Tatai Református Egyházmegye

Aktualitások - Egyházmegye hírei

Főoldal / Egyházmegye hírei

A református egyházi szolgálat felelőssége a 2020-as években

Nagy Attila / 2021-01-10 12:06:28

Köntös László írása, mely megjelent a Confessio 2020/4. számában

 

A mai és a közeljövőben várható hazai egyházi helyzet tágabb kontextusának érzékeltetésére elég csak annyit mondani, hogy napjainkra egyre inkább nyilvánvalóvá válnak azok a mély eszme- és mentalitástörténeti törésvonalak, amelyek a mai nyugat- és közép-európai térség között húzódnak. Ez azért alapvető, mert a mára egyre kiéleződő kulturális-civilizációs küzdelmek középpontjában a történeti keresztyénséghez való viszony áll. Míg tehát a rendszerváltás környékén még úgy tűnt, hogy Magyarország visszatér oda, ahova mindig is tartozott, a keresztyén Európába, mára már teljességgel nyilvánvaló, hogy a keresztyénség történelmi szerepének, társadalmi helyének az értelmezésében alapvető nézetkülönbségek alakultak ki.

tovább

A horvátországi földrengés károsultjainak gyűjt az MRSZ

Nagy Attila / 2021-01-03 22:08:32

foldrenges_horvatorszag.jpg December 29-én a Richter-skála szerinti 6,4 erősségű földrengés pusztított Horvátországban, melyet hazánk több településén is érzékelhettünk. A természeti katasztrófa epicentrumának tekinthető Petrinja városa romokban áll, és már legalább 7 áldozat vesztette életét a földrengés miatt. A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) adománygyűjtést hirdetett a túlélők megsegítésére.

 

tovább

Steinbach József püspök és Nemes Pál főgondnok új évi gondolatai

Nagy Attila / 2021-01-02 10:57:50

Steinbach József püspök úr gondolatai

SL0_7890.jpg

Minden esztendőben egy-egy igevers határozza meg a szolgálatainkat. 2021-ben ez a vezérige így hangzik: „Vezess hűségesen, és taníts engem, mert te vagy szabadító Istenem, mindig benned reménykedem." (Zsolt 25,5)


Van reménységünk. Reménységünk egyedül a feltámadott Úr Jézus Krisztus, akit követünk, mint Szabadító Urat. Ő vezet minket, Ő jár előttünk, mi pedig Őbenne reménykedünk. Csakis az Úr lehet reménységünk tárgya. Tavaly is Ő volt, idén is csak Ő lehet. A fenti igevers azt üzeni, hogy akiknek az Úr a reménységük, azok erőt, vezetést tanítást, szabadítást kapnak.

tovább

Újévi köszöntés

Nagy Attila / 2021-01-01 18:21:54

Jézus mondja: „Íme és tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig" Máté 28, 20

Isten kegyelmében gazdag és az ő békességétől kísért új esztendőt kíván a Tatai Református Egyházmegye leköszönő elnöksége Máté László komáromi lelkipásztor és Gyimóthy Géza tatai presbiter

a szolgálatukat a mai napon elkezdő új egyházmegyei elnökség:

Gerecsei Zsolt esperes és dr. Balogh Zoltán egyházmegyei gondnok


tovább

Egyházmegyei tisztségek 2021-2026 között

Nagy Attila / 2020-12-23 15:01:05

A Tatai Református Egyházmegye 2020. december 5-én on-line tartotta alakuló közgyűlését. Az egyházi törvényeknek megfelelően a presbitériumok által választott egyházmegyei elnökséget  megerősítette. Így az egyházmegye esperese Gerecsei Zsolt ácsi lelkipásztor, az egyházmegyei gondnok dr. Balogh Zoltán esztergomi gondnok lett.

A különböző egyházmegyei tisztségekre pedig a következő személyeket választotta meg:

tovább

INTRO - videókurzus a keresztyénségről

Nagy Attila / 2020-12-12 21:37:20

A kereszténységet bemutató tematikus videókurzust indít három református lelkész INTRO címmel. A járványhelyzetre is reagáló hétrészes sorozat révén a bibliai narratívával ismerkedhetnek meg az érdeklődők - a járvány alakulásától függően online vagy valós kiscsoportos találkozókon feldolgozva a hallottakat.

Világunk megrendült a járvány hatására, ebben a helyzetben a mélyről feltörő kérdésekre nem elegendők a felszínes válaszok. Az INTRO videókurzushoz kapcsolódó összejöveteleken a bibliai narratívával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

tovább

„Szabad" programok az ácsi gyülekezetben

Nagy Attila / 2020-11-26 22:41:18

A járvány miatt, amikor „szabad" volt, igyekeztünk pótolni a kimaradt hónapok találkozásait.

Aratónap. Július 5-én, vasárnap reggel a Gárdonyi Géza Általános Iskola udvarán a férfiak beálltak a rendbe, néhány asszony a marokszedést vállalta. Ugyanis az iskolakert egy részét búzával vetették el. Amikor a learatott gabonát keresztbe raktuk, megszólalt a harang, és ide, szabadtérre hívogatta a híveket istentiszteletre. A gyülekezet előtt József történetéből szólt az ige, a felelős gondolkodásról, életről adott tanítást.

 

tovább

Konfirmáció és jubileumi köszöntés Komáromban

Nagy Attila / 2020-11-23 17:00:20

A komáromi gyülekezet két, egymáshoz közeli őszi vasárnapja is különleges ünneppé lett.

Október 25-én vasárnap este konfirmációi ünnepélyt tartottunk. A járványhelyzet miatt tavasszal Komáromban is kénytelenek voltunk félbeszakítani a konfirmációi felkészülést. Egész nyáron figyeltük a helyzet alakulását, és terveztük a lehetséges folytatást. Végül a szeptemberi újrakezdés és az október végi ünnep mellett döntöttünk.

tovább

Reformáció-Konfirmáció Dadon

Nagy Attila / 2020-11-20 11:57:06

Isten iránti hálával és örömmel a szívünkben gyülekeztünk össze 2020. október 31-én szombat délelőtt a dadi református templomban, amely kettős ünnep lehetett gyülekezetünk életében. Egyrészt ünnepeltük a reformációt, amelyen felelevenítettük a fél évszázaddal ezelőtti események nagy reformátorait, akik a Szentírás alapjaihoz vezették vissza a kor Krisztust igaz szívből keresőit. Másrészt megtarthattuk a tavaszi pandémia helyzete miatt elmaradt konfirmációt. tovább