Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Tájékoztatás az adventi-karácsonyi istentiszteletekkel kapcsolatban

Imre Enikő / 2020-12-07 08:25:45

Nagytiszteletű Lelkipásztor Asszony!
Nagytiszteletű Lelkipásztor Úr!
Kedves Szolgatársaink!



A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsának mai ülésén, a jelenleg érvényben levő veszélyhelyzet kapcsán szó volt az adventi, karácsonyi istentiszteletek megtartásának lehetőségéről.



Az Elnökségi Tanács kérte a kerületek elnökségét, hogy a Tanács ajánlásáról tájékoztassa a kebelbéli gyülekezeteket.



A tanácskozás ajánlása szerint, 2020. december 6., advent 2. vasárnapjától, a most hatályban lévő kormányzati és biztonsági előírások szigorú betartásával- kézfertőtlenítés, kötelező maszkhasználat, az ülőhelyek, kilincsek fertőtlenítése, biztonságos távolságtartás érdekében ülőhelyek kijelölése - egymásért különösen is felelősséget érezve, lehet személyes jelenléttel templomi istentiszteletet tartani!


Ahol emellett az online közvetítéseket továbbra is biztosítani tudják,az még nagyobb lehetőséget kínál ebben a nehéz helyzetben a testvérek elérésére



Karácsonykor - szintén a korábban bevezetett biztonsági előírások betartásával - a templomi úrvacsoraosztás is lehetséges. Ahol a karácsonyi úrvacsoraosztást online is tudják közvetíteni, ott a húsvéti gyakorlat szerint, otthon is vehetnek úrvacsorát házi istentisztelet keretében azok, akik még nem tudnak eljönni az ünnepi úrvacsorás istentiszteletre.



Advent további vasárnapjaitól a köztévé csatornáinreformátus istentisztelet közvetítés is látható lesz, az ünnepen úrvacsoraosztással.
Ebbe is bekapcsolódhatnak családi körben azok, akik személyesen nem tudnak úrvacsorával élni.



A december 24-i istentiszteletet, illetve azokat az istentiszteleteket, amelyeken nagyon sokan vannak,és a körülmények lehetővé teszik, egy rövid szabadtéri alkalom keretében is meg lehet tartani.



Természetesen, ezután is lehetőség van arra, hogy ahol úgy ítélik meg továbbra is csak online tartsanak istentiszteletet.



Az ajánlásban szerepel az is, hogy az ünnepi családi istentiszteletet, illetve a gyermekek karácsonyi szolgálatát, javasoljuk online megoldani, vagy más megoldást keresni a személyes jelenlét helyett!



Kérjük kövessék és minden tekintetben legyenek figyelemmel a kormányzati előírásokra, mert azoknak betartása mindig irányadó!



Kérjük, akinek kérdése van, segítségre van szüksége az esperesi hivatalok felé jelezze!



Együtt könyörögjünk Urunk megtartó kegyelméért! Imádságos szeretettel gondolunk mindenkire! Köszönjük mindenkinek mostani és egész évben való hűséges szolgálatát helytállását!



"...nyilvánvalóvá lett a mi Üdvözítőnk, Krisztus Jézus megjelenése által, aki megtörte a halál erejét és világosságra hozta az elmúlhatatlan életet." (2Timóteus 1, 10)

 


Áldott adventi időt és áldott karácsonyi ünneplést kívánva
Steinbach József püspök
Dr. Huszár Pál főgondnok


tovább

Választási közlemény - Egyházmegyei tisztségviselők

Imre Enikő / 2020-12-01 09:15:41

Közlemény

 


A Mezőföldi Református Egyházmegye Választási Közgyűlését 2020. november 21-én megtartotta. A választás ellen jogorvoslat nem érkezett. Az alábbi táblázatban találhatók a 2020.évi tisztújítás alkalmával választott új és újraválasztott egyházmegyei tisztségviselők.

 

 

tovább

Áldott adventi várakozást kívánunk minden kedves olvasónknak!

Imre Enikő / 2020-11-29 20:24:13

 

 

„Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra gyúl, Nincs már messze az Úr!"

 

 

 

tovább

Kis falusi háztól az országházig - megemlékezés Kovács Istvánról a Csákberényi Református Gyülekezetben

Imre Enikő / 2020-11-27 20:42:33

 

A Csákberényi Református Egyházközség az október 4-i istentiszteleten emlékezett meg a 40 évvel ezelőtt elhunyt KOVÁCS ISTVÁN-ról, egykori kisgazdapárti, nemzetgyűlési, majd országgyűlési képviselőről, aki a parlamentarizmustól a diktatúráig (1945-1949) korának kiemelkedő közéleti személyisége volt.

 

Közéleti tevékenysége mellett szeretett református egyházáért felelőséget érző és áldozatvállaló ember is volt. Különböző egyházi tisztségeket töltött be, - presbiter, egyházmegyei és egyházkerületi tanácsbíró, zsinati képviselő - amelyekben hűséggel és Istenbe vettet erős hittel szolgált.

 

 

A megemlékezésen helyi lelkipásztor felolvasta a Kovács István temetésén elhangzott bibliai vigasztaló igét a János evangélium 5, 24. versét: „Bizony, bizony, mondom nektek: aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van, sőt ítéletre sem megy, hanem átment a halálból az életbe."

 

Majd idézett néhány gondolatot a fennmaradt igehirdetésből: „Többször halottam tőle mondani: hol van az erős XY? Én Isten kegyelme által vagyok, aki vagyok. Elmondhatta Pállal, és mid van, amit nem úgy kaptál volna az Istentől? Soli Deo Gloria! Ez volt Istenben boldog presbiter testvérünk jelmondata. Kovács István több talentumos ember volt. Isten jó szellemi képességekkel áldotta meg, elhívta közéleti területre, a társadalmi életben, mint volt Kisgazdapárti országgyűlési képviselő munkálkodott népünk javára. Kis falusi házától Isten elvezette az országházáig. De nem feledkezett el szülőfalujáról, Csákberényről és egyházról sem a háborús károk helyreállítására nagy mennyiségű deszkaanyagot küldött, amelyből rend behoztuk az iskolát, a templomot és a parókiát. Isten ügyét képviselte községünk határán túl is. Jézus Krisztus jó vitéze volt, megharcolta a hitnek szép harcát, nyerje el az örökélet koronáját a mi Urunk Jézus Krisztus által." /Szabó Gyula ref. lelkész/ A megemlékezés imádsággal és énekszóval zárult.

 

 

Jelenkori reformátusok számára bátorító ás motiváló erőt adhat az ő életpéldája. Legyen szívünkben Isten iránti hála életéért, szolgálatáért! Legyen áldott emléke!

 

Szerző: Brunner Vilmos lelkipásztor

tovább

Szeretetdoboz adománygyűjtés

Imre Enikő / 2020-11-25 09:31:44

A Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő programot indított, melyhez most bárki csatlakozhat.


Egyházmegyénkben a felhívásra jelentkezett gyülekezetekben kihelyezett Szeretetdobozokban tartós élelmiszereket, tisztító - és tisztálkodási szereket gyűjt a szervezet. Olyan élelmiszereket és higiénés cikkeket várnak, melyek a mindennapokban tudnak segítséget nyújtani a rászorulóknak.


A 100%-ban újrahasznosítható dobozokban összegyűlt adományokból segélycsomagok készülnek, melyek még az ünnepek előtt eljutnak oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

 

tovább

Elhunyt Prof. Dr. Szűcs Ferenc a KRE professor emeritusa

Imre Enikő / 2020-11-25 09:12:21

 

Életének 78. évében elhunyt Prof. Dr. Szűcs Ferenc református lelkész, Egyetemünk egykori rektora, professor emeritusa, a Károli Gáspár Református Egyetem díszpolgára.

 

Emléke előtt tisztelegve Főtiszteletű Prof. Dr. Bogárdi Szabó István püspök úr nekrológjában így méltatja a Professzort:


A tanító


Elment Szűcs Ferenc. Hitvese, gyermekei, unokái, népes rokonsága, szeretett gyülekezetei, egyeteme, pályatársai, tisztelői, barátai gyászolják.

 

Lelkipásztor volt élete végéig, szolgált spirituálisként, aztán óraadó lett a budapesti teológián, egyetemi gyülekezetet szervezett, professzori kinevezést kapott, dékánként majd rektorként vezette a Károli Gáspár Református Egyetemet, tudóstestületek és bizottságok elnöke és zsinati tag több alkalommal, és ki tudja, még mennyi megbízatás és a megbízatással mennyi munkája volt! Szép írásai, tanulmányai, könyvei tanúsítják. És szomorúan gyászolják tanítványai. Mert tanító volt. Bár a mai közhasználat alsószintű oktatót ért a tanítón, jól tudjuk, hogy tanára ugyan több tucatnyi is lehet, tanítója alig-alig akad az embernek. Az igazi hagyományban tanítón az elemi ismeretek átadóját értjük, aki meghatározó készségekkel készít fel bármiféle tudás és tudomány elsajátítására. Ezért tanítónak nevezzük felsőfokon azt, és a leginkább azt, aki feltárja a legfontosabbat: az istenismeret és az önismeret sokszálú, titokzatos és boldogító összefüggéseit.

 

Szűcs Ferenc volt az első tanítóm. Bátorság kellett-e annak idején, hogy féltucatnyian, másod-harmadéves diákként, tudásvággyal a szívünkben kijártunk a fiatal és tehetséges pomázi lelkészhez dogmatikát tanulni? Vajon lázongó elégedetlenkedők voltunk csupán, vagy jó tanítványoknak is bizonyultunk? Erre a kérdésre ő nem kereste a választ, hanem felkészült minden órára, pontos és szép megfogalmazásokkal, tovább vezető kérdésekkel, a régi és új tudósok közül bemutatva a legérdemesebbeket, ekként megtanítva az anyaszentegyház mellőzhetetlen szolgálatára, a potestas docendi-re, a tanítás hatalmára.

 

S így tett a legutóbbi időkig professzor emeritusként is. Vizsgán, ha kellett, és sokszor kellett, elmondta a dadogó diák helyett is a feleletet, hiszen tanító volt a vizsga végéig is. Sosem szegte kedvét a változó idők zavaros csapongása, az újdonságokkal tetszelgő szellemi spekulánsok tülekedése, vagy szeretett egyháza gyakori vergődése az innen-onnan támasztott hitelességi mértékek csapdái között - tanított mindhalálig. Életfordító történetei közül sosem feledte elmesélni, hogy miképpen találta meg ő is az első tanítóját, aki a nyiladozó értelmű kiskamasz kezébe súlyos tartalmú könyveket adott, mit sem tartva attól, hogy kihűl benne az érdeklődés. Akinek nyitva a szíve, annak Isten megnyitja az elméjét is. Így tett ő is minden tanítványával, aki beiratkozott a Krisztus iskolájába, tudva, hogy ott tanulni élethosszig tartó kegyelmes lehetőség. Aki hisz, az megérti az üdvösségre hívó Isten minden tettét és szavát.

 

Most, ebben a szorongó időben, megvárta még az örök élet vasárnapját, s aztán ment el közülünk, mert örök életre várunk mind. Ez lett az utolsó feladványa? De hiszen ezt a szent váradalmat tanította folyton: várni a prófétás ígéretek a teljesítésére, várni az Ige testté öltésére, várni Jézusra, várni a golgotai elégtételre, várni a feltámasztásra, várni a Lélek kiáradására, várni a Szentháromság színről színre látására - ez az egyetlen, örök lecke. Hálásak vagyunk Istennek, hogy tiszta elméjű, józan és bölcs tanítót kaptunk Szűcs Ferencben. Meggyászoljuk, és együtt sírunk az őt siratókkal. És várunk a boldog feltámadásra mind.

 

 

Bogárdi Szabó István

Forrás: A KRE-HTK honlapja

tovább

A Pápai Refi pályaválasztási tájékoztatója

Imre Enikő / 2020-11-25 09:10:37

A Pápai Református Gimnázium a járvány-helyzet miatt az online térbe helyezte ki pályaválasztási bemutatkozóját. Az iskola weblapján - www. refi-papa.hu - kisfilmekben, exrefisek „egyperces" üzeneteiben és online lapozható tájékoztató füzetekben mutatjuk be képzési lehetőségeinket. Ebből láthatnak egy rövid ízelítőt az alábbiakban.  Szívesen adunk segítséget, tájékoztatást telefonon, e-mailon minden kedves érdeklődőknek: 89-313-881; info@refi-papa.hu

 

A Gimnázium további filmes bemutatkozásait megtekinthetik ide kattintva, az iskola honlapján.


tovább

Hívás, elhívás, szolgálat - Bemutatkozik a Pápai Református Teológiai Akadémia

Imre Enikő / 2020-11-25 09:07:02

A Pápai Református Teológiai Akadémia nyílt napja a járványügyi helyzet miatt elmarad. Az akadémia bemutatkozását azonban az érdeklődők ide kattintva elolvashatják. tovább

Várjuk az adományokat! - Szeretetdoboz - Kívánságlista - Magyar Református Szeretetszolgálat

Imre Enikő / 2020-11-25 09:05:42

Két országos adománygyűjtést is elindított a Magyar Református Szeretetszolgálat a nehéz körülmények között élő családok, gyermekek és idősek megsegítésére. A Szeretetdobozokba tartós élelmiszereket és higiénés szereket várunk, míg a Kívánságlista elnevezésű programban rászoruló gyerekek karácsonyi kívánságait lehet teljesíteni. Az összefogáshoz a 1358-as adományvonal felhívásával is bárki csatlakozhat.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább