Tatai Református Egyházmegye

Aktualitások - Egyházmegye hírei

Főoldal / Egyházmegye hírei

Egyházmegyei Alakuló Közgyűlés

Nagy Attila / 2020-11-18 18:34:46

A Tatai Ref. Egyházmegye  Alakuló Közgyűlését 2020. december 5-én szombaton 10.00 órai kezdettel tartja.

A járványügyi előírások betartása érdekében a közgyűlést online formában fogjuk tartani. Ehhez szükséges egy web kamerával rendelkező asztali számítógép, ill. laptop, esetleg erre alkalmas okostelefon. A közgyűléshez való csatlakozáshoz, ill. a közgyűlésen tartandó szavazáson való részvételhez szükséges egy e-mailcím, amelyre a csatlakozáshoz szükséges információkat, ill. a szavazólapokat elküldhetjük. Arra kérünk minden közgyűlési tagot, ill. az egyházközségek elnökségét, hogy a saját, ill. az egyházközség világi képviselőjének e-mail címét 2020. november 29-ig juttassák el az Esperesi Hivatalba: esperesihivatal@refkomarom.hu címre. Ha valakinek ezzel kapcsolat-ban nehézségei volnának, kérjen segítséget lelkészétől, esetleg családtagjaitól.

tovább

Élménybiciklizés a bokodi református gyülekezettel

Nagy Attila / 2020-11-14 12:09:44

Nagy fába vágta a fejszéjét a bokodi református gyülekezet apraja és nagyja, amikor egy kis közös csapatépítő élmény-biciklizésre szánta el magát. Közel 30-an gyűltünk össze október 10-én szombaton délutána parókiaudvaron, hogy közösen tekerjünk egy kicsit a faluban és annak határában.

 

tovább

Egyházi óvintézkedések - Koronavírushoz kapcsolódva

Nagy Attila / 2020-11-06 13:48:59

Felhívás lelkipásztor testvéreinkhez a koronavírus-járvány második hulláma kapcsán teendő óvintézkedésekről

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa 2020. november 4-én videókonferencián tartott megbeszélésén áttekintette az egészségügyi válsághelyzet (koronavírus-járvány) kapcsán tett kormányzati és közegészségügyi intézkedéseket és azok hatását istentiszteleti életünkre és gyakorlatunkra. Mindezek alapján a következő felhívással fordulunk szolgatársainkhoz:

 

Lelkipásztor testvéreink és gyülekezeteink kötelessége, hogy hatályos törvényeink és rendelkezéseink értelmében minden templomi és templomon kívüli egyházi alkalmon példamutatóan és szigorúan tartsák be a hatósági előírásokat, valamint a távolságtartási, maszkhasználati és fertőtlenítési szabályokat.

 

tovább

Egyházmegyei Választások Eredménye

Nagy Attila / 2020-11-03 12:19:54

A Tatai Református Egyházmegye Választási- és Szavazatszámláló Bizottsága 2020. november 2-án tartott ülésén összesítette a Presbitériumok beérkezett szavazatait.

Ezek szerint a választási eredmények:

tovább

Egyházmegyei Kiránduló Nap

Nagy Attila / 2020-11-02 11:20:20

,,Még egy lépést felfelé!"  - Ez a neve annak annak a kezdeményezésnek, amit mi Pilismarót-Dömösi reformátusok gondoltunk ki a kirándulni vágyó Tatai Református Egyházmegye gyülekezetiben tanuló társainknak. A korábbi években Pilismaróton megrendezésre kerülő sportnapot váltotta fel az elmúlt évtől egyházmegyei  ifjúsági kiránduló napunk. Egyházkerületünk és egyben egyházmegyénk legkeletibb, hegyekkel megáldott vidékén, a Dunakanyarban szerveztük meg ezt a közösségépítő ismerkedős napot fiataljaink, és az őket elkísérő lelkészek, hitoktatók és szülők részére. 
tovább

Nemes Pál, Egyházkerületi Főgondnok jelölt bemutatkozása

Nagy Attila / 2020-10-30 14:13:54

A mi közösségünk a mi felelősségünk - Interjú Nemes Pállal, a Dunántúli Református Egyházkerület egyik főgondnokjelöltjével.

A terhek közös viselésében, a feladatok megosztásában és a kommunikációban látja az egyház jövőjét Nemes Pál. A Dunántúli Református Egyházkerület egyik főgondnokjelöltje húsz éve szolgál presbiterként, saját tapasztalatai alapján is fontosnak tartja az egyháztagok aktív szerepvállalását. A tisztújításra készülve a dunántúli református közösségekről és jogi kérdésekről is beszélgetett a Református.hu

 

 

tovább

Gyimóthy Géza, Egyházkerületi Főgondnok jelölt bemutatkozása

Nagy Attila / 2020-10-27 17:09:41

gyimothy-geza-1.jpg

 

- A világi tisztségviselőnek elsősorban lelki vezetőnek kell lennie az egyházban - fogalmaz Gyimóthy Géza, a Tatai Református Egyházmegye gondnoka, a Dunántúli Református Egyházkerület egyik főgondnokjelöltje. Az Országgyűlés egykori alelnökével egyházi szolgálatairól, a jövőt érintő tapasztalatairól és javaslatairól, valamint az énekek fontosságáról is beszélgetett a Református.hu

 

 

tovább

Isten irányt - Steinbach József püspök úr gondolatai

Nagy Attila / 2020-10-25 18:42:43

 

Steinbach József püspök úr bemutatkozása a 2020. évi tisztújításhoz kapcsolódva

 

tovább

Balatonakarattya kapja az országos perselyadományt

Nagy Attila / 2020-10-24 20:14:11

akarattya_01.jpg Október 25-i, a reformáció hónapjának utolsó vasárnapi perselyadományainkkal ebben az évben a balatonakarattyai református egyházközségnek nyújthatunk segítséget, hogy templomuk felépülhessen.

A Balaton-parti település reformátusainak már többször le kellett mondaniuk a templomépítésről, de ilyen közel még sosem voltak ahhoz, hogy felépüljön a szent hajlék.

 

A hir végén található a Zsinat elnökségének körlevele az adományozással kapcsolatban.

 

 

 

tovább

Egyházunk a forradalom idején

Nagy Attila / 2020-10-23 11:10:41

Kiss László írása 1956-ról

 

A szabadság levegője járta át: 1956 őszén egyházunk a nemzettel együtt készült a társadalmi megújulásra.

Az ifjú nemzedék tagjaival beszélgetve döbbentem rá, hogy az 1956. évi forradalom számukra már inkább tananyag, amelynek megtanulása teher. Az iskolák az adott évfolyam tanulóira bízzák az ünnepi műsort, amelyek nem mutatnak fel abból már semmit, hogy népünknek miért lett elege a kommunista diktatúrából annyira, hogy akár a fegyveres harcot is vállalta. Írásom célja, hogy az eseményeket református szempontból bemutatva a maiak számára is érthetővé legyen, mi miért történt.

tovább