Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Hétkezdő meditáció 2011. december 12-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-12-13 17:48:51

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: I.Péter 1:13

 

Annakokáért felövezvén elmétek derekait, mint józanok, tökéletesen reménykedjetek abban a kegyelemben, amelyet a Jézus Krisztus hoz néktek, mikor megjelen.

 

Mai hétkezdő meditációnkkal már Ádvent harmadik munkahetét nyitjuk meg. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lélekkel s a szívünkben milyen gondolatokkal indulunk el ennek a Lélektől lelkes szent időszaknak a harmadik munkahetére. A hit, a keresztyén filozófia egyfajta sajátos individuális és közösségi hajtóerővé válhat a hétköznapok küzdelmeiben. Benne az Ádvent - ez a szent idő, ez a minősített idő - különleges dinamikát adhat a viharos életünknek - ha akarjuk. Ez a dinamika, ez a dinamizmus a hit többlete. Többlet, nyereség, vívmány és győzelem-esély - abban az értelemben, hogy van értelme az életküzdelemnek! Ha mégoly komisz a tényszerű körülmény-rendszer és az adott szituáció, akkor is? Igen, akkor is! Mert egy láthatatlan, ám mégis kézzelfogható reménység még van. Ennyire futja...

tovább

ADVENTI TEADÉLUTÁN Karácsony Sándor gondolataival, játékkal és mézeskaláccsal

Rásky Miklós / 2011-12-10 08:03:54

Írta és beküldte: Závodi Zsuzsanna lelkipásztor

 

A veszprémi új templomban 2011. december 3-án szeretetvendégségre került sor, ahová régi és kereső családok egyaránt érkeztek.

Közös öröm, hogy meleg templomban, meleg tea mellett éltük át a befogadás, az ünnepi készülődés pillanatait. Adventben az idő nagy kincs, különös kiváltság azt kimondani, hogy mi keresztyén emberek együtt akarunk készülni Karácsony ünnepére. Együtt – igazán lényeges, és nélkülözhetetlen szó. Ezen a szombati napon, ahol a családok kisgyerekekkel együtt érkeztek, együtt készülni azt jelentette, hogy a másik tempójára, érdeklődésére is figyelek. „Nem én vagyok a fontos, hanem a közösség. Senkit sem akarok elveszíteni, nem akarom, hogy lemaradj.” Így indultunk el Karácsony felé.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. december 5-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-12-05 10:11:03

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: Jób 38:2-13

 

Ki az, aki elhomályosítja az örök rendet tudatlan beszéddel? Nosza övezd fel, mint férfiú, derekadat, én majd kérdezlek, te meg taníts engem! Hol voltál, mikor a földnek alapot vetettem? Mondd meg, ha tudsz valami okosat! Ki határozta meg mértékeit, ugyan tudod-é; avagy ki húzta el felette a mérő zsinórt? Mire bocsátották le oszlopait, avagy ki vetette fel szegeletkövét; Mikor együtt örvendezének a hajnalcsillagok, és Istennek minden fiai vígadozának? És kicsoda zárta el ajtókkal a tengert, amikor előtűnt, az anyaméhből kijött; Mikor ruházatává a felhőt tettem, takarójául pedig a sűrű homályt? Mikor reávontam törvényemet, zárat és ajtókat vetettem eléje: És azt mondtam: Eddig jöjj és ne tovább; ez itt ellene áll kevély habjaidnak!Parancsoltál-e a reggelnek, amióta megvagy? Kimutattad-é a hajnalnak a helyét? Hogy belefogózzék a földnek széleibe és lerázassanak a gonoszok róla.

 

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. november 28-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-11-28 10:04:13

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház- lelkipásztor

 

Olvasandó: Galata 4:4

 

Mikor pedig eljött az időnek teljessége, kibocsátotta Isten az ő Fiát, aki asszonytól lett, aki törvény alatt lett, hogy a törvény alatt lévőket megváltsa, hogy elnyerjük a fiúságot.

 

Tegnap nulla óra óta Ádvent van. A Világkeresztyénség - sőt a világ nem keresztyén része is akarva-akaratlan - részese, mégpedig tevékeny részese a szorgos ádventi előkészületnek. Benne van a levegőben, hogy valami - vagy helyesebben: Valaki - jön. Itt - s mindenhol - rendet kell (kellene) tenni! Mert várakozásban van az emberiség. Ez olvasható le az arcokról, láthatóan - vagy csak lelki szemekkel látva a láthatatlant. Az ádventi vásárok forgatagában - képzeletben vagy akár valóságosan is - megkérdezünk tíz embert: miért e sürgés-forgás? A tíz közül garantáltan legalábbis kilenc holtbiztos, hogy rávágja, rávágná: hát nem tudja, jön a Karácsony, ajándékozni „kell"! Hm. Mi az, hogy kell? Ezek szerint ez kényszer? Merthogy az Ádvent a generális és muszáj ajándékozásra való felkészülés ideje? Jaj, dehogyis! Ha mégoly hatalmas mértékben félrevezetnek is bennünket a reklámok, az akciók, akkor sem.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. november 21-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-11-21 11:53:26

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkpásztor

 

Olvasandó: Róma 6:23b

 

...Az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.

 

A keresztyénség nagy ünnepe volt tegnap. A katolikus világegyház Krisztus Király Ünnepet ült, míg a kisebbik testvér, a világ-protestantizmus az Örökélet Vasárnapját, vagy - másként - az Örökkévalóság Vasárnapját ünnepelte. Ez a kettősen egy ünnep - egymástól elválaszthatatlan tartalmakkal és teljességgel egyazon célkitűzést követve - mindenképpen megfontolandó üzenetet hordoz annak számára, aki nyitott szívvel fordul a Biblián alapuló keresztény-keresztyén teológiai világfelfogáshoz és világértelmezéshez. Lássuk mindennek a felvillanásnyi szellemi hozadékát, a kettősen egy ünnep fényében.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. november 14-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-11-14 11:27:13

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: Efezus 4:29

 

Semmi rothadt beszéd a ti szátokból ki ne származzék, hanem csak amely hasznos a szükséges építésre, hogy áldásos legyen a hallgatóknak.

 

Tegnap volt a keresztyén naptár szerinti ünneptelen félévet lezáró Örökélet Vasárnapját megelőző utolsó vasárnap. November 20-a már az Örökkévalóság Vasárnapja vagy másként Krisztus Király Ünnepe. A következő vasárnap pedig már elérkezik az Ádvent, a maga különleges lelkiségével, Lélektől lelkes, áldott időszakával. Szent idők talaján lépdelünk tehát, amely többrendbéli üzenetet is hordoz.

tovább

Egyházmegyei lelkészértekezleti meghívó

Rásky Miklós / 2011-11-12 22:06:04

 

Szeretettel hívom az egyházmegyénk önálló parókus, körzetgondozó, beosztott és püspöki kirendeléssel gyülekezeti szolgálatot végző lelkipásztorainkat segédlelkészeinket a nyugdíjas szolgatársainkat is beleértve

a 2011. november 14.-én ( hétfőn du ) 14h-i kezdettel tartandó

november havi lelkészértekezletünkre.

A lelkészértekezlet helyszíne: a Csopaki Gyülekezeti Ház Tanácskozó terme.

Lelkészértekezlet kezdetén, mint meghívott vendég igehirdető szolgál : Bátky Miklós ny. esperes - lelkipásztor testvérünk

A Lelkészértekezleten 3 fő témát szeretnénk megbeszélni

1.) Az egyházmegyénk területén a 2012. Jubileumi Évben megtartandó tanulmányi napok megszervezésének lelkész testületi előkészítése az egyházmegyei tanulmányi előadó vezetésével.

2.) 2012. Jubileumi Évhez kapcsolható helyi gyülekezeti alkalmak találkozók szervezése.

3.) Egyházmegyei Választási Bizottság tagjaira lelkésztestületi javaslat megbeszélése és rögzítése. Valamint meghallgatjuk

4.) Időszerű kérdésekről és feladatokról az esperesi tájékoztatót.

A csopaki lelkészértekezletünkre egyházmegyénk területén szolgáló és élő összes szolgatársunkat hívom és várom testvéri szeretettel :

Áldás – Békesség!

Keszthely, 2011. november 03. Kuti Géza sk. esperes

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. november 7-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-11-07 08:19:37

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor


Olvasandó: V.Mózes 30:11-15,19 - I.Tesszalonika 5:21

 

Mert ez a parancsolat, amelyet én ma megparancsolok neked, nem megfoghatatlan számodra, és nincs távol tőled. Nem a mennyben van, hogy azt kellene mondanod: Ki megy fel a mennybe, hogy lehozza és hirdesse azt nekünk, hogy teljesíthessük? Nem is a tengeren túl van, hogy azt kellene mondanod: Kicsoda kel át a tengeren, hogy elhozza és hirdesse azt nekünk, hogy teljesíthessük? Sőt inkább nagyon közel van hozzád az ige, a szádban és a szívedben van, teljesítsd hát azt! Lásd, eléd adtam ma az életet és a jót, de a halált és a rosszat is...Tanúul hívom ma ellenetek az eget és a földet, hogy előtökbe adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is.

 

Mindent megpróbáljatok; ami jó, azt megtartsátok!

tovább

Munkahét-kezdő meditáció 2011. november 2-án, szerdán reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-11-04 22:48:44

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor


I.Tesszalonika 5:21 - I.Korintus 15:51 - I.Korintus 4:1

 

Mindent megpróbáljatok; ami jó, azt megtartsátok!

Íme, titkot mondok nektek: nem fogunk ugyan mindnyájan elhunyni, de mindnyájan el fogunk változni.

Úgy tekintsen minket minden ember, mint Krisztus szolgáit és Isten titkainak sáfárait.

tovább

Hálaadó, reformációi istentisztelet Kádártán, az új templomtetőért

Rásky Miklós / 2011-10-31 18:18:01

Írta és fényképezte: Rásky Miklós, egyházmegyei honlap adminisztrátor lelkipásztor

 

Hálaadásra gyűlt össze a kádártai református gyülekezet a reformáció előestéjén, október 30-án. Wessetzky Szabolcs lelkipásztor Sámuel próféta második könyve 7. fejezetének első három versének alapján arról szólt, hogy az építkezés, bármilyen templomfelújítás mindig a szívekben, a lelkekben születik, mint ahogyan az az Ószövetségben is történt. Kádárta ősi templomának felújítása akkor kezdődött, amikor harminc év szünet után új lelkipásztor költözött Kádártára és Isten Szentlelke vezetésével a gyülekezett közös szolgálatba kezdtek. Az építkezések először mindig láthatatlanok és ezer szálon indulnak el addig, amíg egy megvalósult eredményben, áldásban lesznek láthatóak.

tovább