Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Nyissák meg a templomokat vidéken! - A Zsinat Elnökségi Tanácsának javaslata

Imre Enikő / 2020-05-12 09:40:57

Nyissák meg a templomokat vidéken - ezt javasolja a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa.

 

 

A testület május 11-i ülésén hozott állásfoglalása szerint:

 


„hogyha a közösségi kapcsolattartás biztonságát az illetékes hatóságok nem szigorítják, akkor az egyházközségek elnökségének felelős döntése szerint, az előírt higiéniai és biztonsági szabályok betartásával, tartsanak istentiszteleteket Budapest és Pest megye kivételével. Ahol zsúfoltság várható, lehetőleg külön istentiszteletet szervezzenek a 65 éven felülieknek."



Az Elnökségi Tanács kéri, hogy a tervezett nyári táborokat, konferenciákat, találkozókat a - testület korábbi útmutatásai értelmében - ne szervezzék meg!

 

tovább

Református ragtime - Interjúa kolozsvári Péntek Attila zongoraművész-kántorral és Domschy Mercédesz énekesnővel

Imre Enikő / 2020-05-12 09:35:44

Egymást nem ismerő lelkipásztor ismerőseim osztották meg közösségi oldalukon ugyanazt a videót húsvétkor: két fiatal ragtime stílusban énekli egy jól ismert gyülekezeti énekünket. Az eset egy héttel később megismétlődött a Magyar Református Énekeskönyv (MRÉ) 236. dicséretével. Honnan ez a mindent átragyogó frissesség, ez a zenei hagyományokat tisztelő, de kreatívan ötvöző bátorság? Az elmúlt időszak változásainak köszönhetően immár nem idegenkedtünk attól, hogy videobeszélgetés formájában találkozzunk a kolozsvári Péntek Attila zongoraművész-kántorral és Domschy Mercédesz énekesnővel.

 

Az interjú elolvasható a tovább mögött.

tovább

Egyszerűen Református - Adónk 1 százalékával együtt segíthetünk

Imre Enikő / 2020-05-07 12:00:11

 

Egyszerűen Református - Adónk 1 százalékával együtt segíthetünk!


A nyilatkozat erre a linkre kattintva érhető el: http://egyszeruenreformatus.hu/

 

"A jókedvű adakozót szereti az Isten" (2Kor. 9,7.)


 

 

tovább

Vigyázzunk egymásra továbbra is! - A Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsának közleménye

Imre Enikő / 2020-05-07 11:49:46

Továbbra se menjenek templomba és ne tartsanak istentiszteleteket a gyülekezeti közösség részvételével - ezt kéri a Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsa a gyülekezetektől és lelkipásztoroktól. A testület május 4-én ülésezett és az alábbi közleményt tette közzé:


Magyarország kormánya a 168/2020 (IV.30.) számú rendeletével új védelmi intézkedéseket vezetett be. A rendelet értelmében Budapest és Pest megye területén a korább elrendelt korlátozások maradnak érvényben. Az ország egyéb területeire új szabályok vonatkoznak, melyek érintik a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteinek működését is. A kormányrendelet megengedi, hogy a vallási szertartásokat megtartsuk (6 § 1.), ugyanakkor előírja a kötelező védőtávolság (1,5 m) betartását a vallási szertartásokon is (6 § 2.). A kormányrendelet intézkedései 2020. május 4-én, hétfőn lépnek hatályba. A Zsinat Elnökségi Tanácsa a rendeleteket megtárgyalta, és az alábbi állásfoglalást bocsátja közre:



A COVID-19 koronavírus járvány továbbra is sújtja országunkat. Miközben hálát adunk Istennek, hogy az eddigi járványügyi intézkedések eredményesek voltak, kérjük egyházunk tagjait, továbbra is imádkozzunk a járvány elmúlásáért.



Mindenekelőtt hálát adunk Istennek, hogy a szolgálat lehetősége a járvány első időszakában sem vétetett el tőlünk. A Szentlélek áldását érezzük abban, hogy gyülekezeteink és lelkipásztoraink leleményesen és kitartóan végezték az evangélium üzenetének hirdetését és a közösségépítés szolgálatát infokommunikációs eszközök felhasználásával is. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik ebben közreműködtek és közreműködnek



Imádkozzunk a betegek gyógyulásáért és mindazokért, akik a járvány következtében veszítették el szerettüket. Imádkozzunk az egészségügyben dolgozókért, és a felelősséget hordozó döntéshozókért, és azokért, akik lehetővé teszik országunk működését ebben a nehéz időszakban.



Imádkozzunk egész egyházunkért és az egyetemes Egyházért, hogy a próbatétel idején is hűségesek maradjunk a mi Urunk Jézus Krisztushoz és áldássá lehessünk az irgalmasság szolgálatában.



Kérjük egyházunk közösségét, hogy mindenki továbbra is tartsa be a hatóságok járványügyi előírásait. Járjunk elöl jó példával abban is, hogy az akár önként vállalt korlátozásokkal is alkalmazzuk a járvány elleni védekezés eszközeit.



A Zsinat Elnökségi Tanácsa arra kéri a gyülekezeteket, hogy mindaddig, amíg a közösségi kapcsolattartás biztonságát az illetékes hatóságok nem igazolják, az Elnökségi Tanács március 16-i ajánlásait vegyék figyelembe és továbbra se tartsanak templomokban és gyülekezeti házakban gyülekezeti közösség részvételével istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat.



Az óvintézkedések és korlátozások türelmet és gondosságot igényelnek. Tudjuk, hogy felelősséggel tartozunk az emberi élet védelméért gyülekezeti közösségeinkben és egész országunkban is. Bízunk lelkipásztoraink és gyülekezeti elöljáróink bölcsességében, hogy a kényszerűen meghozott rendelkezéseket betartják és betartatják, és ezzel is akadályozzák a vírusfertőzés terjedését. Buzgó esedezésünk, hogy mihamarabb teljesen szabadon dicsérhessük Istent az Ige és a sákramentumok köré összegyülekezve.



„Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." (2Tim 1,7).



A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa



tovább

Törekedni az összefogásra

Imre Enikő / 2020-05-07 11:47:28

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából, keresztyén egyházak és szervezetek idei felhívását megerősítve, a következő nyilatkozatot teszi:



A Kárpát-medencei magyar református egyházak, egyházkerületek és egyházmegyék tanácskozó testülete, a Generális Konvent 2012. június 19-20-i ülésének zárónyilatkozatában a testület úgy határozott, hogy június 4-ét, a Nemzeti Összetartozás Napját felveszi a magyar reformátusok számára javasolt jeles napok sorába. A Konvent a nyilatkozatban kérte a gyülekezeteket, hogy a presbitériumok döntése alapján harangozzanak mind május 22-én, a Magyar Református Egység Napján, mind június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján.

 

harang.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

 

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Elnöksége a fenti nyilatkozatot megerősítve arra kéri a magyarországi református gyülekezetek presbitériumait, hogy lehetőségeikhez mérten idén is szólaltassák meg harangjaikat - május 22-én Kárpát-medencei egységünkre, június 4-én pedig a trianoni évfordulóra emlékezve.


tovább

Járulékfizetés a koronavírus idején - A Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsának közleménye

Imre Enikő / 2020-05-07 11:41:22

A Zsinat Elnökségi Tanácsa köszöni mindazoknak, akik biztosították a lelkészek javadalmát a járvány sújtotta nehéz időkben.


Lelkészi Nyugdíjintézetünk valamennyi tag után teljesíti a társadalombiztosítási és minimálbér utáni nyugdíjjárulékok befizetését. Abban az esetben, ha valamely egyházközségben nem lehetséges a lelkészi javadalom megfizetése, kérjük, jelezzék az illetékes esperesnek, hogy a Magyarországi Református Egyház lelkészeinek ellátásáról és Nyugdíjintézetéről szóló törvénye 46. §-a szerint az egyházközség haladékot kaphasson járulékainak megfizetésére.

 

A Magyarországi Református Egyház
Zsinatának Elnökségi Tanácsa


tovább

Jó lesz újból találkozni - Húsvéti interjú Steinbach József püspökkel

Imre Enikő / 2020-04-21 18:47:01

Rendhagyó húsvét előtt állunk, ami nélkülözni kénytelen a templomi közösséget, a közös úrvacsorát. A járvány árnyékában megtartott ünnepről Steinbach Józseffel, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökével beszélgetett a Reformátusok Lapja.


A teljes interjú elolvasható a tovább mögött.

tovább

Dr. Huszár Pál - Gondolatok a koronavírusról

Imre Enikő / 2020-04-21 18:42:45

Első gondolatom bizony az, hogy „de jól meglettünk volna nélküle." Kétségtelenül nem hiányzott senkinek, sem a jómódúaknak, még kevésbé a szűkölködőknek. Amikor először ismerkedtünk a fogalommal, meglehetősen távolinak tűnt, hiszen először Kínában jelentkezett. Akkor még azt reméltük, távol is marad tőlünk. Nem így történt, hiszen ma már világjárványról kell beszélnünk sokszázezer, immár kétmillió feletti megbetegedéssel, soktízezer halottal.



A teljes cikk elolvasható a tovább mögött.

tovább

Tájékoztatás a Református Egyházi Napok Dunántúl - REND fesztiválról

Imre Enikő / 2020-04-21 18:40:11

A Dunántúli Református Egyházkerület 2020. április 16-20 között megtartott online tanácsülésén, az alábbi előterjesztés szerint, teljes egyhangúsággal határozatot hozott a 2020. évi Református Egyházi Napok Dunántúl - REND fesztivállal kapcsolatban.



" 2020. március 11-én Magyarország Kormánya rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt.
A veszélyhelyzet lezárásának időpontja 2020 április közepén még nem ismert.



A Református Egyházi Napok Dunántúl fesztivál szervezőbizottsága a körülmények ismeretében ajánlást tett a Dunántúli Református Egyházkerület Esperes-Gondnoki Karának a fesztivál megszervezésével kapcsolatban. Az Esperes-Gondnoki Értekezlet a szervezőbizottság ajánlását áttekintette és elfogadta, ez alapján a következő álláspontot alakította ki: 2020 júniusában a jelenlegi helyzet ismeretében nem tudjuk megtartani a fesztivált. A szervezés szempontjából lehetetlen lenne egy szeptemberi - akár egynapos - fesztivált megszervezni és valószínűleg olyan lelkiállapot uralkodik majd az országban, amelyben disszonáns lenne egy ilyen jellegű rendezvényt megtartani. A REND-re szánt összeget egy válságalapba különíti el az Egyházkerület, amely a koronavírus következményei miatt nehéz helyzetbe került egyházközségek támogatására szolgál. A legközelebbi REND ugyanezzel a programmal, 2022-ben Pápán tartható meg, mivel a REND-hez több más országos egyházi rendezvény is igazodik, figyelve arra, hogy a páros és páratlan években kerüljenek megrendezésre. Ezt a kialakult ciklust nem lenne jó felborítani. Figyelembe kell vennünk továbbá azt is, hogy 2020 őszén egyházi tisztségviselői választások lesznek és 2021 első felében az új testületeknek meg kell alakulniuk; ezen feladatok mellett nem lehet a fesztivált is megszervezni."



Az Egyházkerületi Tanács ellenszavazat és tartózkodás nélkül a következő határozatokat hozta:

16/2020. ET. Határozat
A Dunántúli Református Egyházkerület Tanácsa megállapítja, hogy a Magyarország Kormánya által elrendelt rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet következtében a 2020. június 26-28-ra tervezett Református Egyházi Napok Dunántúl - REND fesztivált a Dunántúli Református Egyházkerület nem tudja megtartani.



17/2020. ET. Határozat
A kilencedik Református Egyházi Napok Dunántúl fesztivál 2022. július 1-3. között, a 2020-ra tervezett programmal kerül megrendezése. Házigazda egyházmegyéje a Pápai Református Egyházmegye; helyszíne Pápa, Vezérigéje: „Örüljetek az Úrban mindenkor!" (Fil. 4,4 ).

tovább

Értekezletet tartott az Esperes-Gondnoki Kar

Imre Enikő / 2020-04-21 18:37:18

Steinbach József püspök vezetésével, egy internetes szolgáltatáson keresztül április 14-én értekezletet tartott az esperes-gondnoki kar. A püspök ismertette a veszélyhelyzetből fakadó legfontosabb feladatokat.

 

 

 

Mint a püspök elmondotta, az Egyházkerületnek számos hivatalos döntést kell meghoznia, egyebek között fontos kerületi programok elhalasztásáról, az ez évi kerületi költségvetés átalakításáról. Az értekezlet ajánlásokat fogalmazott meg a közeljövőben, ugyancsak az interneten keresztül tartandó Egyházkerületi Tanácsnak, amelynek határozatait ismertetjük.

tovább