Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Kálvin Kiadó tájékoztatása az új 2. osztályos hittankönyvről

Imre Enikő / 2019-08-23 12:07:27

Tájékoztatjuk a református gyülekezeteket, hogy a Kálvin Kiadó 2019. augusztus 23-diki határidővel minden előzetesen megrendelt (alaprendelés) hittankönyvet eljuttat a megadott szállítási címekre. Valamint örömmel adunk hírt arról, hogy a 2019/20-as tanévben két újabb kiadvánnyal bővül a református hit- és erkölcstanoktatásban használt tankönyvsorozat. Szeptembertől a református hittanos gyerekek már az állami és egyházi iskolák második évfolyamában is egyetlen munkatankönyvet vehetnek kezükbe a korábbi különálló tankönyv és munkafüzet helyett. További információk, tanári segédletek, tanmenet javaslatok és betekintési lehetőség a Református Pedagógiai Intézet weboldalán.


tovább

Beszámoló - Nyári bibliahét Magyaralmáson

Imre Enikő / 2019-08-13 10:20:32

2019 júliusában is megrendezésre került Magyaralmáson a nyári bibliai napközis tábor. A hét témája Az egyetlen út volt, a Vasárnapi Iskolai Szövetség öt evangélizációs anyaga. Olyan bibliai történeteket tanultunk, amelyekben a szereplőknek csak egyetlen egy útja maradt, Isten szerint cselekedni.

 

 

Ahogy Ábel csak egyetlen úton tudott Istennek tetsző áldozatot vinni, ahogy a tékozló fiúnak egyetlen lehetősége maradt, azaz hazamenni az atyjához, ugyanúgy Naámánnak is egyetlen útja volt meggyógyulni, mégpedig az, hogy tegye amit Elizeus mond neki. Péterért sem tehetett többet, csak egyet, a gyülekezete: imádkozott. Sámuel történetéből pedig megtanultuk, hogy egyetlen út lehetséges számunkra is, ha halljuk Isten szavát, tovább kell adnunk.

 

Csodálatos volt átélni Isten közelségét! Láthattuk, ahogy hívogatja a gyerekeket, ahogy munkálkodik bennük. Láthattuk, ahogy gyermekek fogadják be az Urat a szívükbe! Milyen ereje van Isten éltető szavának! Köszönjük, hogy segítőink, akik idejüket, erejüket, kezüket szánták oda Istennek, lehetővé tették, hogy a gyerekek felejthetetlen hetet töltsenek a református templom udvarán! Köszönjük a sok finomságot az asszony testvéreknek! A sok természetbeni és anyagi támogatást! Köszönjük az ifisek odaadó szolgálatát, akik minden nap korábban jöttek, hogy rendbe tegyék az udvart, hogy előkészítsék a játékokat, hogy kis jelenettel szolgáljanak a gyerekeknek! Köszönjük a lelkes konyhai munkatársaknak, hogy odafigyeltek ránk, hogy mindig legyen innivalónk és ennivalónk!

 

Köszönjük a kreatív felelősöknek, hogy sose volt unatkozó kisgyerek, mert mindig kínáltak valami izgalmasat számukra! Köszönjük a csillámtetkót, arcfestést, nyuszi és bari simogatást! Köszönjük a tárgyi tanítást, hogy mindeneknek mindenné lehettünk, hogy így is megmutathattuk Isten üzenetét! Köszönjük az aranymondás tanítást és az ismétlő játékok levezetését! Köszönjük az éjjeli őrséget, hogy a sátorozáskor mi békésen aludhattunk, mégis mindenki biztonságban volt! Köszönjük a kirándulás megszervezését és lebonyolítását! Annyi mindenért vagyunk hálásak! Mert tudjuk, hogy mindez Istennek tetsző ajándék volt!

 

Nem tudom, mire emlékszünk majd évek múlva ebből a hétből, de biztos mindenki emlékezni fog az esti szalonnasütögetés hangulatára vagy a pénteki Pintér Béla koncertre. Ahogy a zsoltáros mondja: „Akkor megtelt a szánk nevetéssel..." (Zsolátrok 126,2) Boldogok vagyunk, mert Veled lehettünk, Veled ehettünk, Veled énekelhettünk, Veled játszhattunk, Tőled tanulhattunk... Benned létezhettünk, Uram!

 

PSZE

Fotók: Dezső Lotti, Gállné Medveczky Borbála, Viniczai Barnabás

tovább

Beszámoló - "Gyere utánam" - Napközis Bibliai Tábor volt Dégen 2019.07.01-07. között

Imre Enikő / 2019-08-09 12:16:07

„Gyere utánam" Napközis Tábor Dégen

 

 

A Dégi Református Egyházközség 2019. július 1-07 között tartotta ökumenikus napközis táborát a gyülekezeti ház és a templom közös udvarán. Ez az egy hét igazán mozgalmas volt. Minden reggel áhítaton vettünk részt, amely alapjául szolgált az adott nap bibliai csoportfoglalkozásának. A tábor ideje alatt sokat kézműveskedtünk, sportoltunk, énekeltünk, beszélgettünk, strandoltunk Siófok Aranypartján, egy éjszakát sátraztunk a gyülekezeti ház udvarán, és a kirándulásból is kivettük részünket.

 

Minden évben elmegyünk egy napot kirándulni, amelynek helyszíne az idén Csákberény és Csókakő vára volt. .

 

A legfontosabb azonban mégis a Biblia történetek voltak, amelyeken keresztül próbáltuk megismertetni a gyerekekkel a meghallgató, megsegítő és gondviselő Istent.

Jó volt látni, megtapasztalni, hogy a gyermekek milyen nagy örömmel vettek részt az éneklésben, az áhítatokon, a csoportfoglalkozásokon, és azt, hogy hogyan tudnak egymásnak segíteni és együtt játszani kicsik és nagyok.

Szeretném megköszönni a Mezőföldi Református Egyházmegye, a Dégi Református Egyházközség, valamint a helyi Önkormányzat, vállalkozók és a szülők segítségét és támogatását. A sok segítőnk közül szeretném kiemelten megköszönni Gyülekezetünk tagjainak segítő munkáját a gyermekek között végzett szolgálatban: a gyermekek felügyeletében és a finom ételek elkészítésében.

Hálás vagyok, hogy minden évben együtt tölthetünk a gyermekekkel egy csodálatos hetet, amelyen közelebb vezethetjük a gyermekeket a mi Urunkhoz! Mindenért egyedül Istené a dicsőség!

 

Imre Bálint


tovább

A Nürnbergi Magyar Református Gyülekezetben szolgált Steinbach József püspök

Imre Enikő / 2019-08-09 11:48:19

Steinbach József püspök, 2019. július 28-án a Nürnbergi Magyar Református Gyülekezetben lett látogatást, ahol a májusban beiktatott lelkipásztorral, egykori pápai diákkal, Petzold-Fekete Ivettel közösen szolgáltak. Az istentisztelet után, gyülekezeti ebéd keretében áldott, hasznos beszélgetésre került sor a gyülekezet örömeiről, gondjairól, terveiről.

 


Részletek a tovább mögött.

tovább

Nyugalmat ad a zúgó tengeren - Czeglédi Péter Pál áhitatával zárult a kilencedik Csillagpont

Imre Enikő / 2019-08-01 09:06:37

„Legyen halló fületek és szálljatok be egymás életének hajójába, mert akkor töltjük be krisztusi küldetésünket, ha nem sétálunk el a másik mellett" - engedte útjára Czeglédi Péter Pál a kilencedik Csillagpont résztvevőit. Idei találkozónk úrvacsorai közösségben zárult. Részletek a tovább mögött. tovább

Református udvar a Művészetek Völgyében 2019

Imre Enikő / 2019-07-19 09:42:27

Múlt és jövő. Korszakok és generációk egymásutánja. Nemzedékek egymásba születő folytonossága, közösen font története. Öröklött és újra írt álmok és látomások. Ablakok a jövőbe.

 

 

A kántortanító házának átépítésének idején a Református Udvar közössége az idei évben a református templomba két kiállítás és két zenés vasárnapi istentisztelet keretében múlt idézésre és jövő-ízlelgetésre invitálja az erre látogatókat.

(festmény: Nikolausz Krisztián, arculat: Kisantal Tibor)


tovább