Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Három harangszó

Imre Enikő / 2020-06-03 21:54:36

Trianon a mai napi napig sajgó sebeket ütött a magyar nemzet lelkén. A 100. évfordulón arra emlékezünk, milyen változásokat hozott 1920. június 4. a Magyarországon maradt és a szomszédos országokba került református elődeink számára.

harangtrianon.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

 

„...megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat és a borongós, őszies levegőben tovahömpölygő szomorú hanghullámok a nemzeti összeomlás fájdalmas gyászát jelentették: ma (...) írták alá Trianonban a magyar meghatalmazottak a békeokmányt" - így tudósított a korabeli magyar sajtó arról, hogy száz évvel ezelőtt, 1920. június 4-én délután fél ötkor a magyar delegáció képviselői a versailles-i Nagy-Trianon palotában aláírták az első világháború győztes országai által diktált békefeltételeket.


Részletek a tovább mögött.

tovább

PÜNKÖSDI KÖSZÖNTŐ

Imre Enikő / 2020-05-30 18:07:47

 

"Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra, és prófétálnak ... még szolgáimra és szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban Lelkemből és ők is prófétálnak. És csodákat teszek az égen fenn és jeleket a földön lenn... Aki azonban segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül."

/ApCsel. 2,17-21/

 

(A képen az iszkaszentgyörgyi református templom belseje látható.)

 

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak a Szentlélek Isten megújító kegyelmében gazdag Pünkösdi ünnepet kívánunk.

 

 

Az egyházmegye elnöksége:

 

 

Imre Bálint                                                             Kovács János

sk.                                                                               sk.

esperes                                                            egyházmegyei gondnok

 

 

Nemes Gyula                                                           Kótai János

sk.                                                                              sk.

lelkészi főjegyző                                                      világi főjegyző


 

tovább

A trianoni tragédiánkról - Dr. Huszár Pál gondolatai Trianonról

Imre Enikő / 2020-05-28 10:22:56


„Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened, megerősítelek, sőt megsegítelek, és igazságom jobbjával támogatlak." (Ézsaiás 40, 10.)

 

Keresem a szót, miképp tudnám röviden, tömören meghatározni a nekünk fájdalmas fogalommá lett helységnév számunkra érvényes jelentését: Nemzeti tragédia? Magyar sorstragédia? Nemzeti gyásznap? Jelenleg inkább a nemzeti összetartozás napjának nevezzük június 4. napját.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Változások a tanév vége előtt - Zsinati Oktatási Iroda tájékoztatója

Imre Enikő / 2020-05-28 10:00:57

Május 25-től kinyitnak a vidéki, pünkösd után pedig a fővárosi óvodák. Az iskolákban továbbra is a digitális munkarend szerint folytatódik az oktatás az egész országban, de enyhítéssel, ami könnyít a dolgozó szülők mindennapjain, a pedagógusoknak pedig a tanév vége előtt lehetőséget biztosít a személyes konzultációra és a felzárkóztatásra - mondja Papp Kornél, a Zsinati Oktatási Iroda vezetője, az oktatásért felelős koronavírus-akciócsoport református tagja.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Külön kelyhes úrvacsora és nyári táborok - a MRE Zsinati Tanács javaslata

Imre Enikő / 2020-05-28 09:57:15

Külön kelyhes úrvacsorát javasol a gyülekezeteknek pünkösdre a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A testület a nyári táborok megtartásáról is határozott szerdai ülésén.

 

ÚRVACSORA PÜNKÖSDKOR


Az Elnökségi Tanács május 27-i ülését követően azzal fordult a gyülekezetekhez, hogy „a járványügyi változások és könnyítésekre tekintettel a gyülekezetek a higiéniai szabályok betartásával külön kelyhes úrvacsorát tartsanak".

 

Ahol ez nem lehetséges, ott kérik, hogy kövessék a debreceni református Nagytemplomból közvetített pünkösdi istentisztelet útmutatásait és a húsvétkor már gyakorolt „online vezetésű" úrvacsorát vegyék otthonaikban. Debrecenből május 31-én, pünkösdvasárnap délelőtt 11 órakor felvételről közvetít istentiszteletet a Duna Televízió.

 

 

NYÁRI TÁBOROK


Magyarország Kormánya 215/2020. (V. 20.) rendelete értelmében „2020. június 16. napjától a gyermek- és ifjúsági táborok - napközis és ottalvós szervezésben egyaránt - megtarthatók". Erre tekintettel a Zsinat Elnökségi Tanácsa úgy határozott, hogy a hatósági szabályozások figyelembe vételével az egyházi nyári táborok is megtarthatók, azonban a későbbiekben esetlegesen ismét korlátozásokat követelő vírushelyzet miatt elmaradó táborokért az anyagi felelősséget a szervezők viselik.


tovább

„A Miatyánk a kortárs magyar művészetben" - A Pannonia Reformata Múzeum kiállítása

Imre Enikő / 2020-05-28 09:54:58

Lőrincz Zoltán „A Miatyánk a kortárs magyar művészetben" címet viselő kiállítását eredetileg húsvét előtt, a nagyhéten nyitottuk volna meg, ám a koronavírus járvány miatt ez sajnálatos módon meghiúsult.

 

A Pannonia Reformata Múzeum azonban semmiképpen sem szeretné elengedni ennek a kiállításnak a megvalósulását, sőt a kialakult helyzetben azt gondoljuk, hogy fokozott aktualitása, kiemelt küldetése van az online térben.

 

Olyan időket élünk, amikor egyen-egyenként, mindannyian átéljük emberi törékenységünket, gyengeségünket, sebezhetőségünket. Ez a rendhagyó tárlat a kortárs műalkotások, valamint az alkotók gondolatain át kapcsolnak össze bennünket a Megváltóval, visznek közelebb ahhoz, hogy imáink révén napi kapcsolatba kerülhessünk Istennel.

 

A virtuális kiállításunk az eredetileg tervezettnek csak egy töredéke, melynek fő célja, hogy a „digitális kor emberét" (is) a kortárs műalkotások segítségével, egy modern képi világon át vezessük be az imádság lényegébe, fontosságába, átütő és megtartó erejébe.

 

A kiállítást egy különleges, a 3D-s virtuális valóságot megjelenítő térbe helyeztük el. Ehhez a MISTEMS Kft. által fejlesztett MaxWhere 3D Web böngészőt használtuk. A kiállítás megtekintéséhez szükséges néhány lépést megtenni. Ez körülbelül annyi időt vesz igénybe, mintha Ön múzeumi belépőt váltana. Mindenkit arra biztatunk, hogy a belépési folyamat lépéseit türelemmel kövesse végig, amely néhány percet vesz igénybe. Az Ótemplom virtuális terében egyedi és felejthetetlen múzeumi élményben lesz része.

 

A megtekintéshez szükséges lépések itt olvashatók.

 

A Maxwhere program letölthető innen.

 

Forrás: A Pannonia Reformata Múzeum honlapja


tovább

Nem látszik a mosoly az arcmaszk mögött

Imre Enikő / 2020-05-28 09:44:39


Újranyitottak a vidéki templomok május 17-én, ezért Balatonarácsra látogattunk, hogy megnézzük, milyen egy istentisztelet, ha a gyülekezet megpróbál megfelelni a járványügyi előírásoknak.

 

 

Kéthónapos kényszerszünetnek vetett véget május 11-én a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A grémium legújabb állásfoglalásában a következőt olvashatjuk: „hogyha a közösségi kapcsolattartás biztonságát az illetékes hatóságok nem szigorítják, akkor az egyházközségek elnökségének felelős döntése szerint, az előírt higiéniai és biztonsági szabályok betartásával, tartsanak istentiszteleteket Budapest és Pest megye kivételével."

 

A lehetőséggel számos gyülekezet élt is, kitárva a hetek óta zárva tartott templomajtókat, megnyitva az összegyülekezés szent helyeit a hívők előtt. Így tett a Veszprémi Református Egyházmegyében lévő Balatonarácsi Református Egyházközség is, ahol szeretettel és arcmaszkokkal várták a gyülekezet tagjait.

 

Részletek a tovább mögött.

 

tovább

Egy gyülekezet sem marad magára

Imre Enikő / 2020-05-18 09:39:00

Ezernégyszáz református gyülekezet mindennapjai alakultak át az elmúlt két hónapban és bár a vidéki közösségek vasárnaptól újra találkozhatnak templomaikban, a felajánlások továbbra is fontosak maradnak. Az eddigi tapasztalatok alapján működik az online befizetés rendszere, akik pedig mégis anyagi gonddal küzdenek, az illetékes egyházmegyéhez fordulhatnak.

 

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Mégis összeül a Zsinat!

Imre Enikő / 2020-05-14 10:49:17

Három hét csúszással és vidéki helyszínen tartják meg a Magyarországi Református Egyház Zsinatának tavaszi ülésszakát a koronavírus-járvány miatt. Június 11-én, csütörtökön Debrecenben tanácskoznak legközelebb egyházunk törvényhozó testületének tagjai.


Május 20-án tartották volna Budapesten a XIV. zsinati ciklus tizenötödik ülésszakát, ám a járvány megfékezéséért hozott kormányrendeletekkel összhangban az Elnökségi Tanács minden gyülekezeti alkalom és közegyházi rendezvény szüneteltetését kérte. A magyarországi református templomok egészen tegnapig zárva voltak, amikor is az egyházi vezetők - összhangban a lazuló korlátozásokkal - a nyitás megfontolását javasolták a nem budapesti vagy Pest megyei gyülekezeteknek, természetesen az előírt higiéniai és biztonsági szabályok betartása mellett.

 

kozos_zsinat_mre_08_zsinat.jpg.500x500_q85.jpg

 

Az elhalasztott zsinati ülést ezzel összhangban tervezik pótolni: 2020. június 11-én, csütörtökön délelőtt 9 órakor tartják a debreceni Nagytemplomban. Ezen egyházunk legfőbb törvényhozó testülete dönthet - többek között - a zsinati alapítású díjak odaítéléséről, az egyházi bíráskodásról szóló törvény tervezett módosításáról, a következő Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó helyszínéről és a rendkívüli helyzetben, veszélyhelyzetben történő eljárásrend megalkotásáról is.


tovább

Érjen véget a járvány: világvallások közösen imádkoznak csütörtökön

Imre Enikő / 2020-05-14 10:47:31

Az Egyházak Világtanácsa (EVT), az úgynevezett Főbizottság az Emberi Testvériségért tagjaként felhívással fordult azokhoz a „testvérekhez", akik hisznek a Teremtő Istenben, és május 14-ére imanapot hirdet a világjárvány végéért. A világvallások párbeszédét és összefogását célul kitűző szervezet böjtre és az emberiségért végzett könyörgésre hívja a vallásos embereket. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa is arra kéri a híveket, hogy csütörtökön ki-ki a maga helyén imádkozzon a koronavírussal szenvedőkért, a világért, a biztonságért és a rendért.

 

Imaéjjel 2019

Fotó: Kalocsai Richárd

 

Részletek a tovább mögött.

tovább