miként reménykedünk abban, ami már meg van írva."


Mi a célja a kerületnek ezzel az oldallal?


Célunk nem a hivalkodás, nem a magunk mutogatása, hanem hitvallásos szolgálat. Az előző 12 évben is mindig fontos volt a kommunikáció. 2009-ben indult el a honlap, a refdunantul.hu, folyamatosan végezzük a könyvkiadást, és rendszeresen megjelenik a Dunántúli Reformátusok Lapja. Látható, hogy mind a nyomtatásban, mind az interneten igyekszünk megfelelni a kommunikáció terén. Óriási lépés az, hogy a refdunantul.hu oldal mellett elindulhat a megvanirva.hu.

 

 

Milyen munka előzte meg ezt az indulást?


Ehhez először az anyagi forrást kellett megteremteni. A költségvetés megalkotásánál szem előtt tartottuk azt, hogy elkülönítsünk erre a területre forrást. A költségvetést az egyházkerületi tanács megvitatta és elfogadta. A ciklus kezdetén választottunk kerületi kommunikációs igazgatót Köntös László gyűjteményi igazgató személyében, aki a kommunikációs területen szakmaiságával országos elismertségre tett szert. Tehát meglett a forrás és a hozzáértő felelős. Márciustól csatlakozott a feladathoz egy szerzői munkacsoport, akik riportokkal, gyülekezeti kiszállásokkal, interjúkkal, szolgálatok és szolgatársak bemutatásával, lelki hitmélyítő gyakorlati írásokkal, meditációkkal jelentkeznek. Tehát a munka már régebben elkezdődött a redunantul.hu-n, azóta ott minden nap van friss tartalom, nagyon köszönöm mindazoknak, akik ebben részt vettek: Köntös László vezetése mellett technikai munkatársként és írásaival Márton Gergely, és a szerkesztők, Balogh-Horváth Mariann, Bella Violetta, Horváth Andrea, Horváth Mihály, Kutasiné Molnár Boglárka, Némethné Sz. Tóth Ildikó, Pálfi Zsuzsanna, Soós Szilárd. Ezalatt folyt az új oldal szervezése. Az arculat megtervezése Kisantal Tibornak köszönhető, az oldal informatikai létrehozása pedig Benkő Róbert munkája.

Milyen elvárásokkal indítja útjára az oldalt?


A refdunantul.hu és a megvanirva.hu oldalak párhuzamosan fognak működni, természetesen nem ugyanazzal a feladattal, tartalommal. A főszerkesztő irányításával lesznek átjárások, kiegészítik majd egymást. Mellettük a közösségi média felületek is gyarapodni fognak, manapság fontos az azokon való megjelenés.

 

Az új lap kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy tartsuk egymással a kapcsolatot a Dunántúlon, de országos és kárpát-medencei figyelemre is számítunk. Több generációt is igyekszünk megszólítani, több ügyben hallatni a hangunkat, akár közéleti témákban is. A csapatnak az is a feladata, hogy buzdítson másokat is írásra. Cél, hogy egy gyönyörű, folyamatosan fejlődő felületen, különböző típusú, de a hitvallás és a lelki egységünket megerősítő oldal jöjjön létre, ami minél több emberhez el fog jutni. Hiszem, hogy helye van egy ilyen oldalnak az internet világában, én biztos, hogy minden nap rá fogok kattintani, és jó szívvel ajánlom ezt másoknak is.

 

Az Úr áldása kísérje a dunántúli internetes újságunkat, annak minden olvasóját és munkatársát, erősítse hitünket, testvéri összetartozásunkat, és mindenekelőtt a megváltó Jézus Krisztusban való reménységünket! „Velünk az Isten!" (Máté 1,23)


tovább

HÚSVÉTI KÖSZÖNTŐ - Áldott húsvéti ünnepet kíván egyházmegyénk elnöksége

Imre Enikő / 2021-04-04 16:00:32

"Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és ebben a hitben életetek legyen az Ő nevében." Jn.20,31

 

(A képen a kálozi református templom belseje látható.)

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak Krisztus megváltó kegyelmében gazdag Húsvéti ünnepet kívánunk. Krisztus feltámadt!

Az egyházmegye elnöksége:


Imre Bálint                                                                Kovács János

esperes                                                             egyházmegyei gondnok



Veres Péter                                                              Szabó Gábor

lelkészi főjegyző                                                       világi főjegyző


tovább