Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Reformációi istentisztelet Veszprémben

Rásky Miklós / 2011-10-29 20:46:13

Szeretettel meghívjuk Önt és családját Reformációi hálaadó istentiszteletre a veszprémi református új templomba


2011. október 31-én este 6 órakor

Igehirdető: Isó Dorottya, evangélikus lelkész

Miközben a reformációra emlékezünk, kérjük Istent, hogy Ő újítsa meg életünket, közösségeinket!

tovább

Nagytiszteletű Szabó Imréné Szabó Éva gyászjelentése

Rásky Miklós / 2011-10-26 22:03:11

 

Kuti Géza esperes úr kérésére és vele egyetértésben tesszük közzé a gyászhírt, egyben Veszprémi Egyházmegyénk közössége együttérzéssel és a keresztyén reménységünk jegyében a lelkészcsaládjaink, nőszövetségeink, és bibliaórás tagjaink nevében is hálás szívvel emlékezik eltávozott Szerettünk bizonyságtévő, Krisztust odaadóan követő életére és szolgálatára. 

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. október 24-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-10-24 09:56:08

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Zsoltárok 55:6-9,23,24

 

Félelem és rettegés esett énreám, és borzadály vett körül engem. Mondám: Vajha szárnyam volna, mint a galambnak! Elrepülnék és nyugodnám. Ímé, messze elmennék és a pusztában lakoznám...Sietnék kiszabadulni e sebes szélből, e forgószélből...Vessed az Úrra a te terhedet, ő gondot visel rólad, és nem engedi, hogy valamikor ingadozzék az igaz. Te, Isten, a veszedelem vermébe taszítod őket; a vérszopó és álnok emberek életüknek felét sem élik meg; én pedig tebenned bízom.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. október 17-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-10-17 09:49:35

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Zsidó 13:2

 

 A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek - tudtukon kívül - angyalokat vendégeltek meg.

  

      Ma egy hete a szeptember végi - október elejei Teremtés hetéről megemlékezve, a biblikusan ebből következő ökológiai felelősségünkről szólt a meditációnk. E mostani hétkezdésünk hadd történjék egy másik - ha úgy tetszik  minden pátosztól mentesen, eschatológiai távlatokra is mutató - egyetemes felelősségünk gondolatiságának felemlítése jegyében. Elhangzott az apostoli Ige: „A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek - tudtukon kívül - angyalokat vendégeltek meg." - Hogy kerül ez az Ige ma ide?

tovább

Talált tárgyak- talált terek : avagy gondolatok a pincefelújítás kapcsán

Rásky Miklós / 2011-10-17 08:44:24

Írta és belküldte: Szűcs László lelkipásztor

 

 Talált tárgyakról legtöbbünknek általános iskolai élmények jutnak eszünkbe: elhagyott sapka, fél-kesztyű vagy diákigazolvány, melyet egy kis dorgálás ellenében át lehetett venni a büfénél vagy a tanári mellett működő ,,Talált Tárgyak Osztályán"... Egész mást jelent a ,,talált tárgy" mint fogalom a modern képzőművészetben jártasaknak: az avantgard kísérletezett először azzal, hogy egyszerű használati tárgyakat kiszakítva hétköznapi környezetéből, bemutatott és műalkotássá emelt. Azóta a művészek számára mindennapi kihívás, és megszokott gyakorlat észrevenni, és valamiképp megmutatni egy-egy látszólag érdektelen, közömbös tárgyban a benne rejlő mondanivalót, szépséget-üzenetet. Ezek az ún. ,,talált tárgyak".

tovább

2011. évi, őszi katechetikai eszközpályázat - pályázati felhívás

Rásky Miklós / 2011-10-14 07:41:34

2011. évi őszi katechetikai eszközpályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS!

A Veszprémi Református Egyházmegye Tanácsa, egyetértésben az egyházmegyei katechetikai előadóval őszi eszközpályázatot ír ki. Pályázhatnak a kebelbeli egyházközségek és egyházi oktatási intézmények.

A pályázat célja: a gyülekezetek/iskolák hitoktatási munkájának segítése

Az elnyerhető támogatás maximális összege: 25.000,-

Pályázati keretösszeg: 500.000

Pályázati feltételek: hittancsoportok jelentő lapjának a katechetikai előadónak való megküldése, azoknak a gyülekezeteknek ahol nyári táborozási támogatás történt, elszámolás beküldése az esperesi hivatalba, MÁSOLATBAN A KATECHETIKAI előadó számára is! Adattári jelentés hitoktatásra vonatkozó kérdései. A pályázati támogatás utófinanszírozású, így benyújtott számlára is szükség van a támogatás elnyerésére!

Pályázni lehet: tankönyvekre, segédeszközökre, technikai felszerelésre illetve annak bővítésére, sporteszközökre

A pályázat benyújtásának határideje: 2011. november 15.

Az elnyert támogatások kifizetése 2011. november 30-ig megtörténik.

Keszthely - Alsóörs, 2011. október 13.

                                                                                                                             Áldáskívánással:

 

Kuti Géza esperes sk.  

Rásky Miklós katechetikai előadó  sk.

Császár Attila egyházmegyei jegyző sk.

 pályázati felhívás itt!

tovább

A veszprémi gyülekezet kirándulása Dégre

Rásky Miklós / 2011-10-12 06:41:33

Írta: Gáty Szabolcs, beküldte: Závodi Zsuzsanna lelkipásztor

"Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem."

(23.zsoltár; Dávid zsoltára)

2011. október 8.

 

A veszprémi újtemplomi gyülekezetből negyvenen, több generációt is képviselve indultunk útra megtekinteni a Fejér megyében található Dég nevezetességeit, azaz a klasszicista kastélyt (melyet hazánk legnagyobb angolparkja ölel körül), valamint a református templomot.

Isten kegyelméből az előző napi viharos időjáráshoz képest csodálatos kiránduló fogadott minket a részlegesen felújított kastélynál.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. október 10-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-10-10 07:49:25

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: János 6:1-15

 

...Amikor pedig jóllaktak, így szólt tanítványaihoz: „Szedjétek össze a felesleges darabokat, hogy semmi nem menjen kárba."...

 

      Mai hétkezdő meditációnkban még néhány pillanatfelvétel erejéig visszatekintünk az elmúlt szeptemberre. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa három évvel ezelőtt - több világszervezet hasonló lépésének hatására - döntött arról, hogy minden évben szeptember utolsó és október első vasárnapja között kerüljön megünneplésre a Teremtés Hete. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, az Ararát teremtésvédelmi-ökológiai munka-csoport tagja nyilatkozta: Nagyon fontosnak érzem, hogy  kifejezzük a teremetett világ megbecsülését és a Teremtő imádatát. Első alkalommal a zuglói evangélikus templomban, a következő évben a Ciszterci Szent Imre templomban, idén pedig a Gyulay Pál utcai református templomban volt a Teremtés Hete ünnepség sorozatának nyitó istentisztelete Budapesten. Ezzel a vetésforgóval is szeretnék hangsúlyozni, hogy ökumenikus alkalmakról van szó.

 

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. október 3-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-10-03 10:40:53

Írta és beküldte: Nagy Lajos, kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: III.Mózes 19:32

 

Az ősz ember előtt kelj fel, és a vén ember orcáját becsüld meg, és félj a te Istenedtől. Én vagyok az Úr.

 

      Ma egy hete a búcsúzó szeptemberrel kapcsolatos  gondolataink határozták meg meditációnk irányát. Elhangzott a lírai szépségű ószövetségi prófécia részlet: „...Minden test csak fű, és minden szépsége, mint a mezei virágé. Elszárad a fű, elhervad a virág, ha ráfúj az Úr szele. - Bizony csak fű a nép! Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad." (Ésaiás 40:6-8) Felvillantásra került a kézenfekvő képzettársítás: gyaníthatóan ez a bibliai idézet volt az ihletője Petőfi Sándornak, „Szeptember végén" című gyönyörű verse megírásában. Mert a költemény szépséges lírai megfogalmazása valahogy nagyon egybecseng a prófécia gondolat-menetével: „...Elhull a virág, eliramlik az élet..."

tovább

NÉPSZÁMLÁLÁS - 2011

Rásky Miklós / 2011-09-29 21:44:51

Szeretettel kérjük Olvasóinkat, Látogatóinkat, Testvéreinket és Családtagjaikat is, hogy amennyiben reformátusnak érzik és vallják magukat, úgy az októberi népszámlálás során vallják meg identitásukat és jelezzék a kérdezőbiztosnak, hogy a nem kötelező válaszokra is szeretnének válaszolni, s a vallást kérdező rublikába írják be a REFORMÁTUS szót! Ugyanezt tegyék azok is, akik interneten töltik ki a kérdőívet!

Köszönettel és áldáskívánással A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége

tovább