Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Elmarad a szeptemberi egységes lelkészképesítő vizsga

Imre Enikő / 2020-08-19 09:50:22

Elmarad az egységes lelkészképesítő vizsga, melyet 2020 szeptemberében tartottak volna a Sárospataki Református Teológiai Akadémián. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa a terjedő koronavírus-járvány miatt hozta meg határozatát augusztus 17-i ülésén.

 

A vizsgára csaknem százan jelentkeztek. A magas létszám miatt - járványügyi szempontból - a testület nem tartja biztonságosnak a kétnapos esemény lebonyolítását - tájékoztatta az egyház kommunikációs szolgálatát az Elnökségi Tanács. A lelkészképesítő vizsgát várhatóan tavasszal pótolják. Az új időpontról minden jelentkezőt értesítenek.

 

Forrás: www.reformatus.hu


tovább

Választás 2020 - Tájékoztató

Imre Enikő / 2020-08-14 10:56:17

Nagytiszteletű Lelkipásztor Asszony/Úr!

Tisztelt Gondnok Asszony/Úr!

Kedves Testvérek!


A 2020. esztendő a MRE-ban választási év. Közegyházi tisztségviselők választására kerül sor. A presbitériumok választják az Püspök, EK-i Főgondnok, Esperes, EM-i Gondnok, Zsinati rendes és pótképviselőket. Az Egyházmegyei Közgyűlés a választási eljárást elrendelte, a Választási Bizottságot megválasztotta. Az Egyházmegyei Jelölő Közgyűlés időpontját is kitűzte. A vírus helyzetre való tekintettel a Dunántúli Református Egyházkerület Elnöksége az Esperes Gondnoki karral egyetértésben a tervezett dátumot megváltoztatta, és előrébb hozta. Az elmúlt választási gyakorlattal szemben egy hangsúlyos változás van. Az egyházmegyei és egyházkerületi Főjegyzőket nem a presbitériumok választják, hanem az új Elnökségek javaslatára a Választási Közgyűlések.


A választási eljárással kapcsolatban az esperesi hivatal készített egy tájékoztatást, melyet csatolva találnak. A MRE Alkotmánya és Választójogi törvénye alapján készült az összeállítás. Ezúton is elnézést a sok §-ért.



A nyár hátralévő részére mindenkinek áldott feltöltődést kívánok:


Imre Bálint

esperes-lelkipásztor

 

A választásról részletesen olvashatnak a tovább mögött.


tovább

Búcsúzik a Reposzt

Imre Enikő / 2020-08-04 10:54:16

Megszűnik a közéleti református blog, amelyet dunántúli lelkészek írtak 2011 óta. A díjnyertes médium témáit gyakran a közélet aktuális vitái adták. Az okokról Köntös Lászlót, a blog egyik alapítóját, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzőjét kérdeztük.


Köntös László

Részletek a tovább mögött.

tovább

ÜNNEPÉLYES KERETEK KÖZT LETETTÉK AZ ÚJ OLAJFA REFORMÁTUS ÓVODA ALAPKÖVÉT

Imre Enikő / 2020-06-30 13:11:19

 

A Magyar Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében hatvanhat intézmény épül, illetve újul meg a 2021-2022-es nevelési évre. A programban megépül az új Olajfa Református Óvoda is, melynek alapkövét szombaton tették le. A fejlesztésnek köszönhetően az intézmény mintegy 680 négyzetméteren, 100 gyerek számára biztosít majd óvodai férőhelyet.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Újra kinyitottak a református szálláshelyek

Imre Enikő / 2020-06-30 13:00:17

 

Kifejezetten nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt az általunk megkérdezett református üdülők, konferencia-központok. Balatonszárszón, Balatonfenyvesen, Mátraházán és Berekfürdőn is nagyon nehéz szezon elé néznek, ezért arra kérik az egyháztagokat, hogy akik el mernek indulni idén nyaralni, válasszák valamelyik református szálláshelyet.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább