Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Előretekintés egyházkerületünk ciklusára - Videó

Imre Enikő / 2021-02-08 08:49:11

Január 29-én megalakult a Dunántúli Református Egyházkerület új közgyűlése. A megválasztott vezetőket, tisztviselőket kérdeztük terveikről.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WIkWjAlhyp4&feature=emb_title

tovább

Az egység szolgálatában – Közlemény a református zsinati elnökválasztásról

Imre Enikő / 2021-02-08 08:46:47

A száz választott képviselővel megalakuló Zsinat tagjai szabad mandátummal rendelkeznek, s így szabadon döntenek majd a testület elnökeinek és alelnökeinek személyéről - hangsúlyozza a Magyarországi Református Egyház négy püspöke és négy főgondnoka.

 

Mi, a Magyarországi Református Egyház négy egyházkerületének püspökei és főgondnokai, egymás iránti tisztelettel és megbecsüléssel készülünk a közelgő zsinati választásokra, melyen az országos egyház vezető tisztségviselőiről fogunk dönteni.

 

Ezzel a közleménnyel helyreigazítjuk azokat a téves állításokat, amelyek a sajtóban megjelentek.

 

A száz választott képviselővel megalakuló Zsinat - egyházunk törvényhozó testülete - tagjai szabad mandátummal rendelkeznek, s így szabadon döntenek majd a Zsinat lelkészi és világi elnökének és alelnökeinek személyéről. Egyházunk hagyományainak megfelelően bármelyik püspök és főgondnok vállalhatja a jelölést egyházkerülete és anyaszentegyházunk iránti elkötelezettségből.

 

Mind a választások alatt, mind utána együtt kívánjuk szolgálni egyházunk egységét, gyülekezeteink megerősítését és épülését, az evangélium hirdetését.

 

Bizalommal tekintünk egymásra, vezetőként pedig kiemelt lehetőségünk és kötelességünk ebben példát mutatni.

 

A választások eredményét Isten kezéből fogadjuk el és minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy egymást segítve Isten dicsőségét és Krisztus egyházának épülését szolgáljuk a magunk helyén. Ahogyan a Szentírás tanít minket:

„Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!" (1Kor 16,14)

 

2021. február 5.

Steinbach József püspök
Dr. Nemes Pál főgondnok

Pásztor Dániel püspök
Dr. Molnár Pál főgondnok

Dr. Fekete Károly püspök
Molnár János főgondnok

Balog Zoltán püspök
Veres Sándor főgondnok


tovább

„Ne legyünk néma egyház!” Megalakult egyházkerületünk új közgyűlése

Imre Enikő / 2021-02-05 11:52:48

A Dunántúli Református Egyházkerület új közgyűlése január 29-én alakult meg Pápán. Mint arról korábban már tájékoztatást adtunk, az egyházkerület presbitériumai ismét Steinbach József balatonalmádi-balatonfűzfői lelkipásztort választották meg a kerület püspökévé, aki immár püspöki szolgálatának harmadik ciklusát kezdi meg. Az új főgondnok dr. Nemes Pál nagykanizsai gondnok lett. A közgyűlés a Választási Bizottság jelentését megerősítette. A közgyűlésen került sor további tisztségviselők megválasztására. Ennek eredményéről külön táblázatban számolunk be. Újdonság, hogy a módosított Választójogi Törvény rendelkezésének megfelelően a közgyűlés választotta meg az egyházkerületi lelkészi és világi főjegyzőt. Az egyházkerület elnökségének javaslatára az új lelkészi főjegyző Máté László komáromi lelkipásztor, a világi főjegyző Szabó Gábor fehérvárcsurgói gondnok lett. A közgyűlés létrehozta az egyházkerületi tanácsosi és az egyházkerületi kommunikációs igazgatói tisztséget. Az elnökség javaslatára a közgyűlés az előbbi tisztségre Farkas Gergely püspöki titkár-hivatalvezetőt, míg az utóbbira Köntös László volt lelkészi főjegyzőt, a Dunántúli Református Lap és a kerületi honlap felelős szerkesztőjét választotta meg. A közgyűlésen Steinbach József méltatta a leköszönő dr. Huszár Pál főgondnok, zsinati világi elnök szolgálatát.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

A barista lelkész, aki a rockzenéből nyer impulzusokat - Interjú Farkas Gergellyel

Imre Enikő / 2021-02-05 10:55:23

"Egy versből írt dal, aminek minden versszaka úgy kezdődik, hogy Nem volt isten. Egy templomkert, ahol ezt eljátsszák, ahol erről beszélgetnek. Egy kávézó, amit egy egykori református lelkészlakban nyitottak meg. Egy igehirdetés-sorozat, amihez QR-kódon magyar alterzenéket kínálnak. És egy lelkész, akinek a személyében ezek összekapcsolódnak."

 

 

„Hiszek a transzcendensben, hiszek abban, hogy vannak dolgok, amiket nem látunk, de attól még léteznek, hiszem, hogy a személyes Isten szeretettel van felénk, és vezet minket. Ez nem azt jelenti, hogy a hangok szólnak a fejemben, hanem hogy egy belső békesség van bennem. Tudom, hogy nekem ezt kell tennem."

 

Kávé, zene, hit. Riportot készített a Telex Farkas Gergely Egyházkerületi elnökségi tanácsossal.

 

 

A teljes írást itt olvashatják el.


tovább

MEGHÍVÓ: Tanúim lesztek tanítvány- és vezetőképzőhöz kapcsolódó lelkésztovábbképzés lesz 2021.04.25-29. között

Imre Enikő / 2021-02-05 10:53:22

Kedves Lelkész Testvérünk!



Szeretettel hívunk a Tanúim lesztek tanítvány- és vezetőképzőhöz kapcsolódó lelkésztovábbképzésre, melyet 2021. április 25-29. között tervezzük megtartani Balatonszárszón, az SDG hotelben.

 


A képzés vezetői: Dani Eszter, Harmathy András és Lovas András


Résztvevők létszáma: max. 20 fő
Jelentkezési határidő: március 4.
Jelentkezési felület:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf2ckQKlR7lOK2SbKzjZSfSPPV5EtIkT3ISwLXc2ZkJTJuIkA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

 

A részvétel feltétele: a kurzus elejétől a végéig való jelenlét.

Kezdés: 2021. április 25. vasárnap 19.00 - vacsora
Befejezés: 2020. április 29. szerda 13:00 - ebéd
Részvételi díj: 10 000.- Ft/fő (ez hozzájárulás a valós költséghez)



Részvétel rendje: A képzés missziói alapismeretekre épít, ezért a jelentkezés után a leendő résztvevők egy, a képzés témaköréhez szorosan kapcsolódó kérdőívet töltenek ki, mely alapján a képzés vezetői további feladatokkal és olvasnivalókkal látják el a résztvevőt.
A képzésen való részvétel feltétele a jelentkezésen túl, a kérdőív kitöltése, valamint a kijelölt cikkek, könyvek elolvasása és a gyakorlatok elvégzése.

További kérdésekkel forduljon a missziói irodához: misszioi.iroda@reformatus.hu e-mail címen, vagy telefonon Dani Eszter: +36 30 4566984

Lovas Andrással olvasható itt interjú a Tanúim lesztek tanítvány- és vezetőképzésről: https://www.parokia.hu/v/tanuim-lesztek-interju/
a RefLap eheti számában pedig megtaljátok a legfrissebb interjút a képzéssel kapcsolatban - ami hamarosan a reformatus.hu oldalon is elérhető lesz.

 

Szeretettel a szervezők nevében:

Dani Eszter
irodavezető


MRE Missziói Iroda
1146 Bp. Abonyi u. 21.
e-mail: misszioi.iroda@reformatus.hu
Tel:+36(1)343 7870

tovább

Tovább tanulnál? Válaszd a református felsőoktatást!

Imre Enikő / 2021-01-26 10:04:18

Református teológia, biblioterápia, fejlesztőpedagógus, japanológia, színháztudomány, mentálhigiénés tanácsadás, szociális munka, pedagógusképzés óvodától egyetemi szintig: bemutatjuk a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pápai Református Teológiai Akadémia és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia képzési kínálatát.


Részletek a tovább mögött.

tovább

Február 17-én alakul meg a Zsinat

Imre Enikő / 2021-01-26 10:01:20

A járványügyi előírások szigorú betartása mellett, a Károli-egyetemen tartják a Zsinat alakuló ülését - erről az Elnökségi Tanács leköszönő, a szolgálatukat folytató és új tagjainak szerdai közös tanácskozásán döntöttek.

Új Elnökségi Tanács

A Magyarországi Református Egyház 2021. január 20-án tartott Elnökségi Tanácsa a leköszönő, a szolgálatukat folytató és az új elnökségi tagok részvételével zajlott. Az Egyház tisztújításával kapcsolatban az új Zsinat alakuló ülésének helyszínét és időpontját is meghatározták. A járványügyi előírások szigorú betartása mellett az ülésre a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán kerül sor, 2021. február 17-én.

Új Elnökségi Tanács


tovább

Alakuló közgyűlés 2021

Imre Enikő / 2021-01-20 10:31:38

A Dunántúli Református Egyházkerület alakuló közgyűlése január 29-én lesz Pápán. Ennek a közgyűlésnek a feladata a múlt évben lezajlott egyházkerületi választások eredményének megerősítése, és a hatáskörébe utalt tisztségviselők megválasztása a következő hat éves ciklusra.

 

Mint ismeretes, a kerületi választások eredményeként a püspöki tisztet továbbra is Steinbach József balatonalmádi-balatonfűzfői lelkipásztor tölti be. Az új főgondnok: dr. Nemes Pál, a nagykanizsai egyházközség gondnoka.


tovább

Csodálkozzunk rá Isten szeretetére! - Ökumenikus Imahét nyitó istentisztelete 2021

Imre Enikő / 2021-01-20 10:29:43

„Isten szeretete túlmutat a földi életen, amelynek minden mozzanatát az örök élet tágasságába helyezi" - fogalmazott Steinbach József püspök az idei ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén.

 


Részletek a tovább mögött.

tovább

Folytatódott Enyingen a református templom felújítása - Interjú Nt. Iván Gézával - Fejér Megyei Hírlap

Imre Enikő / 2021-01-20 10:25:16

Valóban Török Bálint építtette a templomot? - barangolunk Iván Géza református lelkésszel a templomkertben. A protestáns főúr köztéri emlékoszlopát 1992-ben, a templom építésének 200. évfordulóján avatták.



Részletek a tovább mögött.

tovább