Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Sajtómegbeszélés a Bregyó közben - lassan indul a REND

Rásky Miklós / 2012-06-23 08:20:09

Péntek délután a székesfehérvári Ifjúsági és Szabadidőközpont (a REND leendő színhelye) adott otthont annak a sajtómegbeszélésnek, ahol a Dunántúli Református Egyházkerület vezetése az egyes egyházmegyei honlapszerkesztők, valamint újságírók között elosztotta a közel száz programról való tudósítói feladatokat. Köntös László egyházkerületi főjegyző annak a véleményének adott hangot, hogy markánsabban kell megjelennie a helyi, egyházkereületi tudósításoknak a kerületi és megyei honlapokon, valamint más sajtóorgánumban. tovább

A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme - Örömünnep és jubileumi istentisztelet a Dunántúli Református Egyházkerületben

Rásky Miklós / 2012-06-22 12:30:48

Írta és fényképezte: Rásky Miklós lelkipásztor, egyházmegyei honlap adminisztrátor

 

A Dunántúli Református Egyházkerület az idei esztendőben ünnepli fennállásának 400. évfordulóját. A jubileum évében több nagyszabású ünnepség is szerepel az Egyházkerület programban és az egyházmegyék, valamint az egyes gyülekezetek is kiveszik részüket a megemlékezésből. Ha végigböngésszük az eseményre kiadott füzetet, akkor abban találhatunk kiállítás megnyitót, hittanos versenyt, borkóstolót, templomi hangversenyeket, koncerteket és más nívós programkínálatot is.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. június 18-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-06-18 22:30:35

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: Példabeszédek 4:23

 

Minden féltett dolognál jobban őrízd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.

 

A bibliai bölcsesség-irodalom gyöngyszeme a Salamon király által szerzett Példabeszédek, amelyből hangzott az iménti idézet. A kontextusából kiragadott vers önmagában is önálló üzenetet hordoz.

A Biblia gondolatmenete s az ókori világkép szerint a szív az egész embert kifejező olyan principiális ősfogalom, amely egyszerre fejezi ki a testi- és a lelki valóságot, valamint a test-lélek-szellem antropológiai hármasságát. Vagyis: magát az embert a maga teljességében. A szív a testben megnyilvánuló személyesség és személyiség, az egyszeri-, egyedi- és megismételhetetlen én-ség s így a tudati- érzelmi- és akarati élet központja, ahol a belső elhatározások és a külső körülmények konfrontálódása történik. E régi felfogással szemben, ma már közismert, hogy a szív ugyan a biológiai életfunkciók anatómiai értelemben vett központja, a korábban neki tulajdonított funkciók azonban nem a szívben, hanem látensen, a szem elől s mindennémű diagnosztikai eszköz elől elrejtetten az emberi agy limbikus rendszerében található, illetve nem található, de mégis létezik. Azaz: titok!

tovább

Egyházmegyei hittanos találkozó Felsőörsön

Rásky Miklós / 2012-06-14 19:49:41

Írta, fényképezte, a videofelvételt készítette: Rásky Miklós, egyházmegyei honlap adminisztrátor

 

A Dunántúli Református Egyházkerület 400 éves jubileuma tiszteletére a Veszprémi Református Egyházmegye Kántorné Pólus Ibolya lelkipásztor és a felsőörsi gyülekezet szervezésében hittanos találkozót rendezett az elmúlt hét szombatján.

Az alkalomra a Balaton-Felvidék számos gyülekezete delegált gyermekeket, összesen több mint 160 alsós és felső diák gyűlt össze a felsőörsi református templomba. Az hittanversenyt a gyülekezet lelkésze és presbitériuma akadályverseny formában, József története nyomában szervezte meg.

tovább

Mesemaraton a Trinanoni békediktátum emlékére Sólyban

Rásky Miklós / 2012-06-14 15:37:49

Írta és beküldte: Beke G. Lészló (vehir.hu)


Mesefesztivál? Ki olvas még mesét?

Erről győzött meg minket Sóly község rendhagyó 25 órás trianoni megemlékezése, melyen közel 100 gyerek és majd ugyanennyi felnőtt olvasott mesét az internet előtt ülve egymásnak, bizonyította a magyar nyelv, a mese- és mondavilág még ma is komoly megtartó erő és helyesen alkalmazva, a XXI. század technikájával kombinálva hívogató, ébresztő, nemzetmegújító ereje van. Sóly, Kisbacon (Sóly község testvértelepülése), Málnás, Árpád, Budapest, és más egyéb bekapcsolódó helyszíneken sok vidám felnőtt és gyermek, szó szerint kezét-lábát törte azért, hogy elmondhasson a több száz kilométerre levő társainak egy verset, vagy egy mesét. Hírportálunk kérdéseire Bikádi Károly László lelkipásztor, Sóly polgármestere válaszolt.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. június 11-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-06-11 10:42:17

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház - lelkipásztor


Olvasandó: Ezékiel 37:21bd,22a

 

...Ezt mondja az én Uram, az Úr...Összegyűjtöm őket mindenfelől...Egy néppé teszem őket...

 

Múlt hétfői hétkezdő meditációnk súlypontosan az előző napi Szentháromság Vasárnapjára koncentrált. Éppen csak érintettük és felvillantottuk a másik aktualitást, június negyedikét, a Trianoni Békediktátum ratifikálásának 92. évfordulóját. A reggeli meditációt követő órákban - de már előzőleg vasárnap is - számtalan hír látott napvilágot arról, hogy különböző fórumokon, számos közösségben milyen új tartalommal megtöltődött formában emlékeztek meg e történelmi eseményről. Két esztendeje ugyanis a Magyar Köztársaság Országgyűlése a Nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június negyedikét. Ennek lényege az, hogy ezen a napon az anyaország jelképesen magához öleli az egykori Nagymagyarország testéből erőszakkal kiszakított s tőlünk

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. június 4-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-06-04 12:32:53

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: II.Mózes 20:2,3

 

Én, az Úr, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyen más istened rajtam kívül!

 

A világkeresztyénség tegnap Szentháromság Vasárnapját ünnepelte. A keresztény-keresztyén tudományos teológiai rendszer talán mindmáig legsarkalatosabb, legidőtállóbb s egyúttal majd' minden keresztyén felekezetnek, illetve hitfelfogásnak megfelelő, ökumenikus gondolatmenete szerint értelmezhető hittétele kimondja: Isten lényegében - isteni lénye szerint - egy, de létformájában, magaközlése szerint három, úgymint Atya, Fiú, Szentlélek. („Megtaláltuk a Messiást!" - Református konfirmációi olvasókönyv - 227. lap) Egyedül az Erdélyben honos és viszonylag nagy lélekszámmal jelen lévő Unitárius Egyház a kivétel, amelynek hittétel rendszerét szentháromságtan nélkül, az „Egy az Isten" teológia fémjelzi. Jókai Mór azonos című regénye, az „Egy az Isten" ennek szellemiségét idézi.

tovább

Munkahétkezdő meditáció 2012. május 29-én, kedden reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-06-04 12:01:33

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor


 

Olvasandó: János 14:26

 

A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek.

 

Pünkösd két napos ünnepe van mögöttünk. Az elnevezés a görög pentekosté szóból származik, melynek magyarított változata a Pünkösd. A pentekosté a bibliai ógörögben ötvenedik-et jelent. Direkt utalás ez arra, hogy Jézus Krisztus feltámadása után ötven nappal történik az elsőpünkösdi csoda-esemény: Isten elküldi Szentlelkét a földi világba. A hiteles történeti leírást - az Apostolok cselekedeteiről írott könyv 2. fejezetéből - két esztendeje Pünkösd után tartott munkahét- kezdő meditációnk alkalmával teljes terjedelmében idéztük. Ennek kifejtése a 2010. évi meditációs kötet 96. oldalától kezdődően olvasható. Tavaly egészen más összefüggésben nyomozódtunk a Pünkösd tartalmát illetően.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. május 21-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-06-04 11:59:49

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Apostolok Cselekedetei 1:9-11

 

...Szemük láttára felemeltetett, és felhő takarta el őt a szemük elől. Amint távozása közben feszülten néztek az ég felé, íme, két férfi állt meg mellettük fehér ruhában, és ezt mondta: „Galileai férfiak, miért álltok itt az ég felé nézve? Ez a Jézus, aki felvitetett tőletek a mennybe, úgy jön el, ahogyan láttátok őt felmenni a mennybe."

tovább

Meghívó Mesemaraton alkalomra Sólyba

Rásky Miklós / 2012-06-02 08:29:56

A Trianoni évforduló emlékére június 2-án este 18 órakor, a sólyi tájházban mesemaraton alkaomra hívogatnak a szervezők!

 


tovább