Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Meghívó Molnár Mária Vándorkiállításra - Veszprémbe

Rásky Miklós / 2012-06-01 14:08:11

A kiállítás a Veszprém Újtemplomi gyülekezetben
tekinthető meg június 30-ig.

A kiállítás megnyitója 2012. június 3-án, vasárnap délután 17 órakor lesz!


tovább

SZERETETHÍD VESZPRÉMBEN - Segítő kezek a Ringató óvodában

Rásky Miklós / 2012-05-25 05:36:52

Írta: Kalocsai Réka gyülekezeti tag, beküldte: Závodi Zsuzsanna lelkipásztor


2012. május 19-e szép tavaszi nap volt. Ezen a napon a veszprémi református újtemplom gyülekezete úgy döntött, hogy Isten iránti háláját fejezi ki oly módon, hogy egészen apró, hétköznapi segítséget nyújtva kapcsolatot teremt a közvetlen környezetében élő református, más vallású, és nem hívő testvéreivel is. Tettük ezt egy olyan napon, amikor sok más református közösség is együttes munkával dolgozott hasonló elhatározással a szívében az egész Kárpát-medencében. Maroknyi vidám, lelkes csapat indult a templomhoz közeli Ringató Körzeti Óvodába, hogy közös munkával megszépítsük az óvoda udvarát. Korom Irén óvodavezetőtől megtudtuk azt is, hogy ilyen jellegű „külső" segítséget egész eddigi pályafutása alatt nem kaptak. A református csapat tagjai között négy ifjú legényke is serénykedett, fiatal felnőttek, és az idősebb generáció is képviseltette magát. Lendületes és összehangolt munkával másfél óra alatt teljesítettük a kitűzött célt. A Veszprémi Egyházmegyében rajtunk kívül Vörösberényben, Csajágon és Sólyban építették a Szeretethidat. Bízunk benne, hogy valóban híd épült közöttünk. Apró, alig felmérhető a segítség... de ha többen lennénk... és többször tennénk?

tovább

Hídnak lenni hivatás - Hídnak lenni hitvallás (A Szeretethíd alkalma Sólyban)

Rásky Miklós / 2012-05-25 05:09:16

Írta és beküldte: Bikádi László Károly lelkipásztor

 

Több mint 100 önkéntessel takarította május 19.-én a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség a régi malomárok egy szakaszát, hogy így segítse a Sólyi Önkormányzatot a felszíni vízelvezetés megoldásában. Néhány héttel ezelőtt még kérdéses volt megmarad-e a magukat Boldog Keresztyén Diakónusoknak nevező közel 80 fős csapat, de Isten iránti hálával köszönhettük meg a napkezdő áhitaton: Megmarad a BKD Team.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. május 14-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-05-14 09:43:36

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Máté 26:41

 

„Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen."

 

Az evangélikus naptár szerint tegnap volt Rogate vasárnap. A Feltámadás ünnepe utáni ötödik vasárnapot nevezik így. A latin szó, rogate magyarul azt jelenti: imádkozzatok! Vagyis: az evangélikus hitfelfogás és éves áttekintésű liturgiai megfontolás az esztendő egy vasárnapját arra szenteli, hogy azon mindenképpen preferált téma legyen az imádkozás. Mégpedig így, ebben az imperativuszos formában: Imádkozzatok! Természetesen semmiképpen nem, egyáltalán nem moralizálni - már majdnem azt mondtam: molesztálni - akar e néhány munkahét kezdő meditációs perc.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. május 7-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-05-07 07:55:47

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: János 19:27b

 

...Imhol a te anyád!...

 

Az édesanyákat ünnepelték tegnap sokan. Az Anyák napja, az édesanyák vasárnapja a 365 napból egy a naptárban, amely azonban egyetlen más naphoz nem hasonlítható.

Ebből az alkalomból egy komor háttérből kiemelkedő, hatalmas üzenetet hoztam ma ide az imént hallott rövid, mindössze négy szavas evangéliumi idézettel. A kontextus maga a passio, egészen pontosan Jézus Krisztus szenvedéstörténetének utolsó felvonása. Az evangéliumi tudósításban három verssel későbben már felhangzik a Megváltó ajkáról az „...elvégeztetett..." (János 19:30)

tovább

Munkahét kezdő meditáció 2012. május 2-án, szerdán reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-05-02 10:53:44

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: I.Mózes 3:17-19

 

Az embernek pedig mondta - a Teremtő - mivelhogy hallgattál a te feleséged szavára, és ettél arról a fáról, amelyről azt parancsoltam, hogy ne egyél arról: Átkozott legyen a föld temiattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban. Töviset és bogácskórót teremjen tenéked; s egyed a mezőnek füvét. Orcád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe, mert abból vétettél: mert por vagy te s ismét porrá leszel.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. április 23-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-04-29 05:41:26

írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Ésaiás 60:3

És népek jönnek világosságodhoz, és királyok a néked feltámadt fényességhez.

Bátorkodtam az idei Húsvétot követően immár harmadjára is ide idézni Ésaiás próféta gondolatait, szellemét és szellemiségét. Az elmúlt két hétkezdő meditációnkban a mait megelőző Ige-versek alapján azt próbáltuk felszínre hozni: milyen megejtő modernséggel szól a próféta a feltámadás kérdéséről és annak lelki hatásáról. Mintha nem is Krisztus előtt, hanem Krisztus után élt volna ő is. Mintha csak átélője, szemtanuja lenne a csodának, hogy Krisztus feltámadott.

tovább

142 éves a Szentgáli Gyülekezeti Énekkar

Rásky Miklós / 2012-04-20 07:27:39

írta és beküldte: Nagy Lajos szentgáli lelkipásztor

 

Deo volente Szentgál, 2012. április 13., Szeretetvendégség

Hangosan kiáltok az Úrhoz, hangosan könyörgök az Úrhoz. Kiöntöm előtte panaszomat, elmondom neki nyomorúságomat…Hozzád kiáltok, Uram, és ezt mondom: Te vagy oltalmam, te vagy osztályrészem az élők földjén. (Zsoltárok 142:2,3,6)

142 éves a Szentgáli Református Énekkar! Ezért választottam ma estére ezt az Igét: 142 esztendő – 142. zsoltár. De mit mond nekünk ez a zsoltár? Elsősorban is azt, hogy kiáltani kell az Úrhoz. Ez a mi nyelvünkre lefordítva azt jelenti: énekelni kell. Énekléssel kiáltani folyamatosan az egek Urához, hogy őrízzen meg bennünket a nyomorúságok közepette, védjen meg az ellenünk irányuló különféle támadások során; szóval, hogy legyen velünk az úton és vigyázzon ránk.

tovább

Meghívó a litéri gyülekezetbe, könyvbemutatóval egybekötött bizonyságtételre

Rásky Miklós / 2012-04-19 09:58:50

EGY POLITIKUS, AKIT RABUL EJTETT ISTEN

A Litéri Református Egyházközség tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és Barátait Molnár Róbert kübekháza polgármesterének, egykori FKgP parlamenti képviselő személyes bizonyságtételére és könyvének bemutatójára.

A rendezvény helyszíne és ideje: Litár, Református Közösségi Ház - Litér, Dózsa György u. 47. 2012 április 21. szombat 17 óra


tovább

Hétkezdő meditáció 2012. április 16-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Refdunántúl Adminisztrátor / 2012-04-18 13:52:38

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház - lelkipásztor

Olvasandó: Ésaiás 60:2

Mert ímé, sötétség borítja a földet, és éjszaka a népeket, de rajtad feltámad az Úr, és dicsősége rajtad megláttatik.

Az egy héttel ezelőtti Feltámadás Ünnep lelki-szellemi hatásainak vizsgálatában továbblépve, ma reggel a múlt keddi Ige folytatását hallottuk. A gondolati kontinuitás kedvéért együtt olvassuk most a kettőt: „Kelj fel, világosodjál, mert eljött világosságod, és az Úr dicsősége rajtad feltámadt.” (Ésaiás 60:1) „Mert ímé, sötétség borítja a földet, és éjszaka a népeket, de rajtad feltámad az Úr, és dicsősége rajtad megláttatik.”

tovább